Razotkriveno

Sankcije Rusiji i cjepivo protiv Covida nemaju veze sa majmunskim boginjama

Na Facebooku se netočno tvrdi da su se majmunske boginje pojavile samo u državama koje su uvele obvezno cijepljenje i nametnule sankcije Rusiji.
Ilustracija: Andre Mouton on Unsplash

Dezinformatori se često služe stvaranjem uzročno-posljedičnih veza ondje gdje ih nema kako bi naveli na određeni zaključak. Recentan primjer dolazi s društvene mreže Facebook:

“Kakvo farmaceutsko-vojno jedinstvo. Od 195 zemalja svijeta Rusiji je uvelo sankcije 45 . I samo u tih 45 je obavezna vakcinacija, i samo u tih 45 su se pojavile majmunske boginje. Samo tih 45 predstavlja sebe kao svijet..”

Objava je to Facebook korisnice koja ima nekoliko stotina pratitelja, i čija se poruka počela širiti tom društvenom mrežom, zbog čega smo i odlučili provjeriti navedene tvrdnje.

 

 



Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sankcije i neutralnost

Točno je da nisu sve države svijeta uvele sankcije Rusiji te je velik broj njih odabrao put neutralnosti.

Podsjećamo, od početka ruske invazije na Ukrajinu uvođene su različite sankcije, s tim da nisu sve države jednako sudjelovale u svim mjerama usmjerenim protiv ruskog gospodarstva i pojedinaca. Sankcije Rusiji u nekom obliku uvele su zemlje članice Europske unije, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Švicarska, Island, Južna Koreja, Japan, Singapur, Tajvan i Bahami (Reuters).

Puno je značajniji broj zemalja koji je osudio rusku invaziju, ali bez odluke da sudjeluju u sankcijama.

Već početkom ožujka Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je rezoluciju kojom se od Rusije zahtijeva hitan prekid vojnih operacija u Ukrajini. Od 193 zemlje članice, 141 je glasala za rezoluciju, pet je bilo protiv, 35 je bilo suzdržano, a 12 uopće nije glasovalo. Pet država koje su bile protiv bile su Bjelorusija, Demokratska Republika Kongo, Sjeverna Koreja, Eritreja i Rusija. Mjesec dana poslije, kada se glasovalo o izbacivanju Rusije iz Vijeća ljudskih prava, uz Rusiju su bile Kina, Kuba, Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i Vijetnam (1, 2).

Točno je da države koje su uvele sankcije Rusiji i osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu ne predstavljaju čitav svijet. Prema analizi The Economista, u državama koje otvoreno osuđuju Rusiju živi samo 16,1 posto svjetske populacije.

U zemljama naklonjenima Zapadu živi dodatnih 20,3 posto svjetske populacije, u neutralnim zemljama 32,1 posto svjetske populacije, a u zemljama naklonjenima Rusiji živi 27,6 posto svjetske populacije. Samo 3,9 posto populacije živi u zemljama koje otvoreno podržavaju Rusiju.

Međutim, države koje su uvele sankcije predstavljaju ekonomske sile. Kada se pogleda ljestvica najbogatijih zemalja svijeta po BDP-u, od njih prvih 15, svega pet ih nije uvelo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Analiza The Economista otkriva da zemlje koje otvoreno osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu u globalnom BDP-u sudjeluju s udjelom od čak 61,2 posto, a dodatnih 9,3 posto globalnog BDP-a otpada na zemlje naklonjene Zapadu.

Dakle, točno je da Rusiju sankcionira samo manji dio svijeta. Međutim, nije točno da se radi o jedinim državama u kojima ujedno postoji obveza cijepljenja protiv Covida-19, a sve to skupa nema nikakve veze s majmunskim boginjama.

Majmunske boginje i cijepljenje

Svjetska zdravstvene organizacije (WHO) nedavno je izvijestila kako je u 42 zemlje članice organizacije zabilježeno više od 6000 slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja (CNN).

Podsjetimo, u svibnju ove godine slučajevi zaraze virusom počeli su se javljati u više država svijeta, na nekoliko kontinenata, uočeni kod ljudi koji nisu putovali u ruralne dijelove centralne Afrike, što je područje na kojem se dosad uglavnom širila zaraza. Epidemija majmunskih boginja već u samom startu potaknula je brojne dezinformacije o toj bolesti, o kojima je Faktograf više puta pisao.

Tvrdnja da su se boginje pojavile samo u onim državama koje su Rusiji uvele sankcije nije točna. Jednostavnom pretragom popisa država u kojima je zabilježena zaraza majmunskih boginja moguće je zaključiti kako se bolest javlja i u državama koje Rusiji nisu nametnule sankcije (Argentina, Meksiko, Brazil, određene afričke države).

Isto se odnosi i na imunizaciju stanovništva. Cijepljenje u većini svijeta bilo dobrovoljno. Vrlo su rijetke države koje su uvele opću obvezu cijepljenja protiv Covida-19. Prema Reutersovoj evidenciji, takva odredba uvedena je tek u Ekvadoru, Indoneziji, Mikroneziji, Tadžikistanu i Turkmenistanu (u svim državama propisana je obveza cijepljenja starijih od 18 godina). Odluku o obveznom cijepljenju je početkom 2022. donijela i Austrija, ali od te odluke se odustalo prije nego se obveza cijepljenja počela provoditi.

Znatno brojnija je lista država koje su se odlučile za parcijalnu obvezu cijepljenja, po sličnom modelu kao i Hrvatska; ono je bilo obavezno za zdravstvene djelatnike i zaposlenike javnih službi te je bilo uvjet za Covid potvrdu bez koje se nije moglo pristupiti određenim lokacijama. Oni koji se nisu cijepili i dalje su najčešće imali mogućnost pristupiti mjestima na kojima je potvrda o cijepljenju bila potrebna, ali uz predočenje negativnog testa.

Međutim, nije točno da su se majmunske boginje pojavljivale samo u državama koje su uvele neku vrstu obveznog cijepljenja, bilo opće populacije ili samo određenih društvenih skupina: ranije spomenute države Južne i Latinske Amerike te Afrike, u kojima su zabilježene majmunske boginje, osim što nisu nametnule sankcije Rusiji, također nisu uvodile nikakav oblik obveznog cijepljenja stanovništva protiv Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.