Razotkriveno

Teorija zavjere o “klimatskom lockdownu” nema utemeljenje u činjenicama

Internetski teoretičari zavjere koriste članak ugledne ekonomistice Mariane Mazzucato kao osnovu za tvrdnju da nam se priprema "klimatski lockdown".
Pollution
Foto:Pixabay

Društvenim mrežama počele su se širiti dezinformacije kojima se najavljuju navodno uvođenje “klimatskih lockdownova“. Zadnji takav primjer objavljen je na Facebook stranici 2012 Transformacija svijesti na kojoj se inače učestalo šire dezinformacije i lažne vijesti.

Video, koji je prvotno na privatnom Facebook profilu objavljen još u travnju, počinje tvrdnjom da je ekonomistica koja radi za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) napisala izvještaj o klimatskim lockdownovima koji su objavile nevladine organizacije podržane “od strane [Billa] Gatesa i [Georgea] Sorosa” i grupacija koje predstavljaju banke, naftne kompanije i tehnološke gigante.

Tekst na koji se video odnosi objavljen je na stranici Project Syndicate, autorice Mariane Mazzucato, a prenio ga je i portal Social Europe. Mazzucato je glasovita profesorica ekonomije na Sveučilištu Collage London, osnivačica UCL Instituta za inovacije i javnu svrhu te autorica globalnog bestsellera “Država poduzetnica”, objavljene i u Hrvatskoj.

U “spornom” tekstu piše o tome kako se svijet približava točki preokreta kada je riječ o klimatskim promjenama, trenutku koji zahtjeva dramatične intervencije kako bi se zaštitila budućnost civilizacije.

Klimatski lockdown

Mariana Mazzucato u svom članku, međutim, ne zagovara uvođenje “klimatskih lockdownova”, već upozorava da bi takve drastične mjere mogle postati neizbježne ako se svijet ne uspije na vrijeme prilagoditi klimatskoj krizi. Uostalom, njen tekst je naslovljen “Izbjegavanje klimatskog lockdowna” te sadrži upozorenje da se drastične mjere u budućnosti mogu izbjeći samo pravovremenom zelenom tranzicijom.

Mazzucato navodi da će klimatske promjene pogoršati socijalne i ekonomske probleme koje je naglasila pandemija Covida-19: manjak kapaciteta da se upravlja javnozdravstvenim krizama, ograničena sposobnost privatnog sektora da izdrži trajni gospodarski poremećaj te rastuća socijalna nejednakost.

U videu se ističe dio članka u kojem Mazzucato piše o konceptu klimatskog lockdowna:

“U okviru klimatskog lockdowna vlade bi ograničile upotrebu privatnih vozila zabranile konzumaciju crvenog mesa i nametnule ekstremne mjere uštede energije, dok bi kompanije koje se bave proizvodnjom fosilnih goriva morale prestati s bušenjem”, citira se Mazzucato u viralnom videu.

“Dakle, ‘klimatski lockdown‘ je mješavina distopijske društvene kontrole i nepraktične besmislice, vjerojatno osmišljena za prodaju agende”, komentira se u videu.

“Reset”

Autorica teksta na Project Syndicate tvrdi da bismo, kako bi izbjegli scenarij u kojem su nam potrebni “klimatski lockdownovi”, trebali revidirati postojeće ekonomske strukture, učiniti kapitalizam “drugačijim” te preorijentirati korporativno upravljanje, politike, financije i energetske sustave ka zelenoj ekonomskoj transformaciji.

Autor videa iz toga je izvlači zaključak da Mazzucato predlaže “veliki reset” čitavog društva, a navodi i da u njenom članku postoji “prijeteći ton”.

U videu se pak namjerno izostavljaju neke druge informacije koje Mazzucato iznosi, a koje se nadovezuju na tvrdnje iz teksta koje se spominju u videu.

Realni problemi

Na primjer, autorica piše kako su pomicanje arktičkog leda, divlji požari te curenje metana u Sjevernom moru znakovi upozorenja koji zahtijevaju određene promjene. U tekstu se kritički osvrće na to da najviše zahtijevamo od ‘osnovnih radnika’ (uključujući medicinske sestre, radnike u supermarketima i vozače dostavljača), a plaćamo ih najmanje.

“Bez temeljite promjene, klimatske promjene će pogoršati takve probleme”, napisala je.

Mazzucato navodi kako je klimatska kriza i javnozdravstvena kriza te kako će globalno zagrijavanje uzrokovati degradaciju pitke vode i omogućiti razvoj respiratornih bolesti.

Nadalje, naglašava kako bi korporativno upravljanje trebalo odražavati potrebe dionika umjesto hirova dioničara te kako izgradnja uključivog, održivog gospodarstva ovisi o produktivnoj suradnji između javnog i privatnog sektora te civilnog društva.

“To znači da tvrtke moraju slušati sindikate i radničke kolektive, društvene skupine, zagovornike potrošača i druge”, piše Mazzucato.

Niz je mjera koje u tekstu predlaže autorica – što manja državna pomoć za spašavanje poduzeća i trošenje novca poreznih obveznika u produktivne svrhe, poseban porez kako bi se obeshrabrile tvrtke od korištenja određenih materijala i sirovina, bolja zaštita najmlađih i najstarijih radnika te smanjenje gospodarskih šokova u regijama koje su u nepovoljnom položaju.

Termin klimatskog lockdowna

Kako se navodi u analizi Instituta za strateški dijalog (ISD), analitičari tog think-tanka u rujnu 2020. identificirali su novi trend na društvenim mrežama koji se odnosi na pojam climate lockdown.

Koristili su ga klimatski skeptici koji su tvrdili da je pandemija Covida-19 samo preteča “zelene tiranije” te da će vlade i globalne elite ograničiti građanske slobode pod izlikom borbi protiv klimatskih promjena.

ISD je istraživao kako se termin koristi na društvenim mrežama, odnosno na Facebooku, Twitteru i YouTubeu.

U analizi se navodi kako se termin, iako u uporabi od rujna 2020, masovnije počeo koristiti nakon što su neki mainstream mediji poput The Guardiana spomenuli pojam klimatskog lockdowna u svojim člancima.

IDS navodi kako je i tekst Mariane Mazzucato objavljen na portalu Project Syndicate također pridonio učestalijem širenju tog pojma. Iako se u tim člancima o klimatskom lockdownu nije pisalo u smjeru njegova zagovaranja te najave “velikog reseta”, taj su termin preuzeli desničarski i rubni portali te zajednica okupljena oko notorne QAnon teorije zavjere.

U pregledu 150 najčešće “retvitanih” objava na Twitteru u kojima se spominje klimatski lockdown između rujna 2020. i travnja 2021. analitičari su otkrili da ih je čak 29 posto sadržavalo termine “veliki reset” ili Svjetski ekonomski forum, a nešto manje od polovice (44 posto) sadržavalo je neku referencu na “zavjeru elita”.

O takvim teorijama zavjere je Faktograf pisao više puta (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Teorije zavjere o novom svjetskom poretku i velikom resetu već desetljećima cirkuliraju internetom te se svako malo pojavljuju u novom obliku, najčešće onom koji se odnosi na aktualne događaje na globalnoj razini koji se potom povezuju s navodnim tajnim planovima globalnih elita o upravljanju svjetskom populacijom. Takve teorije zavjere često se argumentiraju tvrdnjama koje su činjenično netočne. Nitko još nije ponudio nikakav dokaz da doista postoji zavjera globalnih elita s ciljem eliminacije dijela svjetske populacije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.