Razotkriveno

AI generirana audio snimka Ivana Đikića iz gostovanja na HRT-u koje se nije dogodilo

Riječ je o još jednoj u nizu prevara korisnika Facebooka u sklopu koje se koristi ime i lik poznatog hrvatskog znanstvenika.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na Facebook stranici Wwe 19 objavljen je video (arhivirano ovdje) navodnog intervjua znanstvenika Ivana Đikića za HRT s voditeljicom Sanjom Smiljanić Grubišić. Uz video stoji sljedeći opis: “HRVATSKI LIJEČNIK REKAO DA CE PLATITI MILIJUN EURA ONOME TKO NE MOŽE IZLIJEČITI HIPERTENZIJU NJEGOVIM NOVIM LIJEKOM!“.

U videu Đikić navodno govori sljedeće:

“Prestanite ići u ljekarne i sav svoj novac davati budalama. Od hipertenzije se već izliječilo 20.000 Hrvata. Jamčim da će vam se tlak normalizirati, a krvne žile zauvijek oporaviti. Ako se hipertenzija ne liječi, krvni ugrušak može puknuti i vi ćete umrijeti. Da biste se zauvijek riješili hipertenzije, ne morate se podvrgnuti operaciji”.

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 25. prosinca, a prikupio je 20 dijeljenja, 66 komentara i 146 ostalih reakcija.

Ispod videa je i gumb “Learn more”, klik na njega odvodi na stranicu na domeni fuelmodeslee.fun, ali otvara se samo prazna stranica.

Gostovanje koje se nije dogodilo

Poznati znanstvenik ne promovira lijek kojim ćete izliječiti hipertenziju, a navedeno gostovanje na HRT-u nije se dogodilo. Naime, da se radi o lažnoj objavi potvrdio nam je i sam Đikić u odgovoru na naš upit.

Da je riječ o lažnom videu, potvrdili su i iz Komunikacija HRT-a u odgovoru na upit Faktografa. “Navedeni video je lažan, nema nikakve veze s Hrvatskom radiotelevizijom ili s kolegicom Sanjom Smiljanić Grubišić. Ujedno je riječ o krađi identiteta”, odgovorili su s HRT-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Još je nekoliko znakova koji upućuju na to da se radi o prevari. Prezime poznatog znanstvenika Đikića napisano je krivo pa tako piše “Ivan Dicic”, a govor i pokreti usana voditeljice kao i Đikića nisu usklađeni.

Video je objavljen na Facebook stranici Wwe 19 koja je kreirana 16. prosinca 2019., a ima svega 17 pratitelja i ne ulijeva povjerenje. Naime, navodi se da stranica predstavlja televizijsku emisiju, a ostale objave na stranici su videi i stranice boksača iz 2019. godine. U opisu stranice također se ne navode gotovo nikakvi detalji.

Poveznica podijeljena u statusu ne vodi nigdje, što znači da je možda već prepoznata kao maliciozna stranica.

Audio snimke Beroša, Đikića, Elona Muska i ostalih kreirane pomoću umjetne inteligencije

Treba spomenuti da ovo nije prvi put da se ime i lik poznatog znanstvenika koriste u svrhu prevare korisnika na internetu. Faktograf je proteklih mjeseci pisao o čitavom nizu javnih osoba čije su se AI audio generirane snimke pojavile u prevarama na društvenim mrežama. Tako su objavljene slične AI generirane snimke ministra zdravstva Vilija BerošaIvana Đikića, novinarke i urednice televizije N1 Nine Kljenak, ali i Elona Muska. Uglavnom se AI generirane izjave u takvim objavama koriste kako bi korisnici Facebooka lakše povjerovali u autentičnost prevara koje su se, bez takvih snimki i samo u pisanoj formi, pojavljivale i ranije.

U lažnoj audio snimci nogometaša Luke Modrića radilo se o tzv. romantičkoj prijevari odnosno pig butcheringuPig butchering dugoročna je prevara koja kombinira investicijske sheme, romantične prevare i prevare s kriptovalutama. Prevara potječe iz jugoistočne Azije, a naziv dolazi od kineske fraze “Shāz Hū Pán”, što znači klanje svinja. Krug prevaranata s kriptovalutama traži žrtve na stranicama za upoznavanje i društvenim mrežama, objašnjava Techtarget.

U slučaju znanstvenika Ivana Đikića uglavnom se radilo o prevarama povezanima sa zdravljem. Naime, prevaranti vrlo često koriste društvene mreže, lažne intervjue s liječnicima i znanstvenicima, pa odnedavno i umjetnu inteligenciju, da bi građanima prodavali lažne i potencijalno opasne lijekove.

Zaključno, u objavi na Facebooku radi se o još jednom u nizu videa generiranih uz pomoć umjetne inteligencije koji su sve češća pojava na društvenim mrežama, a u cilju prevare korisnika.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.