Razotkriveno

LRAD i opekline: Što je protiv prosvjednika koristila australska policija?

Portal Logično tvrdi da policija u Australiji spaljuje prosvjednike mikrovalnim zrakama uz pomoć napredne zvučne tehnologije, za što nema dokaza.
Izvor: Pixabay

Portal Logično izvijestio je o opeklinama koje su prosvjednici protiv Covid mjera u Canberri 12. veljače navodno zadobili od uređaja koji odašilje vrlo glasne zvukove.

U tekstu pod naslovom “Australska policija spaljuje prosvjednike usmjerenim mikrovalnim zrakama!” navode:

Policija je rasporedila akustične uređaje dugog dometa (LRAD) koji odašilju velike glasnoće i frekvencije. Čak i ako se nazivaju “nesmrtonosnim oružjem”, prosvjednici u Canberri (uključujući žene i djecu) bili su teško opečeni usmjerenim zrakama mikrovalne energije, žaleći se na plikove na licima, rukama i trupovima. Koncentrirano mikrovalno zračenje može nanijeti bolne opekline na koži s velike udaljenosti.

Najprije treba reći kako je točno da je LRAD poslan na skup, kao i da su se australski prosvjednici žalili na neobične opekline. Međutim, nije vjerojatno da je LRAD upotrebljen, niti da su prosvjednici dobili opekline od njega ili slične naprave.

Taj dan doista nije bio osobito vruć u Canberri pa ni opekline od sunca nisu osobito plauzibilno objašnjenje. Jedna je Australka u viralnom videu ispričala kako je na lice nanijela zaštitu od sunca, na glavi je imala šešir i unatoč tome zaradila “kemijske opekline” na usnama, koje “nisu prirodne” i upitala se radi li se o nekakvom oružju.

Zvučni top

Ako govorimo o kontroverznom akustičnom uređaju dugog dometa (LRAD), kojega doista ima i australska policija, on ne funkcionira tako da bi mogao uzrokovati opekline.

LRAD je svojevrstan “superzvučnik” s dvije funkcije: napravljen za komuniciranje na daljinu u glasnom okruženju i za raspršivanje skupova korištenjem glasnog, bolnog i za sluh opasnog alarma. Da je upotrebljen, to bi se itekako primijetilo.

Neki LRAD smatraju gorim od gumenih metaka, vodenih topova, suzavca i elektrošokova, kojima se skupovi mogu raspršivati na ograničenoj udaljenosti. LRAD, naime, može trajno oštetiti bubnjiće i slušne živce. Profesorici Karen Piper uzrokovao je trajni gubitak sluha nakon što je upotrebljen na demonstracijama protiv G20 u Pittsburghu 2009. godine.

ADS

Ipak, ovaj “zvučni top” ne izaziva osjećaj vreline poput druge naprave za raspršivanje skupova, koju također spominje Logično. Radi se o emiteru usmjerenog elektromagnetskog zračenja, Active Denial System (ADS).

Globalno najpoznatiji proizvođač sustava ADS, američka korporacija Raytheon Technologies, doista ima svoju podružnicu i proizvodnju u Australiji i uspješno posluje s tamošnjom vladom. No, za razliku od LRAD-a, nema potvrde da ga australska policija posjeduje ili upotrebljava.

Štoviše, ni ADS ne funkcionira tako da ostavi opekline nakon duljeg izlaganja. ADS djeluje u sekundama – momentalno izaziva toplinski udar i bol. Djeluje uz pomoć milimetarskih, a ne mikrovalnih zraka.

Zraka boli

ADS se opisuje kao oružje koje ispaljuje dvomilimetarske valove od 95 gigaherca, koji “brzo zagrijavaju kožu osobe i postiže prag boli bez pečenja kože“.

ADS-u se, naime, tepa da nije ubojit, odnosno da je napravljen da onesposobi, ne i ubije. On jest dizajniran da ne nanosi (trajne) ozljede, no treba napomenuti da su zabilježeni incidenti s opeklinama i to zbog nestručnog rukovanja i postavljanja zračenja na maksimum. Ono ima ubojit potencijal, a predstavlja poseban rizik za oči, dječju kožu, ljude koji nose metalne predmete ili one koji ne mogu pobjeći od zračenja. Od njegove uporabe u ratu u Iraku se odustalo zbog opasnosti da bi se uređaj mogao koristiti za torturu.

U kontekstu priče o Canberri, važno je naglasiti da se način na koji ADS odvraća ljude teško može pobrkati s nečim drugim ili proći nezapaženo. ADS nazivaju “zrakom boli“, a najčešća usporedba koja se koristi je ona s naletom vrelog zraka nakon otvaranja zagrijane pećnice.

Da je ovakva naprava korištena na skupu u Canberri, ozlijedila bi veći broj osoba. No, nitko od prosvjednika nije opisao takav tip ozljede. Internetom kruže različite fotografije neimenovanih ljudi, ali ne i opis događaja koji bi se uklapao u djelovanje ove naprave.

Zastrašivanje

Vezano za proteste u Canberri, sveprisutno je i saslušanje policijskog komesara Reece Kershawa, koji je izbjegao direktan odgovor na pitanje o upotrebi LRAD-a na protestima protiv mjera. Nije upitan za ADS.

Ipak, policija jest potvrdila za ABC Fact Check da je koristila LRAD, no “samo za prenošenje govornih poruka”.

Nadalje, James Parker, izvanredni profesor na Sveučilištu u Melbourneu koji se bavi povezanošću zvuka i prava, upitan je mogu li se LRAD uređaji koristiti za “napad” na prosvjednike, a da se to nije čulo.

“Mislim da nema nikakvih dokaza da se LRAD koristi za tajne, skrivene, nečujne napade”, odgovorio je. Prisutnost tih mašina može se protumačiti kao taktika zastrašivanja, naveo je Parker i dodao da ona nije specijalno usmjerena protiv prosvjednika protiv cijepljenja i epidemioloških mjera. LRAD se koristio i na prosvjedima Black Lives Matter u Sydneyu 2020. godine, kao i na sličnim demonstracijama u inozemstvu.

Iako se u slučaju protesta u Canberri ne može reći da postoje dokazi kako su ove tehnologije upotrebljene protiv građana Australije, rasprava o upotrebi ovih “nesmrtonosnih” oružja svakako je dobrodošla. Njihova upotreba – bez obzira na oglašavanje od strane vlasti i proizvođača, koji ih nazivaju sigurnima –  itekako može nauditi ljudima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.