Razotkriveno

Nije točno da su cjepiva u Kanadi izazvala tisuće smrtnih slučajeva

Rubni portal Logično.com tvrdi da su cjepiva protiv Covida-19 uzrok brojnih smrti u kanadskoj pokrajini Alberta. To nije točno.
Foto: Pixabay

“Smrti od “nepoznatih” uzroka sada su vodeće ubojice u Alberti, Kanada, nakon uvođenja mRNA cjepiva – 2021. Ukupan broj znatno je veći nego 2019, čak sedmerostruko.”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na portalu Logično u kojem se tvrdi da je u Kanadi višestruko porastao broj smrtnih slučajeva od nepoznatih uzroka te da je uzrok cjepivo.

U članku se tvrdi sljedeće:

“Smrti od “nepoznatih” uzroka sada su vodeće ubojice u Alberti, Kanada, nakon uvođenja mRNA cjepiva – 2021. Ukupan broj znatno je veći nego 2019, čak sedmerostruko.

Službenici za javno zdravstvo u kanadskoj provinciji Alberta oglašavaju uzbunu nakon što su zabilježili dosad neviđeni porast smrti od “nepoznatih” ili “loše definiranih” uzroka u 2020. i 2021. Ukupan broj tih smrti počeo je rasti na početku Pandemije Covida i stvarno je počeo izmicati kontroli nakon uvođenja mRNA cjepiva.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Također se navodi da su, prema podacima koje je objavila vlada Alberte, smrti iz “nepoznatih” razloga postale vodeći uzroci smrti u toj pokrajini te su u 2021. godini odnijeli više života nego srčane bolesti, dijabetes i moždani udari zajedno.

O čemu se točno radi? U prilogu koji je objavljen na CTV News uistinu se navodi da su u kanadskoj pokrajini Alberti “nepoznati” uzroci smrti najčešći uzroci smrti u 2021. godini; pretekli su i demenciju koja je od 2016. zauzimala prvo mjesto, pa čak i Covid-19.

Prema službenim podacima vlade objavljenima u prilogu, “loše definirani i nepoznati uzroci smrti preuzeli su prvo mjesto s 3.362 smrtnih slučajeva, što predstavlja porast s 1.464 u 2020. i 522 u 2019. godini”. Nepoznati uzroci smrti kao kategorija počeli su se na popisu pojavljivati tek 2019. godine, također se navodi u prilogu.

Međutim, nitko u prilogu ne spominje cjepiva protiv Covida-19, dok se u članku na portalu Logično tvrdi da su upravo cjepiva kriva za ovakav skok nepoznatih uzroka smrti.

Zapravo, doktor Daniel Gregson, izvanredni profesor na Cumming školi medicine pri Sveučilištu Calgary, koji je specijalizirao zarazne bolesti i mikrobiologiju, je za CTV News kazao da je navedena brojka vjerojatno rezultat niza faktora – nedostatak resursa da se u nekim slučajevima utvrdi uzrok smrti, kasnije pristupanje zdravstvenoj skrbi i post-Covid komplikacije.

“Imamo dojam da je preživljavanje Covida-19 kraj, a to nije nužno točno”, kazao je Gregson i ukazao na veliku studiju provedenu u Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj se navodi da osobe koje su preboljele Covid-19 imaju veće šanse od srčanog udara, moždanog udara, plućne embolije i smrti u usporedbi s onima koji nisu bili zaraženi.

“Očekujemo da će biti smrtnih slučajeva koji nisu direktno povezani sa zarazom Covidom-19, ali će prvi mjesec nakon infekcije doći do indirektnih smrti povezanih s Covidom-19”, kazao je.

Na ove napise reagirali su i vladini službenici pokrajine Alberte. “Klasifikacija ‘drugi loše definirani i nepoznati uzroci smrti’ pridodana je kada uzrok smrti ne može biti određen ili kada mrtvozornik još uvijek provodi istragu. Neki su smrtni slučajevi koji su prvotno zavedeni pod ovaj uzrok smrti kasnije ažurirani kada se odredi točan uzrok”, kazao je za CTV News Brett Farrell, voditelj odnosa s javnošću ministarstva javne uprave u Alberti.

Dodao je i da su podaci dinamični te da nužno ne odražavaju najnovije rezultate.

Što se cjepiva tiče, pokrajinske vlasti stoje pri učinkovitosti cjepiva i dodaju da dosad cjepiva u Alberti nisu dovela do više od jednog smrtnog slučaja.

“Znanstvena istraživanja ili globalno iskustvo Covida-19 ne podržavaju tvrdnju da cjepiva uzrokuje smrt. Nema dokaza koji sugeriraju da kategorija ‘nepoznatih’ smrtnih uzroka sadrže dodatne smrtne slučajeve (ozbiljne nuspojave nakon imunizacije). Nizak broj smrtnih slučajeva i drugih ozbiljnih nuspojava nakon imunizacije u skladu je s objavljenih dokazima”, kazala je Lisa Glove iz ministarstva zdravlja Alberte.

Prema službenim stranicama, u Alberti je do 15. kolovoza s dvije doze procijepljeno 87,3 posto stanovništva starije od 12 godina (77,5 posto ukupnog stanovništva).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.