Razotkriveno

Majmunske boginje nisu reakcija na cjepivo u obliku osipa

Facebook stranica "Istinom protiv cijepljenja" netočno tvrdi da je pojava majmunskih boginja reakcija na cijepljenje protiv Covida-19.
Fotografija:Faktograf

Otkad su se početkom svibnja u više država svijeta pojavili slučajevi zaraze majmunskim boginjama, dezinformatori na društvenim mrežama trude se dokazati kako je ta bolest još jedna velika zavjera, najvjerojatnije povezana s cijepljenjem protiv Covida-19.

Tako se društvenim mrežama počela širiti teorija da su majmunske boginje zapravo reakcija kože na injekciju, odnosno cjepivo protiv Covida-19. Jedna od Facebook stranica koja širi tu tezu je ona naziva “Istinom protiv cijepljenja”.

“Lijevo: Majmunske boginje.Desno: Reakcije kože na injekcije protiv Covid-19. Sada stvari počinju imati smisla.”, stoji u Facebook objavi.

Kao dokaz toj tvrdnji koriste se screenshotovi internetske pretrage s različitim fotografijama osipa.

Uzroci

Osip čine patološke promjene na koži i sluznicama koje se javljaju tijekom egzantematskih bolesti, kod kojih se uzročnici prenose krvnim putem i koje su karakteristične po izgledu osipa te kod alergijskih reakcija na uzimanje lijekova i neke vrste hrane.

Kožna promjena u obliku osipa može se pojaviti i nakon primitka cjepiva protiv Covida-19.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), takva reakcija može se pojaviti par dana, ali i tjedan dana nakon cijepljenja. Osipi mogu biti bolni i zauzeti veću površinu na koži. Takva vrsta osipa naziva se “Covid arm”, a nekad se može proširiti i na ostale dijelove tijela.

Istraživanje objavljeno u lipnju 2021. u časopisu JAMA Dermatol pokazalo je kako je od 49,197 zdravstvenih radnika iz Opće bolnice Massachusetts koji su primili cjepivo njih 776  imalo kožnu reakciju, što pokazuje kako nije riječ o čestoj nuspojavi.

Osim cjepiva, osip mogu uzrokovati brojni drugi lijekovi. Primjerice, Medicinski priručnik za pacijente navodi kako lijekovi uzrokuju osipe na nekoliko načina, a većina osipa izazvanih lijekovima su alergijske reakcije na lijekove.

“Osipi nastaju zbog mnogih mogućih uzroka i danas se nijednom laboratorijskom pretragom ne može potvrditi da je osip nastao zbog lijeka. Procjenjivanje, je li uzročnik lijek može biti teško, jer osip može nastati zbog neznatne količine lijeka, može buknuti dugo nakon što je osoba uzela lijek i može trajati tjednima ili mjesecima nakon što ga je osoba prestala uzimati”, stoji na toj web stranici.

Koji sve lijekovi (osim cjepiva protiv Covida-19) mogu izazvati osip možete vidjeti na ovom linku.

Majmunske boginje

Zaraza virusom majmunskih boginja očituje se povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica (Hrvatski zavod za javno zdravstvo).

Činjenica da se među simptomima bolesti nalazi osip, kao i da je osip jedna od rjeđih nuspojava cijepljenja, svakako ne znači da je majmunske boginje izazvalo cjepivo.

Uostalom, kao što smo već pisali, majmunske boginje uzrokuje virus majmunskih boginja koji je sličan virusu velikih boginja. On  spada u rod Orthopoxvirus te obitelj Poxviridae, u kojoj se nalaze i uzročnici velikih boginja te kravljih boginja.

Dezinformacije

Nije ovo prvi put da se susrećemo s dezinformacijama u kojima se bolest majmunskih boginja, uzrokovana virusom koji je otkriven još 1958. godine, spominje kao direktna posljedica cijepljenja protiv Covida-19.

Nedugo nakon izbijanja novih slučajeva zaraze internetom se proširila teorija da vektorska cjepiva Astra Zenece i Johnson&Johnson sadrže genom majmuna koji se nakon injektiranja razmnožava u ljudskom tijelu te da je on zapravo zaslužan za majmunske boginje.

To je netočno; virus majmunskih boginja zapravo ne potječe od majmuna, a adenovirus čimpanze koji se koristio u izradi cjepiva Astra Zenece nema sposobnost razmnožavanja u organizmu.

Bolest majmunskih boginja počela se povezivati i sa “VAIDS narativom” koji se temelji na krivoj interpretaciji statističkih podataka o učinkovitosti cjepiva i koji čine tvrdnje da cjepiva zapravo štete imunološkom sustavu i čine ga podložnijim ostalim bolestima, što je netočno. (Newsweek)

Ostale dezinformacije kojima smo se bavili, a koje se odnose na bolest majmunskih boginja, možete pronaći ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.