Razotkriveno

Ne, Mađarska nije ukinula sankcije Rusiji

Rubni portali plasirali su dezinformaciju da je Mađarska ukinula sankcije Rusiji. To nije točno. Mađarska mora poštivati sankcije koje je uvela EU.
Foto: HINA/ik

Naši čitatelji su nas upozorili da se među korisnicima društvenih mreža širi članak rubnog portala iz Srbije u kojem stoji da je Mađarska ukinula sankcije Rusiji. To nije točno.

“ORBAN UKINUO SANKCIJE RUSIJI, POBUNA U EVROPI SE ŠIRI KAO POPLAVA! Grčka, Španija i Portugal neće da smanje potrošnju gasa… SRBIJO, MISLI O OVOME!”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu 365Srbija.

U članku se tvrdi da je mađarski premijer Viktor Orban “ukinuo EU sankcije Rusiji” te da je poslao svog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta u Moskvu gdje je on sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim “suprotno diktatu Brisela, dogovorio povećane isporuke ruskog gasa, kao i sprovođenje velikih zajedničkih projekata, uključujući i energetske”.

EU sankcije

Točno je da je Mađarska dobila iznimku u sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji za uvoz ruske nafte. Međutim, nije točno da je “Orban ukinuo sankcije Rusiji”, kako se u naslovu članka objavljenog na portalu 365Srbija navodi. Mađarska je i dalje dužna primjenjivati gotovo sve sankcije koje je EU donijela protiv Rusije.

Orban je i prije ruske invazije na Ukrajinu često blokirao pregovore država članica EU-a, kao i one o uvođenju novih sankcija Rusiji. Blokada pregovora Orbanova je taktika, zbog čega je nerijetko opisivan kao “ucjenjivač”.

Točno je i da se ministar vanjskih poslova Mađarske Szijjártó sastao s Lavrovom u Moskvi; tražio je da Rusija pošalje dodatne količine plina toj državi (FT). Međutim, Orbanova vlada nije mogla zaustaviti donošenje zajedničkih EU sankcija protiv Rusije. Europska unija donijela je ukupno sedam paketa sankcija protiv Rusije.

Kako se navodi na službenim stranicama Europske unije, “EU je donio niz paketa sankcija kao odgovor na dosad neviđen i ničim izazvan vojni napad Rusije na Ukrajinu”. Prvi paket mjera usvojen je 23. veljače kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja.

Mjere uključuju sankcije pojedincima i subjektima, gospodarske sankcije, ograničenja za medije i diplomatske mjere.

Kao što se također navodi na stranicama EU-a, “Uredbe i odluke Vijeća pravni su akti opće primjene i stoga su obvezujuće za svaku osobu ili subjekt u nadležnosti EU-a. To obuhvaća sve osobe ili subjekte u EU-u, sve državljane EU-a neovisno o tome gdje se nalaze te sva poduzeća i organizacije osnovane na temelju prava neke države članice EU-a”.

Reuters prati sankcije i druge mjere koje su razne države svijeta nametnule Rusiji koje možete pratiti na ovoj poveznici. Mapu s popisom država kojima je EU uveo sankcije možete pogledati ovdje. Mađarska je, poput svih ostalih članica, dužna poštovati sankcije koje je EU uvela trećim zemljama.

Obran kritičan prema sankcijama

Točno je, međutim, da je Orban Mađarskoj omogućio privremeno izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte u EU morskim putem, što je predstavljao kao pobjedu mađarskih interesa. Također je točno da je Orban kritičan prema sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji te je govorio o tome kako je potrebna “nova strategija koja bi se trebala usmjeriti na mirovne pregovore i razradu dobrog mirovnog prijedloga… umjesto pobjede u ratu”. (Al Jazeera, Reuters)

O kritikama koje je Orban uputio Europskoj uniji i sankcijama izvještavali su i hrvatski mediji (tportal, Glas Istre, N1 Hrvatska, net.hr).

Mađarska ovisi o ruskim energentima

Mađarska, koja uvozi između 65 i 85 posto plina iz Rusije (APnews), jedina među državama koje graniče s Ukrajinom odbila toj državi slati vojnu pomoć. Ministar vanjskih poslova Szijjártó kazao je da bi Mađarsku koštalo između 15 i 18 milijardi eura da “kompletno modernizira mađarsku energetsku infrastrukturu” kako bi mogla prestati koristiti rusku naftu (Guardian).

Kako piše FT, Szijjártó inzistira na tome da ostavi otvorenima linija komunikacije s Moskvom; mađarski ministar vanjskih poslova tvrdi da ta država nema načina da se brzo ‘skine’ s ruskih energetskih resursa bez da našteti mađarskom gospodarstvu.

Mađarska je također zabranila izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu preko njenih granica, što je razljutilo mnoge europske političare, kao i Zelenskog. Orban je također izjavio da Ukrajina nikada neće dobiti u ovom ratu jer “jednostavno ruska vojska ima asimetričnu prevlast” (Reuters).

ISPRAVAK (18. kolovoz 2022.): U ovom članku izvorno je netočno stajalo da je Mađarka dobila izuzeće od EU sankcija na ruski plin. Mađarska je zapravo dobila izuzeće od sankcija na rusku naftu. EU nije sankcionirala nabavu ruskog plina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.