Razotkriveno

Glavni direktor SZO-a nije najavio novu pandemiju

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da je Svjetska zdravstvena organizacija najavila novu pandemiju, inspirirana screenshotom netočnog naslova na portalu Novog lista.
Foto: WHO/Chris Black

Facebookom se širi fotografija naslova članka s portala Novog lista “WHO najavljuje novu pandemiju i traži još veće ovlasti unatoč nizu propusta” (arhivirano ovdje), a u kojem se netočno tvrdi da je Svjetska zdravstvena organizacija najavila novu pandemiju.

Članak Hine od 23. svibnja doslovno je prenesen na portalu Novog lista (arhivirano ovdje), ali uz naslov koji ne odgovara njegovom sadržaju – jer se netočno navodi da je krovna svjetska zdravstvena organizacija najavila novu pandemiju.

Što je rekao čelnik Svjetske zdravstvene organizacije?

Hina je u članku prenijela dijelove iz govora čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Ghebreyesusa u obraćanju na godišnjoj skupštini WHO-a s glavnom porukom da ta organizacija treba biti “u središtu globalne zdravstvene sigurnosne arhitekture”.

“U istom govoru, Tedros je rekao da covid ni izdaleka nije gotov i da svijet nije spreman za novu pandemiju pri čemu je ponovio podatke iz prošlotjednog izvješća. ‘Jasno je da je svijet bio i još uvijek je nepripremljen za pandemiju’, rekao je”, navode se riječi glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije u članku koji je s Hine prenio Novi list.

Iz tog se dijela teksta netočno izvodi zaključak u naslovu da “WHO najavljuje novu pandemiju”, dok je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije samo iznio svoju ocjenu da je za pandemiju svijet bio nepripremljen, i još je uvijek, a nije najavio da nas čeka nova pandemija.

Do istog zaključka se dolazi i kada se presluša cijeli govor generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije o kojem je Hina izvijestila.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.