Razotkriveno

Pandemije se ne planiraju, ali se očekuju i za njih se može pripremati

Rubni portal Epoha tvrdi da američki predsjednik planira sljedeću pandemiju. U stvarnosti, Joe Biden zaziva više sredstava i bolju pripremu za buduće epidemije koje će se, prema mišljenju stručnjaka, sigurno događati.
pandemija
Foto:Pixabay

Je li američki predsjednik Joe Biden najavio sljedeću pandemiju?

Zaključak je to koji se nameće u članku objavljenom na Epoha.hr, portalu koji učestalo širi dezinformacije i neutemeljene tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5).

“Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da Sjedinjene Države imaju dovoljno sredstava da Covid-19 prođe barem ove godine, ali im je potrebno više novca za planiranje sljedeće pandemije”, stoji u opisu objave na Facebook stranici Epohe.

Ono što je sigurno zabrinjavajuće, navodi autor teksta na Epohi, jest kada čelnici zemlje poput Amerike najavljuju “sljedeću pandemiju”.

Kontekst izrečenog

Članku na Epohi priložen je video zapis s press konferencije od 21. lipnja na kojoj Biden govori o tome kako je potrebno uložiti dodatna financijska sredstva za borbu protiv Covida-19.

“Ne trebamo više novaca samo za cjepiva za djecu, trebamo više novca za planiranje iduće pandemije. Morate misliti unaprijed”, rekao je Biden.

Naime, pozivajući se na visokog dužnosnika iz Bijele kuće, Bloomberg je prošli tjedan izvijestio da će Bidenova administracija uskoro objaviti revidiranu Nacionalnu strategiju biološke obrane kako bi poboljšala američki odgovor na pandemiju.

Strategija bi se temeljila na Bidenovom prethodno objavljenom planu pripravnosti za pandemiju i njegovom prijedlogu  proračuna za 2023. u kojem traži 88,2 milijarde dolara obveznog financiranja u svrhu obrane od bioloških prijetnji. U slučaju da američki Kongres da zeleno svijetlo, taj bi iznos bio dostupan tijekom idućih pet godina.

Jedan od ciljeva strategije jest bivanje u “stanju pripravnosti”, odnosno omogućiti proizvodnju učinkovitog cjepiva i tretmana za određeni patogen unutar 100 dana od njegovog otkrića. Novac bi također išao za jačanje zdravstvene infrastrukture i širenje znanstvenih istraživanja koja bi identificirala potencijalne prijetnje.

Sve se znalo

Ono što autor teksta na Epohi sugerira jest da će SAD isplanirati, odnosno izazvati novu pandemiju, što nije točno.

“Da, dobro ste pročitali, rekao je Biden na posljednjoj konferenciji za novinare da ‘dolazi još jedna pandemija’.

[…]

Je li ovo bio još jedan izljev Bidenove senilnosti ili ne, prosudite sami, ali ono što je sigurno je da je zabrinjavajuće kada čelnici zemlje poput Amerike najavljuju ‘sljedeću pandemiju'”, piše Epoha.

Znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju na potencijalne pandemije koje čovječanstvo čekaju u budućnosti. Uostalom, dobar dio njih je godinama prije izbijanja pandemije Covida-19 najavljivao da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Simon Anthony, jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za koronavirus koji radi u Centru za infekcije i imunitet na Sveučilištu Columbia, već na početku pandemije Covida-19 rekao je kako je ona očekivana, odnosno da su stručnjaci koji se bave tim područjem samo čekali kada će se ona dogoditi.

Studija koju je još 2017. godine objavio sa svojim suradnicima pokazala je da su šišmiši glavni životinjski rezervoar za koronaviruse diljem svijeta – od 100 različitih koronavirusa koje su pronašli, više od 98 posto životinja koje su ih nosili bili su šišmiši. Procjena je da te životinje diljem svijeta prenose ukupno više od 3.700 koronavirusa od kojih većina tek treba biti otkrivena.

Zanimljivi primjer koji također pokazuje kako se za pandemiju Covida-19 “znalo” puno prije može se naći i u filmskoj industriji.

Redatelj Steven Soderbergh 2011. godine snimio je film o izmišljenoj pandemiji u Americi koji ima brojne sličnosti sa stvarnom situacijom koja je zadesila svijet početkom 2020. godine. Kada su ga upitali kako mu je uspjelo “predvidjeti” pandemiju, Soderbergh je rekao da su mu, za vrijeme pripreme scenarija, brojni eksperti rekli kako je pandemija neizbježna, da će najvjerojatnije krenuti s neke tržnice u Aziji te da će biti povezana sa šišmišima.

Pandemije kao odraz vremena

Britanski medij The Economist 2012. godine objavio je knjigu “Megapromjena” koju čine tekstovi stručnjaka na temu: Kako će izgledati svijet 2050. godine?

U poglavlju koji se odnosi na buduću zdravstvenu sliku svijeta, autorica Charlotte Howard navodi kako je svaka pandemija proizvod svog vremena – mongolska vojska i njezini glodavci donijeli su bubonsku kugu iz Azije u Europu, španjolski su konkvistadori “poharali” Novi svijet velikim boginjama, dok je tuberkuloza, čiji je uzročnik bakterija koja živi u prljavštini, “cvjetala” u industrijskoj revoluciji.

Howard tako piše kako bi prva polovina 21. stoljeća mogla donijeti niz bolesti, a jedan od razloga bit će pretjerana urbanizacija, odnosno predviđanje da će do 2050. godine oko 70 posto globalnog stanovništva živjeti u prenapučenim gradovima u razvoju.

Zaraza će se brzo širiti u prenapučenim siromašnim četvrtima, a neprikladne sanitarije će samo poboljšati njeno širenje. Svemu tome pridonijet će i klimatske promjene jer će porast temperature omogućiti komarcima duže razdoblje za razmnožavanje. Širenju bolesti pridonijet će i činjenica da je svijet povezaniji no ikada.

Buduća pandemija?

Zoonoze, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, postaju sve rizičnije zbog ljudskih postupaka; kako ljudi zalaze sve dublje u staništa divljih životinja, tako se povećavaju šanse za razvoj novih zoonotskih bolesti. Više od 70 posto novih bolesti koje se pojavljuju jesu upravo zoonoze (BBC).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako je broj potencijalnih patogena vrlo velik, dok su resursi za istraživanje i razvoj bolesti ograničeni.

Stoga WHO ima popis prioritetnih bolesti i patogena koji predstavljaju najveći rizik za javno zdravlje zbog epidemijskog potencijala.

Taj popis čine Covid-19, krimsko-kongoanska hemoragična groznica, Ebola virusna bolest i Marburg virusna bolest, Lassa groznica, bliskoistočni respiratorni sindrom koronavirus (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS), virus Nipah, groznica doline Rift, Zika virus te bolest “X”, koja se odnosi na patogen za koji se trenutno ne zna da uzrokuje bolesti kod ljudi.

Sve to pak ne govori da se pandemije mogu unaprijed planirati, već samo da su znanstvenici vrlo svjesni da u prirodi postoji cijeli niz patogena koji bi jednog dana mogli prouzročiti širenje određene zarazne bolesti i time na globalnoj razini ugroziti javno zdravlje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.