Razotkriveno

Nema dokaza da talog kave odbija komarce, ali bi mogao spriječiti njihov razvoj

Tjeranje komaraca paljenjem taloga kave je raširen mit, ali nema dokaza da djeluje. Ipak, postoji način kako se talog kave može koristiti protiv komaraca.
Ilustracija: Егор Камелев on Unsplash

Portal Večernjeg lista 26. lipnja objavio je članak (arhivirano ovdje), u kojem se tvrdi da se paljenjem taloga kave, zbog mirisa, mogu otjerati komarci. Tekst Večernjeg prenijeli su portali Poslovnog dnevnika (arhivirano ovdje), televizije N1 (arhivirano ovdje) i Glasa Istre (arhivirano ovdje), kao i još neki manji portali u Hrvatskoj i regiji (1, 2, 3).

“Mali kukci ne vole određene mirise, a kava je jedan od njih”, stoji u uvodu teksta na portalu Večernjeg lista naslovljenog ‘komarci su dosadni, ali ih možete otjerati pomoću jednog prirodnog sastojka’.

Neutemeljena tvrdnja da se komarce može rastjerati paljenjem taloga kave i ranijih godina je kružila medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji (primjeri arhivirani ovdje i ovdje). Ovo čak nije prvi put da je ista netočna informacija objavljena na portalu Večernjeg lista.

Istraživanja sugeriraju da talog kave suzbija razvoj larvi komaraca

“Talog crne kave koristi se za mnoge stvari, za piling kože, u borbi protiv celulita, a isto tako je učinkovit u borbi protiv komaraca! Talog kave stavi se na aluminijsku foliju koja se stavi na tanjur. Važno je da prije idućeg koraka talog bude potpuno suh. Potom se tanjur stavi na ravnu površinu koja se nalazi na otvorenom. Onda se zapali dugom šibicom ili štapićem, a kada se počne dimiti, proizvod je spreman i komaraca više neće biti”, objašnjava se u članku Večernjeg lista, a taj dio teksta prenio je i N1, kako funkcionira “trik” za odvraćanje komaraca s talogom kave.

No, u oba članka nedostaje informacija da je u malom broju provedenih istraživanja dokazano da se talog crne kave pokazao dijelom učinkovit u suzbijanju razvoja larvi komaraca, odnosno ličinki, u odrasle jedinke, a ne kao klasični repelent, tj. sredstvo koje će ih odvratiti od uboda čovjeka.

Portal Snopes je 2016. godine, kada je u SAD-u nastala panika zbog infekcije Zika virusom, koji prenose komarci, provjeravao ima li znanstvenog utemeljenja u tvrdnji o talogu kave kao učinkovitom načinu za odvraćanje od komaraca.

U istraživanju iz 2003. godine pokazalo se da je talog kave učinkovit u ubijanju larvi vrste komaraca Aedes aegypti, koji prenose žutu groznicu. Iako tada nije potpuno otkriven mehanizam, autori su u to vrijeme vjerovali da neke od kemikalija u talogu kave blokiraju neke od bitnih faza razvoja te se larve komaraca nisu mogle razvijati u odrasle jedinke. 2012. godine se pokazalo da se isti učinak pokazuje i kod vrste komaraca Aedes albopictus, odnosno tigrastih komaraca. U tom su slučaju larve bile izložene ekstraktu kave. Rezultat je ponovno bio da se nisu mogle razviti i populacija je izumrla.

Istraživanje provedeno 2005. godine na vrsti komaraca Ochlerotatus notoscriptus pokazalo je veliku smrtnost larvi kod velike koncentracije taloga kave u vodi u roku od nekoliko dana i dva tjedna, ali je pokazalo i povećanje u broju preživljavanja larvi kod nižih i srednje visokih koncentracija taloga kave. Zbog toga se sumnja i da larve, pod određenim uvjetima, koriste talog kao prehranu te im ona povećava mogućnost preživljavanja.

Nedostatak ikakvih dokaza da paljenje taloga kave odbija komarce u svom članku iz 2021. ističe i Deutsche Welle. Ne postoje znanstvene studije temeljem kojih bi se moglo zaključiti da je paljenje taloga kave učinkovit način tjeranja komaraca.

 EMA nije preporučila talog kave kao repelent

Izvori na engleskom jeziku (arhivirano ovdje) često se kod “dokazivanja” da talog kave ima učinak u odbijanju komaraca pozivaju na američku Agenciju za zaštitu okoliša (EMA). No, na stranicama te agencije citirani tekst iz 2009. godine više ne postoji, dok se pretragom arhive (link) može pronaći blog koji govori o “zelenom” korištenju, odnosno recikliranju, potrošenog taloga kave.

U njemu se poziva da se talog pomiješa sa zemljom čime se dobiva prirodno gnojivo, a i smanjuje se količina ispuštenog metana u atmosferu. Navodi se i da je dobar za prehranu glista te drži problematične insekte dalje od vrta. Ističe se i da je miris kave vrlo snažan te da može biti repelent za puževe i mrave, ali se može koristiti i protiv buha, recimo kod pasa. No, osnovna svrha članka je ukazati na dobrobiti kod ponovnog korištenja taloga kave za prirodno gnojivo, a ne ukazati da je repelent protiv komaraca, koji se u članku izrijekom niti ne spominju.

Kako se zaštititi od komaraca?

Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2018. godine je na svojim internetskim stranicama navela da je najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca ukloniti mjesta za razvoj njihovih legla u raznim nakupinama vode u okolišu. Naveli su da je potrebno: ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama; ukloniti nepotrebne predmete u okućnicama gdje se može nakupljati voda – npr. odbačene limenke, kante, igračke, stare automobilske gume i sl.; prekriti/čvrsto zatvoriti ili isprazniti, različite spremnike za vodu te redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz tanjurića ili plitica, lončanica, vaza ili posuda za cvijeće i drugih različitih nepokrivenih manjih ili većih spremnika za vodu.

Njihove preporučene individualne mjere zaštite od komaraca su: primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača); izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore; nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike; primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima; primjena različitih repelenata za prostore te primjena klima-uređaja za rashlađivanje prostora (što ne odgovara komarcima).

Iako ih je malo, postoje istraživanja koja sugeriraju da bi talog kave mogao biti učinkovit u kontroli populacije komaraca, odnosno njihovom uništavanja, jer je moguće da sprječava njihov rast i razvoj u ranom stadiju. No, nema niti jednog istraživanja koje potvrđuje da je metoda odbijanja komaraca paljenjem taloga kave doista učinkovita.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.