Razotkriveno

Čuvajte se “strahovitog nevremena” koje neće doći

Izvor: screenshot

Nedovršeni, nelogični i nepismeni, ali intrigantni naslovi; kopirani tekst koji ne sadrži najavljenu informaciju; gomila senzacionalnih otkrića te izostanak impresuma. Ovo je, ukratko, opis nekih portala za širenje lažnih vijesti i “navlakuša”, kakvi su se namnožili na balkanskom webu i međusobno, već godinama, razmjenjuju sadržaje uglavnom kopirane iz mainstream medija.

Ranije smo izvjestili o stranicama izona24.com i dz24.me, no pored njih treba spomenuti i njihove brojne “blizance”, od kojih su neki nefunkcionalni. Jedna takva je domena urnebesno.net, dok je portal InternetNovosti.com i dalje vrlo vitalan i ovih dana objavljuje viralni  netočan sadržaj.

Poput stranica izona24.com i dz24.me, u zadnje je vrijeme navlačio klikove lažno izvještavajući o datumu otvaranja europskih granica i datumu ukidanja mjera u Hrvatskoj. Sva tri portala pronosila su i tekst o novom zakonu po kojemu će hrvatska policija sitnice naplaćivati velikim kaznama, premda se radi o kaznama za kršenje izolacije zbog koronavirusa – u Srbiji. Među bolje zapaženim lažnim vijestima stranice InternetNovosti.com je i stvarna vijest, ali iz 2014. i daje naslutiti da se događa lokalno. Naslov kaže: “Sprema se strahovito nevrijeme: Najveća oluja u 2020. će sutra pogoditi…

Otežavanje provjere

Ovi portali koriste neke zanimljive, ali banalne tehnike, kojima usporavaju provjeru sadržaja. Na samoj vijesti, naime, ne može se  pronaći datum objave. Portal Internet Novosti, nadalje, programiran je tako da otežava slikanje zaslona svojih tekstova u nekim internetskim preglednicima – kada pritisnete komande za printscreen, odvest će vas na Google bez mogućnosti da na pregledniku izaberete opciju “nazad”. Ako pokušate pronaći poveznicu preko te tražilice, nećete uspjeti. Nadalje, tekst se ne dâ kopirati da bi se naslov ili dio teksta mogao za trenutak provjeriti na tražilici.

Ali ako se naslov “progugla”, jasno je da nam ne prijeti nikakva oluja. Radi se o arhivskoj vijesti s portala Novosti.rs o tajfunu koji je u listopadu 2014. pogodio Japan.

“Vijest” je bila hit i 2019. i 2018. godine

Da je ovaj naslov “magičan” svjedoči činjenica da je s pratećim tekstom eksploatiran puno puta do sada, na raznim domenama, od kojih su mnoge nefunkcionalne. Primjerice, 2019. koristili su ga danas “pokojni” portali Dnevna doza novosti i Balkanska novost te još uvijek “vitalne” Novine Balkan.

Tokom 2018. godine stravično je nevrijeme najavljivao portal LjekovitiCajevi.com, ali i nakon toga ugašeni ViceviIIspovijesti.info te SmijehIZabava.com. Činili su to putem Facebook stranica generičkih naslova, kakve također služe propagandi lažnog sadržaja [1, 2], “Svi mi koji volimo Raspust“, “Zdravlje” te “Zanimljivo“.

Budući da ovakve generičke domene postoje upravo zbog lažnog sadržaja, vlasnici ih gase kada izgube svrhu. A gube je u onom trenutku  kada zbog prevare ostanu bez sredstava od Google Adsensea.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.