Razotkriveno

Kruh u Hrvatskoj neće uskoro koštati 75 kuna (a vjerojatno ni u Njemačkoj)

Portal Priznajem.hr objavio je članak s naslovom u kojem tvrdi da će kruh uskoro koštati 75 kuna. Takva tvrdnja nema utemeljenje u činjenicama.
Izvor: Pixabay

Portal Priznajem.hr objavio je članak s click-bait naslovom iz kojega se može pogrešno zaključiti više stvari, a istovremeno ih ne potkrepljuju ni vlastitim tekstom. Naslov kaže: “Kruh će koštati čak 75 kuna?! Da, dobro ste pročitali: Pekari su najavili mračan scenarij…”

Da su poskupljenja u Hrvatskoj doista uzela maha, nije potrebno objašnjavati bilo kome tko je zadnjih mjeseci išao u nabavku namirnica.

Međutim, scenarij o kojemu piše Priznajem.hr razmatraju Nijemci. To se ne bi moglo zaključiti iz valute korištene u naslovu, ali je vidljivo čim se otvori tekst. Nadalje, “mračni scenarij” – mogući porast cijene kruha na 10 eura – najavila je udruga poljoprivrednika. Točnije, to je izjavio čelnik udruge poljoprivrednika za Bild, još krajem ožujke i intenzivirao postojeću raspravu o poskupljenju hrane:

Agresorski rat Vladimira Putina (69) diže cijene hrane u Njemačkoj. Klaus-Peter Lucht, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Schleswig-Holsteina, upozorava BILD: “Kruh bi uskoro mogao koštati deset eura!”

Treće, pekari, kao što se nadalje vidi i u tekstu objavljenom na Priznajem.hr-u, ne vjeruju u ovakav scenarij, bez obzira na sve realne i izgledne poraste troškova. Pritom se pozivaju na glasilo hrvatske dijaspore u njemačkoj Fenix Magazin, koji u naslovu korektno navodi da se radi o Njemačkoj, a u tekstu se pozivaju na njemački Handelsblatt i postavljaju pitanje koliko je uopće izgledan taj scenarij.

Poskupljenja su značajna, ali “daleko smo od 10 eura”

Fenix prenosi kako izjavu koju je Thomas Bode, pekarski majstor iz njemačke Savezne zemlje Tirinška, dao za Focus Online. Navodi kako je nedavno morao povisiti cijene svojih proizvoda za oko 20 posto zbog rasta troškova. Obično su troškovi proizvodnje, uključujući troškove rada, ti koji čine najveći dio cijene. No, prema riječima Bodea, to se već promijenilo.

“Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje”, rekao je za Bode za Focus. A zatim dolazimo do izjave Daniela Schneidera, generalnog direktora Središnjeg udruženja njemačkog pekarskih obrtnika, koji je 6. travnja, dakle, prije mjesec dana, za spomenuti Handelsblatt dao sljedeću procjenu:

Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku kruh. Potonji su ti koji moraju izračunati cijene na temelju svoje strukture troškova… Ali još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram kruha.

U člancima se ističe i da je u Njemačkoj na nekim lokacijama kruh poskupio na visokih 4 eura te da pekari, kako bi kupcima olakšali ovu krizu, prodaju jučerašnji kruh upola cijene. Upravo zbog toga se Handelsblatt obratio proizvođačima kruha nakon, kako kažu, “zastrašujuće” najave iz udruženja poljoprivrednika.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.