Ocjena točnosti

Andrija Škulić: Zakon o vjerskim zajednicama nas ne zanima jer ne tražimo financijsku pomoć od države i točka

Andrija Škulić, koji se predstavlja kao arhiepiskop zagrebački i poglavar HPC-a, poslao nam je reagiranje na članak Postoji li Hrvatska pravoslavna crkva?

Andrija Škulić, koji se predstavlja kao arhiepiskop zagrebački i poglavar HPC-a, poslao nam je reagiranje na članak Postoji li Hrvatska pravoslavna crkva? u kojem zapravo nije demantirao da HPC nema službeni status vjerske zajednice.

Njegov “demanti” prenosimo u cijelosti, bez uredničkih intervencija.

“Poštovani Naslove,

sukladno članku o elektronskim medijama tražimo objavljivanje našeg demanta o vašem tekstu- natpisu o HPC objavljeno na vašim stranicama Faktografa

Uvidom u tekst o Hrvatskoj Pravoslavnoj Crkvi , iznosite samo mali dio povjesti pravoslavlja na Hrvatskom tlu i to u razdoblju Ndh, a ne o povijesti Hrvata i ostalih pravoslavaca prije i poslije raskola: Istocne i Zapadne crkve na našim prostorima.

Vrlo je vidljivo iz teksta kojeg potpisujete, znakovi mrznje prema drugom i drugacijem, protiv cega se Hrvati pravoslavci i ja kao njihov Vladika borimo od 2014. godine.

OBNOVA

Nas ne zanima sto se netko kao civil lažno predstavlja, jer za takve postoji zakon poput
(pok.) Ive Matanovic iz Banja Luke/Zadra, koji je izgubio sud protiv mene jer me lažno klevetao (a covjek je bio ateista ili laik,katolik). Predstavljao se da je nekakav obnovitelj ili osnivac HPC iz 40-ih,
da bi na račun ,domoljublja’ dobio u to vrijeme ogromne novcane donacije…..kao sto se danas predstavlja stranac, turista iz Bugarske, bivši gradonačelnik, bivši operni pjevač, bivši sveštenik bivše Bugarske pravoslavne crkve koju je vodio blagopokojni , Patrijarh” Pimen.
O tim covjeku iz Bugarske mozemo samo reći sljedeće:
Čovjek jest pravoslavac, ali nije svešternik, a kamoli vladika/episkop/arhiepiskop Eukmenske ili Tradicionalne pravoslavne crkve.
Čovjek vrti oko malog prsta pojedine naivne Hrvate koji nisu upućeni u pravoslavlje ili je skupa sa onima sa kojima ima zajedničke financijske interese zbog donacija.
Posebno iz iseljeništva neupučenih Hrvata koji u dobroj namjeri žele pomoći Hrvatima pravoslavcima, ali nažalost to idu u krive ruke, lažnim pretstavljanjem gospodina iz Bugarske, stranca za kojeg očito
NE vrijede hrvatski zakoni.

Čovjek nema niti jedan Ukaz, Dekret, dokument da je duhovno lice jedne od legalnih pravoslavnih crkvi po svijetu (ekumenske ili tradicionalne).

Čovjek je lažno dao izraditi pečet ,HPC’ iako nije imao niti jedan službeni dokument u to vrijeme sa nazivom HPC. Na osnovu pečeta HPC-a radi razne dopise političarima i …, zatim je lagao policijskoj sluzbenici u odjelu za strance u prijavi boravka,…ma ima toga,
ali očito SLUŽBE ne rade svoj posao ili ga netko od stranih službi štiti!
On nije ,duhovno lice” , pravoslavavni ih duhovnici nazivaju sektom, a njegova sekta se naziva ,,Europska pravoslavna crkva” sa sjedistem u Parizu.
Ta ista ,samozvana crkva’ nema ama baš nikakve veze sa današnjim Hrvatima pravoslavcima i sadašnjom HPC.

Jednostavno, čovjek se lažno predstavlja.

Tu grupaciju ,duhovnika`” ne da ne priznamo u pravoslavnom svijetu, nego ni njihova
, rukopoloženja- ređenja’ , oni su za pravoslavni svijet obični civili.
Dio njih su bivši “duhovnici” drugih kanonskih crkvi koje su crkve raščinile zbog odredenih razloga ili nečasnih radnji.

Toga covjeka ne bih spominjao ovdje da ga niste naveli u tekstu, ali isti šteti ugledu, širenju mira i dobrosusjetskih odnosa naših naroda.
Pozivanje na crkvu iz prošlih vremena danas šteti ugledu sadašnje Republike Hrvatske.
Znači, čovjek je kao stranac počinio više kaznenih djela te nanosi veliku štetu ugledu RH.

