Razotkriveno

Fotka muškarca s djevojčicama odavno kruži internetom, nema dokaza da je na njoj Hunter Biden

Na Facebooku se širi fotografija polugolog muškarca s pet djevojčica, uz tvrdnju da se radi o sinu predsjednika SAD-a.
EPA/ATEF SAFADI

Na profilima hrvatskih korisnika Facebooka dijeli se fotografija muškarca golog do pasa, zavaljenog na kauču i okruženog s pet djevojčica. Tvrdi se da je na fotografiji Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, iako za takvu tvrdnju nema nikakvih dokaza.

“Ovo je Hunter Biden, sin predsjednika kojega i drži u mobitelu pod pedo. Skinuto s njegovog oblaka… Toliko sam zgrožena ovim da neću cijeli dan doći sebi, nemilosrdna sam s pedofilima, ubila bih na licu mjesta”, stoji u statusu objavljenom 12. srpnja uz fotografiju na jednom od Facebook profila s hrvatskog govornog područja.

 

Objava je u tri dana prikupila 77 komentara i 30 ostalih reakcija.

Nema potvrde hakiranja

Nakon što se u srpnju ista fotografija proširila na društvenim mrežama, ali i među konzervativnim medijima i portalima u SAD-u, portal Snopes ispitao je ima li dokaza da se na fotografiji zaista nalazi Hunter Biden te upućuje li išta da je iscurila u javnost nakon navodnog hakiranja njegovog računa na iCloudu (odnosno “oblaku”).

Zaključak Snopesa je da nema dokaza da je na fotografiji Hunter Biden te da ona nije izašla u javnost nakon navodnog hakiranja iClouda, već je i ranije cirkulirala internetom.

U statusima na društvenim mrežama objavljivalo se da je fotografija nedavno “iscurila” u javnost nakon što je jedan od korisnika foruma 4chan navodno hakirao iCloud račun Huntera Bidena te dobio pristup 450 GB dokumenata iz iPhone i iPad uređaja koji su nekada njemu pripadali ili ih je koristio. Niti jedan neovisan izvor u SAD-u nije potvrdio da se hakiranje računa zaista i dogodilo, iako su na 4chanu objavljeni materijali koje je anonimni haker navodno ukrao s računa sina američkog predsjednika.

Fotografija je kružila internetom i prije navodnog hakiranja

Snopes piše da ih je nekoliko jednostavnih pretraga na Googleu dovelo do “threada” na forumu Reddit u kojem je otkriveno da je fotografija kružila internetom mnogo prije tvrdnje o navodnom hakiranju računa na iCloudu te da se ranije nije povezivala s Hunterom Bidenom.

Kada je fotografija postavljena na Reddit 11. srpnja, u opisu je stajalo da prikazuje Huntera Bidena s pet djevojčica i da je “procurila” u javnost “prije nekoliko dana”.

No, komentatori su podastrli linkove koji dokazuju da je fotografija kružila internetom prije nekoliko mjeseci, a muškarca se tada nije identificiralo kao Huntera Bidena. Snopes je pregledao thread na Redditu i potvrdio iznijete informacije. Nakon objave teksta, Snopesu se javilo nekoliko čitatelja koji su navodili da je ta fotografija i ranije bila objavljivana na 4chanu, i to već u listopadu 2018. godine.

Tajna služba: “Svjesni smo potencijalnog hakiranja računa”

Američka Tajna služba, zadužena za osiguravanje predsjednika SAD-a i njegove obitelji, u ponedjeljak je izvijestila da je “svjesna” potencijalnog hakiranja računa iClouda u vlasništvu Huntera Bidena, pisao je u ponedjeljak NBC News.

“U ovom trenutku nismo u mogućnosti javno komentirati potencijalne istražne radnje, no možete biti sigurni da je Tajna služba zajedno s drugim federalnim partnerima svjesna statusa na društvenim mrežama i tvrdnjama koje se odnose na Bidena”, poručio je glasnogovornik Tajne službe Anthony Guglielmi.

Zaključno, nema dokaza da se na fotografiji objavljenoj na Facebooku s djevojčicama nalazi Hunter Biden, a fotografija je kružila internetom i prije navodnog hakiranja njegova iCloud računa, uz to da se prije nije spominjalo da se na njoj nalazi Hunter Biden.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.