Razotkriveno

Snimka iz 2020. ističe lajanje prosvjednika, a skriva kontekst poljske inicijative

Prosvjednici su se pobunili protiv pokušaja da se sva okupljanja slična Povorci ponosa zabrane.
screenshot youtube

Na Facebooku se ovih dana proširila snimka iz Varšave iz rujna 2020. godine u kojoj se, bez konteksta, pokazuje LGBT aktiviste kako laju ispred aktivista katoličke mladeži, odnosno članova organizacije Mladi križari, koja je tada prikupljala potpise za zabranu Povorki ponosa u Poljskoj, odnosno zakonsko ograničavanje prava dijela stanovništva na slobodno okupljanje.

S Facebook profila “Pravo na život”, uz status “Kultura života vs. Kultura smrti”, ta snimka je u četiri dana podijeljena više od 1600 puta, ima više od 103 tisuće pregleda, prikupila je više od tisuću komentara i 1500 reakcija.

Snimka iz rujna 2020. godine

“Mladi katolici su se okupili da brane vrijednosti obitelji, dok LGBT aktivisti laju i reže na njih poput pasa”, piše u titlu na početku snimke.

Treba napomenuti, što nigdje nije spomenuto u snimci, da se prikupljanje potpisa katoličke mladeži i protuokupljanje onih koji se ne slažu s prijedlogom kod stanice podzemne željeznice u Varšavi održalo prije gotovo dvije godine – 26. rujna 2020. godine.

Poljski mediji tada su pisali da je katolička mladež iz organizacije Mladi križari (TFP) u centru Varšave prikupljala potpise za građansku inicijativu nazvanu “STOP LGBT” za koju su tvrdili da je usmjerena obrani tradicionalne obitelji i javnog morala. Na snimci cijelog događaja može se vidjeti da okupljeni prosvjednici nisu samo lajali na one koji  prikupljanjem potpisa žele pokrenuti proces uskraćivanja prava dijelu stanovništva već su i plesali, pjevali te uzvikivali “stop homofobiji” većim dijelom tog događaja koji je trajao više od dva sata.

Nije točno da su se “mladi katolici” tada “okupili da brane vrijednosti obitelji”, već su se okupili kako bi prikupili potpise za svoju inicijativu “Stop LGBT”. Za tu je inicijativu, koju su osudile mnoge međunarodne institucije, prikupljeno 140 tisuća potpisa te je ona završila na raspravi u poljskom parlamentu.

U listopadu prošle godine mnogi su svjetski mediji izvijestili o toj raspravi. Jedan od aktivista koji je predstavljao prijedlog, Krzysztof Kasprzak, na početku govora potpuno je neutemeljeno pokret za promicanje prava LGBTI osoba nazvao “formom totalitarizma” i usporedio ga s nacizmom, a potom ga je optužio i da želi “srušiti prirodni poredak i uvesti teror”.

S druge strane, potpredsjednik parlamenta s lijeve strane političkog spektra, Wlodzimierz Czarzasty, taj je govor nazvao jednim od “najodvratnijih” te se prudružio dijelu opozicijskih parlamentaraca s ljevice, centra, ali i nekih konzervativaca, koji su prijedlog nazvali “nehumanim” i “homofobnim”, dok su neki upozorili da je suprotan ustavom garantiranom pravu na okupljanje, pisao je u listopadu prošle godine Deutsche Welle.

Što piše u prijedlogu?

Ako se prijedlog usvoji, u članku koji se odnosi na pravo na okupljanje dodalo bi se da se na okupljanjima ne smije “u pitanje dovoditi brak kao odnos između muškarca i žene” ili “propagirati proširenje braka na osobe istog spola”. Sva okupljanja slična Povorci ponosa bila bi zabranjena jer promoviraju “seksualnu orijentaciju drugačiju od heteroseksualne”.

Protiv prihvaćanja predloženih izmjena zakona u listopadu 2021. godine oglasio se Amnesty International, upozorivši da će se njime zabraniti parade Ponosa i druga okupljanja za prava LGBTI osoba kao i da će, mogućim usvajanjem tih promjena, prava LGBTI osoba biti u većem riziku nego ikada prije.

