Razotkriveno

Donatella Versace poslužila kao poligon za klikove i salve uvreda

Čak 111 komentatora odazvalo se zovu za komentiranje izgleda dizajnerice. Tek par ih je primijetilo da ona nema veze s Balkanom.
Izvor: screenshot brzina.info

Portal Brzina.info vrlo uspješno objavljuje i plasira potpuno izmišljene vijesti na društvene mreže. Jedna koja je privukla više do 130 tisuća otvaranja tiče se 67-godišnje talijanske modne dizajnerice Donatelle Versace. Nije imenovana, ali njezin izgled je poslužio kao mamac za salve uvreda i zgražanja te iskaljivanja najnižih strasti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naime, u spomenutom “članku” objavljene su tek fotografije Donatelle Varsace uz sljedeću izmišljenu izjavu, stavljenu u naslov:

“Ja sam najljepša žena Balkana! Moje tijelo košta preko 5 milona eura, a sada me svaka majka želi za svoju snahu!” Svi su zgroženi! (FOTO)

Da se radi o navlačenju čitatelja na komentiranje i zgražanje nad izgledom 67-godišnjakinje govori ne samo izostanak navođenja njenog imena ili okolnosti u kojima je ona to navodno izjavila, već i sljedeći naputak čitateljima:

Pogledajte i vi samo kako to ona izgleda na slikama koje se nalaze u ovom tekstu. Također možete da podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj ženi i to u komentarima koji se nalaze ispod ovog teksta.

Po starome modelu, vijest je podijeljena na Facebook stranicama neutralnog naslova poput “Uređenje doma i dizajn” te “Alternativa Balkanski info 1“, koji dijele i sadržaj portala Infopedija.com, koji je izgledom “blizanac” portalu Brzina.info.

I bez citiranog poziva iz teksta u statusu, čak 111 komentatora odazvalo se zovu za komentiranje izgleda Donatelle Versace. Među njima bilo je tek par onih koji su primijetili da se radi o dizajnerici koja nema veze s Balkanom.

Kao što smo više puta pisali, smisao ovih izmišljenih vijesti je iskorištavanje Google AdSensea, modela financiranja portala temeljenog na klikanosti sadržaja do trenutka kada tehnološka kompanija ne registrira da se radi o zloporabi. U tom trenutku, otvara se nova web lokacija s istom svrhom.

I u ovome slučaju, portal je do određene mjere zaštitio sadržaj od olakšane provjere točnosti. U originalnoj objavi – dakle ne arhiviranoj – nemoguće je selektirati tekst kako bi se uz pomoć tražilice pokušalo pronaći više podataka.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.