Ocjena točnosti

Iako postotci izgledaju slično, HDZ je dobio gotovo 4 000 glasova manje nego lani kada je izgubio Split

Predsjednik HDZ-ove splitsko-dalmatinske županijske organizacije Ante Sanader odabrao je podatak o postotku osvojenih glasova kao pokazatelj da je HDZ zapravo prošao bolje.
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

„HDZ je ostao, ako gledamo u postotcima, praktično na istom, nešto je malo bolji rezultat od onog kojeg je imao na prošlim izborima. Bili smo oporbena stranka i ostali smo i dalje najjača oporbena stranka u Splitu“, ustvrdio je Ante Sanader, predsjednik HDZ-ove splitsko-dalmatinske županijske organizacije, komentirajući prijevremene izbore koji su se prošlog vikenda odvili u Splitu i na kojima je Ivica Puljak i njegov Centar potukao HDZ.

Točno je da je HDZ, kada je u pitanju izbor zastupnika u Gradsko vijeće, ostao na gotovo jednakom, odnosno ostvario je i nešto bolji postotak od prošlogodišnjeg. Na redovitim lokalnim izborima 2021. godine HDZ-ova lista predvođena Vicom Mihanovićem osvojila je 23,27 posto glasova, dok je ova lista kojoj je na čelu bio nezavisni Zoran Đogaš osvojila 23,81 posto. Međutim, dok je lani na osnovi tog postotka HDZ imao najjači pojedinačni stranački rezultat i devet mjesta u Gradskom vijeću (naspram sedam koliko je osvojio Centar i iz kojih je Puljak krenuo u stvaranje koalicije), sada imaju osam mjesta naspram Puljkovih 15. Ivici Puljku potreban je samo još jedan glas za većinu.

Ove je godine odaziv bio lošiji nego lani – 31,6 posto naspram prošlogodišnjih 33,7. Pa iako to u postotcima izgleda bolje, u stvarnosti je HDZ prošli vikend dobio gotovo 4 000 glasova manje nego prošle godine (10 866 naspram 14 837). Suprotno tome, Centar je dobio 6 514 glasova više nego prošle godine (19 376 naspram lanjskih 12 862).

Kad je riječ o izborima za gradonačelnika, HDZ-ov Vice Mihanović dobio je prošle godine u prvom krugu 23,23 posto (15 159 glasova) i tako se plasirao na drugo mjesto iza Ivice Puljka s 26,82 (17 500 glasova).

Zoran Đogaš je dobio bolji postotak – 25,67 posto, ali zapravo 3 272 glasova manje od Mihanovića (11 887).

Suprotno tome, Puljak je osvojio 48,73 posto i to s 5 000 glasova više nego lani (22 561).

Centar je, očito, svoje birače motivirao za izlazak na izbore za razliku od HDZ-a. Točna je, međutim, Sanaderova sugestija da ovo i nije veliki gubitak jer se on zapravo zbio još prošle godine kada je HDZ izgubio vlast u Splitu, a ovo je samo nastavak iste putanje.

„Što se tiče drugog kruga, mi apsolutno idemo u drugi krug punom snagom. Činjenica je da mi krećemo s 0:0, da su to novi izbori u ovih 15 dana i mi ćemo sigurno pokazati svoju snagu i ona naša područja gdje su možda bili slabiji izlasci, tamo ćemo se potruditi i motivirati naše ljude da izađu na izbore i idemo na pobjedu u drugom krugu”, dodao je Sanader.

HDZ se mora potruditi izvući svoje birače u drugom krugu izbora za gradonačelnika, međutim, bitno je pripomenuti kako prošle godine razlika od samo 2 341 glasa nije bila dovoljna Mihanoviću da dostigne Puljka, pa teško da će Đogašu poći za rukom da u drugom krugu dostigne gotovo 11 000 glasova koliko je Puljak bio u prednosti u prvom krugu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.