“Pride je važan trenutak za LGBTI osobe i njihove saveznike u slavljenju ljubavi. To je i prosvjed protiv upravo tog tipa diskriminacije koju poljske vlasti postupno uvode u zakon. Takvom prijedlogu, koji je dio šireg uništavanja prava LGBTI osoba, nema mjesta niti u jednom parlamentu. Pozivamo poljske zastupnike da prepoznaju da je ljubav ljubav i odbace prijedlog pun mržnje koji je diskriminatoran u svojoj srži”, poručio je regionalni direktor Amnesty Internationala za Europu Nils Muižnieks.

“Ovaj prijedlog će ograničiti ljudska prava na mirni prosvjed. Takve restrikcije nikada nisu prihvatljive, a kamoli kada su tobože ‘opravdane’ diskriminacijom”, poručio je Muižnieks te dodao kako u ovoj inicijativi možda i nije sudjelovala poljska Vlada, ali da je normalizacijom retorike pune mržnje stvorila okruženje u kojima se ljudi osjećaju sigurnije širiti predrasude prema drugim skupinama.

I Vijeće Europe upozorilo na štetnost prijedloga

O tom prijedlogu se u memorandumu iz prosinca 2020. godine oglasila i povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović naslovljenom “Poljska treba zaustaviti stigmatizaciju LGBTI osoba”.

“Ona je pozvala poljski parlament na odbacivanje zakona nazvanih ‘Stop pedofilija’ i ‘Stop LGBT’ i da se prate sve druge inicijative koje traže ograničavanje ljudskih prava LGBTI osoba ili da se stigmatizira njih ili bilo koju drugu društvenu skupinu. Povjerenica smatra da takve inicijative nemaju mjesta u društvu koje njeguje jednakost i nediskriminaciju kao svoje temeljene vrijednosti”, stoji u izvještaju povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe iz 2020. godine.

Europska komisija pokrenula pravne korake protiv Poljske

A zbog stanja prava LGBTIQ osoba Europska komisija je u srpnju prošle godine, kako je izvijestila Hina, zajedno s Mađarskom, protiv Poljske pokrenula i pravne korake. Komisija je smatrala da poljske vlasti nisu u potpunosti i na odgovarajući način odgovorile na upite o učincima “zona slobodnih od LGBT i ideologije”, koje su proglašene u nekoliko poljskih gradova i općina. Smatrali su da bi to moglo biti protivno zakonu EU-a koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

“Europa nikad neće dopustiti da dijelovi našeg društva budu stigmatizirani zbog toga što vole koga vole, zbog svoje dobi, etničke pripadnosti, političkog mišljenja i vjerskih uvjerenja”, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srpnju prošle godine prije nego je Komisija pokrenula pravne korake protiv Mađarske i Poljske, a u priopćenju je dodano da su jednakost i poštivanje dostojanstva i ljudskih prava temeljne vrijednosti EU i da će Komisija koristiti sve instrumente na raspolaganju kako bi ih branila.

Navodni napad na mlade katolike

“Aktivista LGBT-a napada mlade katolike i bježi”, stoji u titlu.

U režiranoj snimci događaja koji je trajao dva sata, a izvučena je samo minuta i 40 sekundi, prikazuje se i navodni napad aktivista LGBT-a na mlade katolike. No, tu se na snimci jedino vidi kako mladić prolazi između “križara” i prosvjednika, nešto udara na podu, te trči dalje u zgradu, a netko poziva policiju. Nakon toga se sve nastavlja kao da se ništa nije niti dogodilo. Kada se pogleda cijela snimka teško je zaključiti je li mladić uopće bio s prosvjednicima protiv prikupljanja potpisa.

U snimci se pokazuje i kako jedna prosvjednica pljuje letak, pa katolici mole “Zdravo, Marijo” i govore “Poljska, katolička” dok prosvjednici ponovno laju.

Sasvim ja jasno da se režiranom snimkom, skraćenom na manje od dvije minute, želi izazvati javna sablazan ponašanjem prosvjednika koji su na drugačiji način pokazali neslaganje prikupljanjem potpisa za prijedlog promjene zakona kojim bi se, prema mnogim međunarodnim organizacijama, ali i dijelu poljskih političara sa svih strana političkog spektra, ograničilo pravo na mirno okupljanje te dodatno diskriminiralo LGBTIQ osobe u Poljskoj. U snimci se ne objašnjava kontekst događaja, vrijeme kada je ona nastala, za što se potpisi prikupljaju, a tako niti protiv čega se prosvjednici bore nego se, skrivajući kontekst, samo pokazuje njihovo lajanje i navodni napad na “križare”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.