RASKOL

Ja se ne predstavljam, nego ja jesam Arhiepiskop (nadbiskup) / Vladika Andrija Bonifacije Škulić i kao jedini na prostoru Republike Hrvatske imam legitimno valjane dokumente od samog mojeg obraćenja na pravoslavlje do danas.
Prošao sam vremenski period od kandidature preko rukopoloženja za nize redove, kasnije postao đakon i svećenik,a zatim unaprijeđen u čin Arhimandrita (opata) samostana sv. Benedikta, pravoslavne Zajednice redovnika koji žive po pravilu sv Benedikta.
Sv Benedikt nije samo svetac katolicima, nego i pravoslavcima, kao i sve sto je bilo prije raskola.

Poslije sam rukopoložen za Episkopa Zagrebačkog gdje je na mome ređenju u Grčkoj bilo više od 13 vladika iz raznih krajeva svijeta, velik broj svećenika, monaha, monahinja i vjernog puka.Kasnije sam unaprijeđen u čin Arhiepiskopa
( nadbiskupa) Zagrebačkog i poglavara
Hrvatska Pravoslavna Crkva- HPC koju sam pokrenuo iz potrebe da Hrvati pravoslavci, Vlasi, Ukrajinci, Romi i svi ostali koji nemaju svoju crkvu na prostorima Hrvatske države dobiju mogućnost gdje da se mole,
da imaju svoje bogomolje, duhovnike, da imaju mogućnost Svetih Sakramenata, te posebno da pravoslavni branitelji koji su se borili za ovu državu Hrvatsku imaju pravo na pokop pod hrvatskom zastavom.

Svaki građanin ima pravo na ispovjedanje svoje vjere, a država im nema pravo to uskraćivati, jer današnje vrijeme, nije vrijeme Staljina.

Hrvati pravoslavci i ja kao njihov duhovnik ne pozivamo se na crkvu koja je osnovana 40-ih, mi živimo u sadašnjosti, a Hrvati pravoslavci imaju svoju bogatu povijest prije A. Pavelića i poslije.

Zasto HPC?
Kako sam gore naveo, iz vjerske potrebe.
Ako to razumiju moja subraća u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj……zasto ne bi razumijeli Srbi u Hrvatskoj ili Srbiji?!
Hrvati i drugi pravoslavci jednostavno imaju ljudsko, vjersko i političko pravo da imaju svoju crkvu, na svome narodnome jeziku, sa svojim hrvatskim duhovnicima,…

Zasto SPC nije dao hrvatskim kandidatima prostora da se pod njihovom upravom/ omoforom osnuje 1980-ih ,90-ih
Hrvatska Arhieparhija, gdje se mogu moliti/služiti na hrvatskom jeziku, da bude Hrvata duhovnika?

Uporavo zbog njihove blokade svemu što je hrvatsko u pravoslavlju, Hrvatski i drugi pravoslavni puk ima potrebu za svojom Crkvom.
Da li će se ona kasnije zvati HPC ili PCH ili nesto treće, odlučiti će kasnije odgovorna Majka Crkva sa vjernim pukom.

Mi Hrvati pravoslavci imamo istoga Boga kojem se molimo, Sveto Pismo i tradiciju svetih otaca…..mi želimo mir, dobrosusjedske odnose, da slavimo zajedno krsne i druge slave,…
Kako Srbi tako i Hrvati, mi smo mali narodi……jedan veliki grad vani…..zar trebamo raditi na mržnji, nemiru,….ili smo kršćani, da se međusobno pomažemo, volimo ili surađujemo…..mnogi na prostorima HR su iz mješanih brakova…..pa kome je potrebna nered i svađa…….očito SAMO STRANCU.

Što se tiče mene kao osobe, mogu me voliti ili ne……ni Isusu nije bilo lako, ali sve je u Božjim rukama.
Ovo radimo svi zajedno za sadašnje i buduće generacije onih pravoslavaca koji do 2014. nisu imali svoju pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj.

UDRUGA

Sveta Pravoslavna Crkva, sadašnja HPC koju je osnovala Majka Crkva iz Grčke NE može biti nikakva udruga. Crkva ne može biti ,udruga’.
To je smješno i puno kontroverzi, nedorečenog zakona o vjerskim zajednicama u RH.
Taj zakon, kao ni Ministarstvo nas ne zanima jer ne trazimo financijsku pomoć od države i točka.
Ustavom RH, crkva je odvojena od države i tu sve završava.

NOVINARI

Zasto vi novinari nemate potrebe izići iz svojih fotelja i napisati realan tekst o ispaćenim Hrvatima pravoslavcima koji su očito manjina u svojoj drzavi Hrvatskoj a ne ,forsirati’ nekakvu crkvu iz 40-ih?

Današnji Hrvati pravoslavci ne žive u 40-ima, nego u sadašnjosti.

Svima skupa želim prvenstveno mir i svako dobro u životu. Svi ste u mojim molitvama +++

++Andrija ++
Arhiepiskop Zagrebački
Poglavar HPC”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.