Razotkriveno

Ne, Ivan Đikić ne reklamira lijek protiv parazita

Riječ je o lažnom korištenju imena.
Izvor: Wikimedia commons

Krajnje neuvjerljiv oglas promoviran je na našem govornom području, a u glavnu ulogu je gurnut znanstvenik Ivan Đikić. Prema reakcijama je vidljivo da ga barem trećina ciljane publike smatra smiješnim, no većini korisnika oglas se sviđa.

Neki su podijelili objavu uz pitanje mogu li vjerovati ovom oglasu, jer su reakcije ispod njega pozitivne, ali su zbunjeni upravo Đikićevom pojavom na njima.

Đikić: To je lažno korištenje imena

Obratili smo se znanstveniku Đikiću, koji nam je potvrdio da je svjestan da se u ovu svrhu lažno koristi njegovo ime.

“Da, to je lažno korištenje imena. Želio sam informirati i Facebook, ali nisam stigao. Ne koristim tu mrežu”, naveo je u kratkom odgovoru Faktografu.

Suvišno je reći da Ivan Đikić nije “profesor Znanstveno-istraživačkog instituta Clean Forteologiji i tropske medicine” i autor “više od 30 radova o molekularnoj Clean Forteologiji, specijaliziran za molekularnu dijagnostiku lajšmanijaze”.

On je član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci te ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, odnedavno i član Vijeća Europskog društva za molekularnu biologiju (EMBO).

Intervju u ženskom licu

Njegova pogrešna titula samo je jedan od bezbroj tragova putem kojih se može zaključiti da se radi o podvali. Iako proizvod koji se reklamira cilja parazite, on ima iznimno široku namjenu. Teško je, naime, pronaći odraslu osobu koja barem ponekad nema jedan od ovih simptoma koje proizvođači atribuiraju samo i jedino parazitima:

Prvi simptomi koji ukazuju na prisutnost parazita u tijelu:

– Papilomi;
– Loš dah;
– Alergije (iritacija, suzne oči, curenje iz nosa);
– Iritacija i crvenilo kože;
– Česte prehlade, grlobolja, začepljenje nosa;
– Kronični umor (brzi umor, što god radili);
– Česte glavobolje;
– Zatvor ili proljev;
– Bolovi u zglobovima ili mišićima;
– Nervoza, nesanica, oslabljeni apetit;
– Podočnjaci, vrećice ispod očiju.

Ako ste primijetili jedan od simptoma, postoji 99% šanse da imate parazite u tijelu. I morate ih se riješiti što je brže moguće!

Osim što se nastanak bradavica (i svih ostalih nedaća) pripisuje baš parazitima, bez ijednog spomena virusa, možda je najupečatljiviji alarm to što “Đikić” intervju daje u ženskom licu:

Kao što sam rekla, do sada je ovo jedino antiparazitno sredstvo koje stvarno djeluje u cijelom svijetu. Pomaže se u potpunosti riješiti parazita. Iz tog razloga prate ga međunarodne farmaceutske mreže i farmaceutske tvrtke. U usporedbi s drugim antiparazitskim proizvodima, djeluje izravno protiv cijelog spektra parazita koji mogu zaraziti ljudsko tijelo. Uzimajući u obzir dijagnostičke probleme, učinkovito čisti cijelo tijelo. Kao što je ranije spomenuto, gotovo je nemoguće utvrditi koja je vrsta parazita ušla u tijelo. A Clean Forte uništava i uklanja sve parazite koje žive bilo gdje u tijelu – od mozga do srca, jetre i crijeva. Niti jedan drugi danas dostupan proizvod nije u stanju to učiniti.

Mogući razlog ovome je što je identičan intervju ranije pripisan “liječnici Mirjani Kostić”, koja je navodno “profesor Znanstveno-istraživačkog instituta Wortexologiji i tropske medicine” sa znanstvenim iskustvom od 25 godina. Također, isti se tekst pojavljuje i u intervjuu s liječnicom kojoj su zaboravili unijeti ime, pa i maknuti vodeni žig s fotografije.

Osim toga, Đikić nije rođen u Postirama na Braču, kao što se može vidjeti u uvodnom tekstu oglasa, već u Zagrebu. No, stranica koja objavljuje ove oglase povezuje ove linkove s biografijom liječnika Branka Benzona s Wikipedije, ustaškog diplomata rođenog u Postirama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.