Dezinformacije o koronavirusu

Tyson nije poručio kako mu je nakon cijepljenja zdravlje krenulo nizbrdo

Tysonovo loše stanje strani mediji povezivali su s išijasom, odnosno posljedicama godina profesionalne borbe u ringu.

“Mike Tyson završio u invalidskim kolicima i poručio: Nakon cijepljenja zdravlje mi je krenulo nizbrdo”

Naslov je to teksta objavljenog na portalu Epoha, stranici koja učestalo objavljuje dezinformacije i lažne vijesti, naročito one koje se odnose na cjepiva protiv Covida-19.

Autor objavljenog članka iskoristio je nedavne fotografije poznatog bivšeg boksača u kolicima te ih povezao s Tysonovom izjavom kako se nije htio cijepiti, no kako je to učinio jer je bio prisiljen zbog čestih međunarodnih putovanja.

“Svjetski cijenjena boksačka legenda Mike Tyson pao je u invalidska kolica i Izrazio je zabrinutost što mu je kako kaže”istekao rok trajanja”. Prošle se godine nevoljko podvrgao eksperimentalnoj genskoj covid injekciji. Bio je nažalost prisiljen na to iz profesionalnih razloga, kako je napomenuo, tjerali su ga da se pokori ili će mu životna egzistencija biti ugrožena”, stoji u Facebook objavi.

Facebook objavu podijele su i neke druge grupe (1, 2, 3), te je na toj društvenoj mreži pregledana približno 14.000 puta.

Što je Tyson rekao?

Epoha u tekstu navodi članak koji je objavljen na portalu USA Today u listopadu 2021. godine, a u kojem stoji da je Tyson rekao kako se nije cijepio dobrovoljno, i da se bojao tog čina na koji je na kraju ipak pristao. Epoha ne navodi i drugu izjavu iz navedenog teksta.

“Pa sam odlučio riskirati i pokušati. A ljudi, oni imaju svoj izbor. Nikad se nisam razbolio”, rekao je Tyson za USA Today. 

Iako u naslovu tvrdi da je Tyson poručio da mu je zdravlje nakon cijepljenja krenulo nizbrdo, autor na Epohi nigdje ne navodi da je boksač tako nešto rekao. Štoviše, i sam u nastavku navodi sljedeće:

“Nije jasno ima li Tysonovo zdravlje ikakve veze s genskim cijepljenjem. Činjenica da je “cijepljen” smatra se izvjesnom – ali nije se dobrovoljno podvrgnuo ovom tretmanu”, piše Epoha. 

Nadalje, tekstu je priložena i Twitter objava članka objavljenog na portalu Bounding into sports u kojem, između ostalog, piše da je Tyson došao na Floridu kako bi navodno potražio liječničku pomoć zbog išijasa u leđima, te da bi to njegovo stanje moglo objasniti potrebu za invalidskim kolicima.

“Moglo bi se pretpostaviti da su godine profesionalne borbe u ringu nanijele veliki danak Tysonovom tijelu. Godine 2020., tada 54-godišnji bivši prvak, morao se vratiti u formu kako bi se suočio s Royem Jonesom tijekom “Lockdown Knockdowna”, koji je pokazao da Tyson gura sebe do svojih fizičkih granica”, piše portal Bounding into sports.

Izvještavajući o fotografijama Tysona u invalidskim kolicima, i strani i domaći mediji naveli su kako je boksač, unazad mjesec dana, u svom podcastu izjavio kako misli da će ga smrt stići i prije nego što je mislio, te kako je i ranije imao problema s išijasom. Njegovo se stanje, naime, nije povezivalo s cjepivom, kao što je to učinio portal Epoha (1, 2, 3, 4, 5).

Tyson i antivakseri

Društvenim mrežama početkom srpnja prošle godine cirkulirala je fotografija boksača kako nosi majicu s natpisom “Vjeruj u Boga, a ne u cjepiva”.

Kako je za Reuters potvrdio Tysonov glasnogovornik, radilo se o manipuliranoj fotografiji.

Ona originalna prikazuje Tysona kako nosi majicu iz svoje kolekcije na kojoj je, umjesto antivakserskog natpisa, prikazan njegov lik.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.