Faktograf.hr

Samo činjenice

Lokalni izbori pokazali su da HDZ slabi u Dalmaciji

HDZ je od prošlih lokalnih izbora u Dalmaciji ukupno izgubio deset gradova i općina te jednu županiju.
HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml

“Problem koji se prije desetak godina dogodilo u Slavoniji, sada se dogodilo u Dalmaciji. Treba analizirati, vidjeti što se dogodilo. Stvari se moraju mijenjati, nitko ne može biti primaran u odnosu na stranku”.

Rekao je to Ivan Anušić, osječko-baranjski župan nakon što su rezultati drugog kruga lokalnih izbora pokazali kako je HDZ izgubio Split i Šibensko-kninsku županiju te kako su im se drugi kandidati opasno približili u Zadarskoj županiji. (Jutarnji list)

Iako je HDZ i dalje pobjednik lokalnih izbora po broju osvojenih gradova, općina i župana, brojke pokazuju kako je stranka, u odnosu na prošle godine lokalne izbore, oslabila u Dalmaciji, regiji koja se inače smatra HDZ-ovom utvrdom.

Naime, u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, HDZ sveukupno drži deset gradova i općina manje u odnosu na 2017. godinu. 

Udarac u Splitu

Najveći gubitak u Splitsko-dalmatinskoj županiji za HDZ svakako predstavlja poraz Vice Mihanovića na izborima za gradonačelničku poziciju koju je, sa 35.565 glasova birača, osvojio Ivica Puljak iz Centra. Županiju je stranka ipak uspjela zadržati, odnosno, Ranku Ostojiću u drugom krugu nije uspjelo pobijediti HDZ-ovog dosadašnjeg župana Blaženka Bobana.

Uspoređujući brojke ovih i zadnjih izbora, HDZ je u Splitsko-dalmatinskoj županiji izgubio pet jedinica lokalne samouprave. Lijeva karta pokazuje situaciju nakon prošlih izbora, dok desna prikazuje trenutačno stanje.

Split

Od gradova, HDZ je, osim Splita, izgubio i Makarsku, gdje je SDP-ov Zoran Paunović s 59,85 posto osvojenih glasova pobijedio HDZ-ovog Juru Brkana.

U odnosu na prošle lokalne izbore, stranka je izgubila i općinu Nerežišća na Braču. Načelnik Svemir Obilinović, koji sa bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem dijeli optužnicu zbog malverzacija oko prenamjena zemljišta i koji je na prošlim izborima bio kandidat HDZ-a, na ovim izborima kao nezavisni kandidat grupe birača ostvario je pobjedu s 379 glasova birača. Unatoč tome što se Obilinović kandidirao kao nezavisni, HDZ Nerežišće, po pisanju lokalnih medija, njegovu je pobjedu na Facebook profilu proglasio – svojom. 

HDZ je na Braču izgubio i općinu Milna, koju će odsad nastaviti voditi Frane Lozić iz SDP-a. 

Osim navedenih općina, stranka je izgubila i Dicmo, gdje je nezavisni Petar Maretić osvojio vlast s podrškom 51,59 posto glasova.

Izgubljena županija

Drugi najveći udarac za HDZ u Dalmaciji svakako je gubitak Šibensko-kninske županije koju je 15 godina vodio Goran Pauk. Marko Jelić, bivši gradonačelnik Knina koji je s te pozicije prije četiri godine maknuo Josipu Rimac, postao je župan s podrškom 59,76 posto građana. Kninom će nastaviti vladati bivši Jelićev zamjenik Marijo Čačić koji je u drugom krugu pobijedio HDZ-ovog Nikolu Blaževića, što znači da je stranci uspjelo izgubiti dvoje uzastopnih izbora u tom gradu.

Općinu Civljane nastavit će voditi Petar Preočanin, koji je na prošlim izborima pobijedio kao kandidat HDZ-a i SDSS-a, da bi se na ovim izborima kandidirao kao nezavisan, baš kao što će Murter nastaviti Toni Turčinov, koji je na prošlim izborima koalirao s HDZ-om, a ove godine pobijedio kao nezavisan.

Šibenik

Zadržali Zadar

HDZ-ov Branko Dukić i dalje će nastavljati obnašati gradonačelničku funkciju u Zadru, međutim, rezultati pokazuju kako je Marko Vučetić s osvojenih 46,13 posto glasova opasno uzdrmao tu HDZ-ovu utvrdu. Usporedbe radi, Dukić je na prošlim izborima pobjedu odnio u prvom krugu sa 51,20 posto glasova.  Osim toga, kandidat za župana Ivica Žuvela u drugom je krugu osvojio svega 1449 glasova manje od Božidara Longina koji će nastaviti svoj mandat na toj poziciji.

HDZ je na ovogodišnjim izborima osvojio vlast u šest gradova i 14 općina, odnosno u 20 jedinica lokalne samouprave, dok je na prošlim izborima osvojio pet gradova i 17 općina. Brojke tako govore kako je stranka uspjela izgubiti tri općine, ali je zato proširila vlast na još jedan grad.

HDZ tako sada ima gradonačelnike u svih šest gradova Zadarske županije: Biogradu, Benkovcu, Obrovcu, Ninu, Zadru i Pagu, kojeg je dobio tako što je stari gradonačelnik, Ante Fabijanić iz Modesa, koalirao s HDZ-om i Reformistima.

Od novih općina stranka je dobila Ražanac, ali su zato izgubili svoje tradicionalne utvrde u zaleđu poput Jasenica i Škabrnje. Osim toga, izgubili su i općine Kali i Stankovci. 

 

Zadar

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija se, prema riječima potpredsjednika HDZ-a i predsjednika dubrovačko-neretvanske županijske organizacije Branka Bačića, pokazala kao najčvršća utvrda HDZ-a. Na prošlim izborima stranka je osvojila 16, a na ovim 15 jedinica lokalne samouprave.

Dosadašnji gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nastavit će voditi grad nakon što je u drugom krugu uspio pobijediti Peru Vićana s 59,89 osvojenih glasova birača, baš kao i župan Nikola Dobroslavić, koji je porazio MOST-ovog Božu Petrova.

HDZ je, u odnosu na prošle izbore, izgubio dva grada te dobio dvije općine. Dosadašnji gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević nakon četiri mandata izgubio je od nezavisnog kandidata s podrškom Mosta Ivana Matage, a grad Korčulu još u prvom krugu osvojila je kandidatkinja SDP-a i HSU-a Nika Silić koja je pobijedila HDZ-ovog Andriju Fabrisa.

Korčula je, s obzirom da je i nezavisna Marija Klisura u Lumbardi pobijedila HDZ-ovog kandidata, na ovim lokalnim izborima postala otok u kojem HDZ ne drži niti jednu jedinicu lokalne samouprave. 

 

Dubrovnik

 

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.