Razotkriveno

Sjedinjene Države nisu zaprijetile Turskoj vojnim udarom

Netočni su navodi da "SAD prijete Turskoj udarima ako napadne Siriju" i da su "Sjedinjene Države dale veoma kontroverznu izjavu, prijeteći Turskoj vojnim sukobima u punom obimu".
EPA/Juan Carlos Hidalgo

Čitatelj nas je upitao da provjerimo točnost informacija objavljenih u tekstu portala Webtribun.rs (arhivirano ovdje) naslovljenog “Nitko ne zna što se ovdje događa – SAD prijete Turskoj udarima ako napadne Siriju”. Naslov teksta netočan je jer SAD nisu prijetile Turskoj vojnim udarima u slučaju pokretanja još jedne operacije u Siriji, ali je točno da su američki dužnosnici ovih dana izrazili zabrinutost najavama iz Turske.

“Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost direktnih vojnih sukoba s Turskom na teritoriju Sirije. Zbog nespremnosti Ankare da pregovara o odbijanju izvođenja vojne operacije u Siriji, Sjedinjene Države su dale veoma kontroverznu izjavu, prijeteći Turskoj vojnim sukobima u punom obimu i pojavom veoma ozbiljnih tenzija između dve zemlje”, stoji u uvodu teksta portala Webtribune.

Status na taj članak na Facebooku u nešto više od 19 sati prikupio je 26 dijeljenja, 96 komentara i više od 560 ostalih reakcija.

“‘Američki dužnosnici su nagovijestili da SAD i njihovi saveznici imaju trupe i avione u Siriji, ističući da ako Turska pokrene operaciju u Siriji bez odobrenja SAD, postoji rizik od daljih sukoba i tenzija’, izvještava turski novinar Bedrettin Beliukbashi”, navodi se dalje u tekstu Webtribune.rs-a.

“Izvještaj turskog novinara” su navodi iz članka NBC-ja

“Izvještaj turskog novinara” o kojem se piše u tekstu Webtribuna je, ustvari, njegov status s društvene mreže Telegram u kojem se jasno navodi da se poziva na tekst američkog NBC Newsa.

No, za razliku od članka Webtribunea, u kojem se iz te rečenice u tekstu zaključuje da je SAD zaprijetila Turskoj “vojnim sukobima u punom obimu”, a u naslovu “udarima”, u članku NBC Newsa, pozivajući se na izjave dvoje dužnosnika administracije i dvoje obrambenih dužnosnika, navodi se da su čelnici Pentagona (američkog Ministarstva obrane), sve više zabrinuti zbog moguće turske invazije na sjeveru Sirije te da su počeli istraživati kakav bi ona mogla imati učinak na borbu SAD-a protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji.

Stroul nije zaprijetila vojnim udarom ako Turska napadne Siriju

Kao glavnu točku zbog koje su američki dužnosnici zabrinuti NBC News navodi da bi turska vojna operacija mogla odvući pozornost američkih saveznika, Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje vode kurdski borci, s borbe protiv Islamske države. “Snažno se protivimo bilo kakvoj turskoj operaciji na sjeveru Sirije i jasno smo to protivljenje iskazali Turskoj”, kazala je dužnosnica američkog Ministarstva obrane zadužena za Bliski istok Dana Stroul tijekom prošlotjedne rasprave u američkom think-thanku Institut za Bliski istok (Middle East Institute). Dodala je i da bi se takvom turskom operacijom “dovela u rizik kampanja protiv Islamske države američkih koalicijskih snaga te povećalo nasilje u Siriji”.

Njezin ključan navod je da bi turska operacija mogla izazvati preusmjeravanje fokusa snaga SDF-a, glavnih američkih partnera u Siriji, na sjever države kako bi zaštitili svoje stanovništvo od zračne i kopnene kampanje, što bi moglo ostaviti prostor i vrijeme za regrupiranje snaga Islamske države.

Stroul je, kao što se može vidjeti na snimci na YouTubeu, kazala da SAD u ovom trenutku ima oko 900 vojnika u Siriji i zaključila da je to vrlo mali broj zbog čega oni svoju misiju ne mogu obavljati bez saveznika. Na izravno pitanje što će se dogoditi s tim vojnicima ako Turska ipak napadne, hoće li ostati na svojim pozicijama ili će ih napustiti kao kod turske invazije 2019. godine, Stroul je kazala da neće odgovarati na hipotetska pitanja. “Samo ću reći da se u ovom trenutku mi protivimo toj operaciji, i jasno smo rekli da će operacija izazvati zabrinutost zbog sigurnosti američkih koalicijskih snaga i zabrinutost zbog ugrožavanja napretka koji smo napravili u borbi s Islamskom državom”, kazala je Stroul. Ona na tom gostovanju nije zaprijetila Turskoj vojnim udarom ako napadne Siriju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Američki ministar obrane tražio da se pripremi odgovor na moguću tursku operaciju

Pozivajući se na navode neimenovanih dužnosnika, NBC News piše da je prošlog tjedna američki ministar obrane Lloyd Austin brifiran o mogućoj invaziji, a potom je tražio da se pripremi američki odgovor na tursku vojnu operaciju i prikupe dodatne informacije kako bi ona mogla utjecati na američku misiju u Siriji. No, u tekstu se ne spominje kakav bi to bio američki odgovor na tursku invaziju i ne spominje se vojni sukob s Turskom, kao što se to navodi u tekstu Webtribunea.

