Dezinformacije o koronavirusu

Kompilacija padova sportaša navodno oštećenih cjepivom sadrži snimke davnih utakmica

Traljavo složena kompilacija arhivskih snimki sportaša predstavlja se kao ilustracija nuspojava cijepljenja protiv Covida. Neke od snimki stare su više od 10 godina.
Izvor: Screenshot Facebook

Facebookom se širi dramatična video kompilacija sportaša koji padaju u nesvijest, navodno zbog cjepiva protiv Covida. Međutim, video sadrži više snimaka ili starijih od pandemije ili potpuno nepovezanih s cijepljenjem. Video traje čak osam minuta. Padovi sportaša smjenjuju se s prizorima drugih osoba koje proživljavaju nesvjesticu ili nekontroliranu trešnju tijela. Tu su i prizori iz medija kojima se ljude ohrabruje na cijepljenje.

Korisnik Facebooka koji je objavio ovaj video opisuje ga sljedećim riječima:

Kompilacija nuspojava “zdravlja” koje vilipretili želi uštrcati nama i našoj djeci u ruku.

No, neke su snimke stare su više od deset godina, što se vidi i po kvaliteti, dok na drugima uredno piše datum iz kojega je jasno da su snimljene deset godina prije otkrića novog koronavirusa.

Otvaranje s hrvatskim slučajem prije pandemije

Već prva snimka prikazuje kolaps 25-godišnjeg nogometaša Marsonije Brune Bobana, iz ožujka 2018. godine.

Druga prikazuje pad Moussae Dembelea, nogometaša Lyona na posudbi u Atletico Madridu, na treningu u ožujku 2021. godine. Nigdje nije zabilježeno da je Dembele cijepljen uoči pada, ali je poznato da je mjesec i pol ranije bio pozitivan na Covid. Snimka Dembelea i ranije se zlorabila u ove svrhe, pa je i Snopes pisao o njoj u sklopu teksta o drugoj, sličnoj kompilaciji.

Liječnici su dijagnosticirali da je kod Dembelea došlo do naglog “pada krvnog tlaka” te da nije bilo drugih komplikacija. Nije bio hospitaliziran i nakon pregleda liječnika odvezao se kući, vlastitim automobilom. Živ je, zdrav te i dalje igra. To je ujedno i jedina snimka koju smo uspjeli povezati s 2021. godinom, kada je u više svjetskih zemalja započela kampanja cijepljenja.

Rane dvijetisućite

Pad nogometaša Rubéna De la Reda iz Real Madrida također je uvršten u ovu kompilaciju, iako se dogodio davne 2008. godine. Ipak, možda je najbizarnije ubacivanje dosta poznate snimke medicinskog čuda snimljenog na terenu u Nizozemskoj. Vezano je za nogometaša Anthonyja Van Looa.

Ovaj nogometaš je pao na terenu uslijed srčanog napada, no kako mu je u prsima već bio ugrađen defibrilator, mašina mu je uspjela smjesta pokrenuti rad srca. Na ovoj snimci je, naime, ostao taj povijesni datum: 7. lipnja 2009. 

Uvrštena je i snimka trenutka u kojemu je nogometaš Miguel García doživio srčani udar na utakmici između Unión Deportiva Salamanca i Real Betisa u listopadu 2010. godine.

Tu je i snimka srčanog udara nogometaša Fabricea Muambe iz 2012. godine.

Već razotkrivene snimke

U kompilaciji se može vidjeti i snimka meksičkog svećenika Angela Cuevasa koji nije umro za vrijeme mise zbog cijepljenja, nego mu je pozlilo zbog pada krvnog tlaka.

“Događaj ni na koji način nije posljedica cjepiva”, kazao je Cuevas medijima. Također je živ, zdrav i aktivan u svojoj zajednici, o čemu je ranije izvijestio i Faktograf.

Izvijestili smo i o tome da medicinska sestra Tiffany Dover – zaposlena u zdravstvenoj ustanovi CHI Memorial u gradu Chattanooga uistinu pala u nesvijest nakon cijepljenja, ali osim toga nije imala drugih problema. I njezin pad je uvršten u kompilaciju.

Ovo su primjeri samo iz prve tri minute videa u kojemu, kako smo naveli, nismo uspjeli povezati niti jedan slučaj pada sportaša na terenu s cijepljenjem protiv Covida.

Snimke koje nemaju veze s cijepljenjem

Onesvještavanje austrijske političarke od 14. listopada također je u kompilaciji, što se na društvenim mrežama povezuje s njezinim “nedavnim” cijepljenjem. Međutim, u medijskim izvještajima pa ni u njenoj poruci javnosti da je dobro, nigdje nije spomenuto da se cijepila nedugo prije pada, a da bi na koncu Holzleitner na Twitteru objavila da se treći put cijepila početkom prosinca. S obzirom da se na booster dozu čeka pola godine, to bi značilo da je drugu dozu primila oko četiri mjeseca prije pada.

Sportašima liječnici savjetuju cijepljenje

Inače, brojne organizacije koje okupljaju liječnike ohrabruju sportaše da se cijepe protiv Covida, osim ako ne postoje kontraindikacije za cijepljenje.

Istovremeno, nema podataka o tome da je cijepljenje doprinijelo zdravstvenim tegobama sportaša, usprkos činjenici da je potvrđeno kako mRNA cjepiva mogu uzrokovati rijetke nuspojave upale srca poput miokarditisa i perikarditisa.

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA, primjerice, ističe da ne bilježi porast epizoda srčanih zastoja kod nogometaša koji su primili cjepivo protiv Covida.

“Općenito govoreći, FIFA je u redovitom kontaktu s vodećim istraživačkim centrima i stručnjacima za istraživanje različitih medicinskih tema”, napominju pritom.

“Miokarditis ili perikarditis ostaju vrlo rijedak potencijalni rizik s cjepivima Pfizer i Moderna, a prijavljeni događaji obično su blagi, a pojedinci se obično oporavljaju u kratkom vremenu uz standardno liječenje i mirovanje. Trenutni dokazi ne sugeriraju da sportska tjelovježba pridonosi riziku za ove vrlo rijetke događaje”, navodi, primjerice, britanska agencija za lijekove MHRA.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.