Razotkriveno

Nema dokaza da se u tunelima ispod Azovstala nalazi NATO-ov biološki laboratorij

Ruski državni mediji proširili su dezinformaciju da se u tunelima ispod Azovstala u Mariupolju nalazi tajni NATO-ov biološki laboratorij. Tvrdnja je potekla s ruskih internetskih foruma i nije utemeljena u činjenicama.
EPA/SERGEI ILNITSKY

Društvenim mrežama širi se neutemeljena tvrdnja da se ispod tvornice Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju nalazi tajni NATO-ov laboratorij za biološko oružje.

“Ispod industrijske zone Azovstal, u vlasništvu oligarha Rinata Ahmetova, navodnog izvanbračnog sina bivšeg ukrajinskog predsjednika Kučme, nalazi se ca. 24 km podzemnih tunela, na dubine oko 30 metara.

U njima je tajni NATO-ov projekt PIT-404 i NATO laboratorij za biološko oružje. U postrojenju PIT-404 su stacionirani časnici NATO-a, a tuneli su opremljeni oklopnim bunkrskim sustavom.

U zgradi je oko 240 stranaca, uključujući časnike NATO-a i Francuske legije stranaca, kao i osoblje biolaboratorija. Njihova straža, koju financira Ahmetov, broji do 3000 ljudi.

Biolab u sklopu tvornice Azovstal u Mariupolju u takozvanom postrojenju PIT-404 izgradila je i njime upravlja tvrtka Metabiota, koju sam vec spominjao u vezi s Hunterom Bidenom, Rinatom Ahmetovom i Volodimirom Zelenskim.

U laboratorijima u ovom objektu radilo se na ispitivanju biološkog oružja. Ono sto je najmracnije, tu se radilo o tisućama stanovnika Mariupolja, koji bili ‘pokusni kunići’ u ovim užasnim testovima, a te nehumane eksperimente izvodili su uglavnom zapadni ‘specijalisti’, skoro svih nacionalnosti”, piše na svojoj Facebook stranici bloger Goran Sijaković, kojeg na Facebooku prati skoro šest tisuća ljudi.

Ovu objavu blogera Sijakovića od 12. travnja lajkalo je skoro tisuću, a podijelilo više od sedamsto ljudi (arhivirano ovdje). Slične tvrdnje objavili su različiti portali u našoj regiji.

Poznata je stvar da se ispod Azovstala nalazi mreža podzemnih tunela koja služi kao zadnje uporište ukrajinskim braniteljima Mariupolja koji se suprotstavljaju ruskim osvajačima. Međutim, ne postoje baš nikakvi dokazi da se u kompleksu Azovstala nalazi bilo kakav laboratorij za razvoj biološkog oružja.

Gruzijski fact-checkerski portal na engleskom jeziku Myth Detector u travnju je pisao da se radi o teoriji zavjeri koju su proširili ruski mediji, među ostalim državne televizije Zvezda i RT.

Primarni izvor ove teorije zavjere gruzijski fact-checkeri pronalaze u komentaru na jednom ruskom internetskom forumu. Za tvrdnje o navodnom tajnom NATO-ovom biološkom laboratoriju u tunelima pod Azovstalom na forumu s kojeg su potekle ne iznose se nikakvi dokazi, a čak i autor upisa tvrdi da samo iznosi svoje mišljenje.

Teorija o tajnom biolaboratoriju pod Azovstalom najprije se 4. travnja pojavila na ruskom forumu Strategium.ru, a idućeg dana i na forumu Pikabu.ru. Iste tvrdnje zatim su se počele širiti među korisnicima aplikacije Telegram, odakle su ih preuzimali ruski državni mediji i internetski portali.

Bilo je potrebno manje od tjedan dana da se ova teorija zavjera počne širiti i među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj. Bloger Sijaković u objavi na svom Facebooku prenosi i tvrdnju da je u radu laboratorija sudjelovao i američki general-pukovnik Roger Clothier, za kojeg se tvrdi da je nedavno zarobljen u Donbasu. Ni to nije točno.

Na Clotierovom LinkedIn profilu lako se može doznati da ovaj američki general nije uhićen. Tijekom travnja Clotier je obilazio različite NATO-ove ispostave, a početkom mjeseca – kad je navodno “uhićen” u Ukrajini – nalazio se u Turskoj, o čemu je također izvještavao gruzijski Myth Detector.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.