NBC News u članku navodi da je Pentagon posebno zabrinut zbog privremenih zatvora koje čuvaju pripadnici SDF-a na sjeveroistoku Sirije, a u kojima je smješteno više od 10 tisuća bivših boraca Islamske države. SDF čuva i dva velika izbjeglička kampa, al-Hol i Azraq, s više od 60 tisuća ljudi. Pretpostavlja se da su mnogi od njih simpatizeri Islamske države.

SAD strahuju da bi se u slučaju premještanja SDF-ovih trupa na sjever, zbog turske invazije, deseci tisuća simpatizera i bivših boraca Islamske države ponovno mogli uključiti u borbu. I ranije ove godine bilo je izvještaja o napadima terorista Islamske države na zgrade u kojima su pritvoreni bivši borci, a Stroul upozorava da će teroristi ponavljati takve akcije ako shvate da je osiguranje oslabilo.

“Turski upad bilo gdje na sjeveru Sirije imao bi razorne humanitarne posljedice i predstavljao bi ozbiljan rizik našoj protuterorističkoj kampanji usmjerenoj prema Islamskoj državi”, kazao je NBC Newsu viši američki dužnosnik. Upozoravaju da Islamska država ostaje stvarna prijetnja koja bi bez pritiska koalicijskih snaga mogla još i narasti i proširiti se u regiji i izvan nje. Američki obrambeni dužnosnici su naveli i da se strahuje kako bi turska invazija mogla njihove saveznike iz SDF-a navesti da se okrenu partnerskom odnosu sa sirijskim predsjednikom koji im je trenutno neprijatelj.

“Američka vojska se neće uključiti u borbu protiv Turske, NATO saveznice, pa bi SDF trebao logističku i drugu podršku i mogao bi se okrenuti svojem neprijatelju, Assadovu režimu. I ako Turska napravi invaziju bez koordinacije s SAD-om i drugim saveznicima, rizik od incidenata i eskalacije raste, sudeći prema dužnosnicima, jer SAD i saveznici imaju vojnike i zračne snage u sjevernoj Siriji”, stoji u zaključku teksta NBC Newsa. U njemu se još jednom navodi da je malo vjerojatno da će se SAD uključiti u borbu protiv Turske, suprotno navodu iz teksta Webtribunea.

Ni u tekstu portala Voice of Americe nema spomena američke prijetnje Turskoj

Turski novinar koji se navodi u članku Webtribunea, Bedrettin Beliukbashi, prošlog tjedna objavio je i nekoliko statusa iz članka portala Voice of America u kojem se, također, izražavala zabrinutost američkih dužnosnika zbog moguće turske invazije na Siriju, ali niti u njemu nema spomena američke vojne prijetnje Turskoj.

“Viši američki dužnosnici javno su izrazili svoju zabrinutost da bi Turska ubrzo mogla pokrenuti novu vojnu operaciju na sjeveru Sirije, upozoravajući da bi takav potez mogao ugroziti američke snage u regiji i imati katastrofalne posljedice na borbu protiv Islamske države. Turska je od kraja svibnja prijetila proširenjem postojeće 30 kilometara duboke sigurnosne zone na sirijskoj strani granice, izazivajući zabrinutost među američkim partnerima u Siriji i seriju konzultacija Washingtona i Ankare”, stoji u članku portala VOA te se dodaje kako ti razgovori nisu doveli do zaustavljaju prijetnji iz Turske.

Uz već spomenute izjave Dane Stroul, portal VOA s rasprave think-thanka Institut za Bliski istok citira i navod koordinatora za borbu protiv terorizma State Departmenta (američkog Ministarstva vanjskih poslova) Timothyja Bettsa koji je kazao da će “povećana vojna aktivnost u Siriji samo povećati nestabilnost i mogućnosti za Islamsku državu”.

Ključan problem SAD-a i Turske u vezi Sirije je što SAD smatraju Sirijske demokratske snage učinkovitim partnerom u borbi protiv terorista Islamske države i s njima surađuju u skopu svoje koalicije, dok ih Turska smatra terorističkom grupom, odnosno “podružnicom” Kurdistanske radničke partije (PKK) u Siriji. S druge strane, i Ankara i Washington Kurdistansku radničku partiju smatraju terorističkom organizacijom.

Zaključno, iz svega navedenog jasno je da su netočni navodi u naslovu i članku portala Webtribune.rs da “SAD prijete Turskoj udarima ako napadne Siriju” i da su “Sjedinjene Države dale veoma kontroverznu izjavu, prijeteći Turskoj vojnim sukobima u punom obimu”. Na internetu, ali niti u samom tekstu Webtribunea, ne može se pronaći izjava američkog dužnosnika, ili institucije, koja je prijetila Turskoj bilo kakvim vojnim sukobom, a kamoli nekim “u punom obimu”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.