Razotkriveno

Majmunske boginje nisu “bolest homoseksualaca”

Portal Logično.com, koji redovito objavljuje dezinformacije, netočno tvrdi da majmunske boginje ugrožavaju samo gay populaciju.
Foto: CDC

“Majmunske boginje, bolest homoseksualaca”, naslov je članka objavljenog na portalu Logično (arhiviran ovdje) u kojem se, dakle, tvrdi da su majmunske boginje bolest koja se primarno širi među gay populacijom.

Podaci na portalu Logično o majmunskim boginjama skoro su u potpunosti su preneseni sa stranice (arhivirano ovdje) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Međutim, portal Logično je priložio nekoliko dodataka tekstu preuzetog sa službenih stranica HZJZ-a.

Na stranicama HZJZ-a stoji sljedeća rečenica: “Za sada su svi oboljeli muškarci, a u većine se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima.”

Na portalu Logično nalazi se ista rečenica, ali uz sljedeći dodatak: “Spolni odnos dva muškarce je izgleda rizični odnos kojim se lakše prenosi virus majmunskih boginja.”

Međutim, to nije točno.

Zaraziti se može bilo tko

Kako se navodi na stanicama HZJZ-a, majmunske boginje su zoonoza sa slučajnim infekcijama koje se sporadično javljaju kod ljudi koji žive u šumskim područjima centralne i zapadne Afrike.

U posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko manjih epidemija do kojih je došlo zbog prijenosa među ljudima. Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

The Conversation ističe da čudne i nove bolesti s kojima javnost nije upoznata, poput majmunskih boginja, mogu dovesti do nesrazmjerno jakog osjećaja straha u populaciji. Kožne promjene do kojih dovodi bolest (iako su kratkotrajne) također doprinose jačanju straha i stigmatizaciji oboljelih.

Veliki broj slučajeva (ali ne svi), kako piše The Conversation, pojavili su se među skupinom gay muškaraca, što može dovesti do daljnje stigmatizacije ove skupine. To, međutim, ne znači da je to “bolest homoseksualaca”.

Kako je za Dnevnik.hr pojasnio epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a, gay muškarci jesu rizična skupina, ali samo zbog broja ostvarivanja bliskih kontakata s nepoznatim osobama. Svatko drugi može biti rizična skupina ako ima puno kontakata s nepoznatim ljudima.

Zaraza se širi među osobama koje ostvaruju bliski kontakt, koji ne mora biti seksualne prirode. Zaraženi će vrlo vjerojatno prenijeti zarazu dalje osobama s kojima ostvaruju bliske kontakte, zbog čega raste mogućnost zaraze u kućanstvu u kojem zaražena osoba boravi.

Stigmatizirajući govor otežava suzbijanje zaraze

New Statesman navodi da zarazne bolesti nemaju “seksualnu, rasnu ili nacionalnu preferenciju”. Niti jedna bolest nije “bolest homoseksualaca”. Jedino što virus preferira jest tijela koja nisu imuna na zarazu u kojima se može dalje razmnožavati.

Međutim, diskurs koji se sada širi o majmunskim boginjama jako je sličan onome iz ranih dana zaraze HIV-om, kada su gay muškarci također bili stigmatizirani; stigmatizacija može dovesti do manjeg broja prijave bolesti pa samim time i sporijeg sprječavanja njena širenja.

Stoga, kako piše The Conversation, dok se veliki broj zaraza dogodio među homoseksualcima, to je – barem donekle – odraz njihovih društvenih mreža. Vrlo jednostavno je moglo doći do širenja zaraze među heteroseksualnim muškarcima, djecom ili drugim društvenim skupinama.

I Zajednički program Ujedinjenih naroda za HIV i AIDS (UNAIDS) u svom priopćenju za medije upozorava da stigmatizirajući jezik o majmunskim boginjama ugrožava javno zdravlje. UNAIDS je izrazio zabrinutost da se u izvještavanju i komentiranju zaraze majmunskim boginjama koristi homofobni jezik koji pojačava homofobne i rasističke stereotipe te pojačava stigmatizaciju te društvene skupine.

“Lekcije naučene tijekom odgovora na epidemiju AIDS-a pokazuju kako stigmatizacija i krivnja usmjerena prema određenim ljudima mogu potkopati brzi odgovor na određenu epidemiju”, dodaju iz UNAIDS-a.

I Svjetska zdravstvena organizacija (Independent), kao i UN (The Guardian) upozorili su da majmunske boginje nisu “bolest homoseksualaca” te poručili da u razgovoru o ovoj bolesti treba izbjegavati stigmatizirajući jezik.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.