Razotkriveno

Logo UN-a nije dokaz da je Zemlja ravna

Ravnozemljaška stranica na Facebooku tvrdi kako logo UN-a predstavlja dokaz da je Zemlja ravna ploča. To nije točno.
Photo Unsplash

Teorije zavjere da je Zemlja ravna ploča zadnjih godina dobivaju na popularnosti, a šire se i među hrvatskim korisnicima društvenih mreža.

Ne postoje slučajnosti. Istina nam se nalazi ispred nosa”, opis je posta na Facebooku (arhiviran ovdje) u kojem se tvrdi da je zemlja ravna ploča, budući da logo Ujedinjenih naroda jednak “karti ravne Zemlje”.

Screenshot: Facebook

Međutim, logo UN-a je zapravo ekvidistantna azimutalna projekcija karte svijeta.

Kako se navodi na stranicama Ujedinjenih naroda, logo UN-a dizajniran je kao “karta svijeta koja predstavlja ekvidistantnu azimutalnu projekciju s centrom u Sjevernom polu, upisana u vijenac koji se sastoji od prekriženih maslinovih grančica na plavoj boji, dok su vodene površine oslikane bijelom bojom. Projekcija karte širi se do 60 stupnjeva južne geografske paralele te uključuje i pet koncentričnih krugova”.

Plava boja predstavlja mir.

Prvotni simbol UN-a stvorio je tim dizajnera 1945. godine. Tim je vodio Oliver Lincoln Lundquist.

Ekvidistantna azimutalna projekcija tip je kartografske projekcije. Kako se navodi na stranici Enciklopedija.hr, “kartografske projekcije u matematički postupci koji omogućuju preslikavanje (zakrivljene) Zemljine plohe i ploha drugih nebeskih tijela u ravninu”.

Kako se navodi na stranici Kartografija.hr, azimutalna projekcija je “kartografska projekcija kod koje se meridijani uspravne projekcije preslikavaju kao pravci koji se sijeku u jednoj točki, pod kutovima jednakim odgovarajućim razlikama geografskih dužina, a paralele kao lukovi koncentričnih kružnica sa središtem u presjeku meridijana”.

Više o kartografskim projekcijama možete čitati na ovoj poveznici i na ovoj poveznici.

Kako pišu kolege s portala Raskrikavanje.rs, u posljednjih nekoliko godina, kako pokazuju podaci o trendovima internet pretraživača Googlea, zanimanje za teoriju da je Zemlja ravna ploča povećalo se oko četiri puta. Nagađa se da je tome doprinijelo više stvari.

Ove teorije je posljednjih godina populariziralo američko Društvo ravnozemljaša. Od kada su 2013. godine napravili svoj sajt, čak su i brojne javne ličnosti, kao što su reper B.o.B ili košarkaši Kyrie Irving i Shaquille O’Neal (iako je O’Neal kasnije rekao da se šalio), podržale teoriju da je Zemlja ravna ploča. Stvar je otišla toliko daleko da su u nekoliko navrata ravnozemljaši i skupljali novac za eksperimente na stranicama za donacije kako bi dokazali da je Zemlja ravna. Popularnosti te teorije doprinio je i YouTube, gdje se može pronaći pregršt video snimaka različitih teoretičara zavjere koji tvrde da Zemlja nije okrugla.

Znanstvenici diljem svijeta već su više puta odgovarali na brojne tvrdnje ravnozemljaša i dokazivali da one nisu točne. Oko oblika Zemlje ne postoje nikakve dvojbe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.