Razotkriveno

Brigitte Macron nije operirala prostatu, a nije se ni rodila kao muškarac

U Francuskoj se lani proširila dezinformacija da je supruga Emmanuela Macrona transrodna, tj. da se rodila kao muškarac. Ova netočna tvrdnja stigla je i do hrvatskih korisnika Facebooka.
EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Hrvatskim Facebook profilima (primjer arhiviran ovdje) počela se širiti lažna informacija da je supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Brigitte Macron, operirala prostatu. Uz to se dodaje i podatak da je ona prva žena u povijesti koja je prošla takvu operaciju zbog jednostavne činjenice da prostatu imaju samo – muškarci.

Fotografija kojom se pokušava dokazati ta teza je naslov s francuskog portala Secret News.fr na članku objavljenom 26. studenog 2018. godine u kojem piše da je Brigitte Macron hitno primljena u parišku bolnicu La Pitié Salpêtrière kako bi joj bila operirana prostata (arhivirano ovdje).

Originalni kratki članak donosi i navod da ured predsjednika Macrona nije javnosti dao nikakvu informaciju o stanju francuske prve dame, navodnu izjavu liječnika da je operacije prošla dobro te da je Brigitte Macron dobro podnijela anesteziju, ali i navodni poziv pape Franje vjernicima da mole za što skoriji njezin oporavak. Ništa od toga nije se dogodilo.

Niti jedan drugi medij nije izvijestio o operaciji Brigitte Macron

“Vijest” o operaciji Brigitte Macron 26. studenog 2018. godine evidentno je lažna. Niti jedan drugi medij o njoj nije pisao u to vrijeme. No, na internetu se može pronaći informacija agencije AFP da su dan kasnije, 27. studenog 2018. godine, Emmanuel i Brigitte Macron u centru Pompidou primili rumunjski predsjednički par Klausa Wernera Iohannisa i njegovu suprugu Carmen.

Teško je razumno zaključiti da bi dan nakon navodne operacije Brigitte bila u javnosti na službenom događaju. Također, na internetu nema niti jednog članka u kojem se spominje da je tih dana papa Franjo pozvao vjernike na molitvu za brzi oporavak francuske prve dame.

Teoretičari zavjera proširili laž da se Brigitte Macron rodila kao muškarac

Dezinformacija  o operaciji prostate Brigitte Macron pojavila se prije niza netočnih objava u kojima se tvrdilo da je supruga francuskog predsjednika transrodna žena rođena kao muškarac Jean-Michel Trogneux (što je njezino djevojačko prezime, a njezin brat se zove Jean-Michel). Brigitte Macron je u prosincu 2021. godine najavila je da će zbog širenja te teorije zavjere podići tužbe, pisao je New Statesman.

Koliko je suluda objava da je Brigitte Macron transrodna žena rođena kao muškarac, pa time i da je 2018. godine bila na operaciji prostate, govori činjenica da je u prvom braku s bankarom André-Louisom Auzièreom rodila troje djece.

Teorija da se Macron rodila kao muškarac posebno se po forumima i rubnim portalima proširila od rujna 2021. godine, a sredinom prosinca prošle godine, kada je najavila tužbu, hashtag #JeanMichelTrogneux postao je jedan od najdjeljenijih na francuskom Twitteru. Mediji pretpostavljaju da se laž prvi puta pojavila u newsletteru francuske krajnje desnice Faits et Documents (hrv. “Činjenice i dokumenti”), poznatom po širenju teorija zavjera.

Laži o Brigitte Macron, pisao je BBC u prosincu prošle godine, širile su se s profila na društvenim mrežama političkih protivnika njezina supruga, uključujući i već spomenute krajnje desničare, ali tome su se priključile i antivakserske grupe, kao i pripadnici pokreta širitelja teorija zavjera QAnon.

U širenju sulude teorije o Brigitte Macron kao transrodnoj ženi, posebno je odjeknuo YouTube intervju francuske krajnje desne novinarke Natache Rey. U intervjuu je tvrdila da su dokazi o tranziciji prve dame iz muškarca u ženu “zapečaćeni u kuverti deponiranoj kod poznatog odvjetnika” te da će ih objaviti “na dan kada cijepljenje postane obavezno”.

Nije točno da je Brigitte Macron u stvari njezin brat ‘o kojem se gotovo ništa ne zna’

Le Monde je u travnju ove godine pisao kako je taj video pregledan više od 400.000 puta, prije nego je uklonjen s platforme, a u njemu se tvrdilo da je Brigitte Macron zapravo njezin brat – Jean-Michel Trogneux. Natacha Rey je, otprilike u isto vrijeme kad je objavljen i intervju, pokrenula internetsku stranicu s obrascem upita za Ured francuskog predsjednika i pozvala čitatelje da masovno šalju poruku da se Brigitte Macron oglasi o svojem bratu Jean-Michelu.

Francuski blog Fdesouche je 1. studenog 2021. godine objavio članak u kojem su naveli da se “čini mogućim da je brat Brigitte Macron (stanoviti Jean-Michel Trogneux o kojem gotovo ništa nije poznato) u stvari Brigittin stvarni identitet, prije tranzicije iz muškarca u ženu”

Macron je u veljači ove godine pokrenula građansku parnicu i prijavila širitelje ove dezinformacije zbog kršenja privatnosti, a zajedno s bratom Jean-Michelom podnijela je i kaznenu prijavu.

Transrodnim ženama proglašavali i Michelle Obamu i Jacindu Ardern

Lažne informacije o tranziciji iz muškaraca u žene poznatih osoba nisu specifičnost samo Brigitte Macron. Slične tvrdnje je iznosila i američka krajnja desnica tijekom predsjedničkog mandata Baracka Obame o njegovoj supruzi Michelle, a takve neutemeljene tvrdnje širile su se i o novozelandskoj premijerki Jacindi Ardern.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.