Razotkriveno

Ne, afrički inovator nije našao način da proizvodi struju iz ničega

Mladi inovator iz Afrike pronašao je način da generira struju iz ničega i zbog toga ga energetske kompanije žele ubiti, tvrdi se u dezinformaciji koja kruži Facebookom.
Ilustracija: Federico Beccari on Unsplash

Još od 2015. godine u Africi kruži zanimljiva dezinformacija o navodnom inovatoru iz Zimbabvea i njegovom briljantnom izumu koji omogućuje stvaranje električne energije iz ničega. Nažalost, opisani deus ex machina uređaj ne postoji, ali predmetna je dezinformacija sada ipak stigla i do hrvatskih korisnika Facebooka.

“Jedan od najznačajnijih mladih inovatora i pronalazača u Zimbabveu Maxwell Sangulani Chikumbutso, najpoznatiji po razvoju zelenog generatora energije koji može proizvoditi električnu energiju koristeći radio frekvenciju, nalazi se na bolničkoj jedinici intenzivne njege nakon što se razbolio od sumnje na trovanje za koje njegova kompanija vjeruje da je povezana na njegovu inovativnu aktivnost bežičnog prijenosa energije. Ovo je treći atak na život Chikumbutsoa, ​​prvog Zimbabveanca koji je dizajnirao i napravio hibridni motor – helikopter na pogon, električni automobil, magnetni pretvarač, generator zelene energije i dron preko svoje kompanije – Saith Technologies”, navodi se na Facebook profilu koji širi ovu dezinformaciju (arhivirano ovdje).

Maxwell Sangulani Chikumbutso iz Zimbabvea još od 2015. godine prodaje priču o neograničenom izvoru energije. Tada se pojavio na jednom događaju s kojeg je izvijestilo više medija u Zimbabveu te tvrdio da je uspješno razvio mogućnost generiranja struje iz radio frekvencija i da mu je ta tehnologija omogućila razvoj električnog automobila kojeg nikad nije potrebno uključiti u struju da bi se napunio.

Techzim, portal iz Zimbabvea koji izvještava o tehnologiji, tada je primijetio (1, 2) kako Sangulani Chikumbutso zapravo tvrdi da njegov izum nadilazi poznate zakone fizike (konkretno, zakon očuvanja energije).

Otkad je Sangulani Chikumbutso 2015. prvi put predstavio svoj “izum”, tvrdnje o genijalnom afričkom inovatoru počele su se periodički pojavljivati na društvenim mrežama.

Tvrdnje da je u Africi izumljen generator koji stvara struju iz čistog zraka tako su već ranijih godina kao netočne razotkrili fact-checkeri Snopesa, AP-a, PolitiFacta, dnevnog lista USA Today

Svi su oni došli do istog zaključka: iako je Sangulani Chikumbutso u više navrata tvrdio kako raspolaže tehnologijom koja stvara električnu energiju iz radio valova, nikad nije prezentirao dokaze da takva tehnologija doista postoji i da je funkcionalna, kao što nikad nije prijavio ni patent na svoje navodno tehnološko otkriće.

S obzirom na to da je teško povjerovati kako bi takvo revolucionarno tehnološko otkriće ostalo nezapaženo, puno uvjerljivije zvuči zaključak da je Sangulani Chikumbutso zapravo sitni prevarant koji glumi inovatora pokušavajući se nabrzinu obogatiti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.