Razotkriveno

Nije točno da je višak smrtnosti u Hrvatskoj u srpnju bio ispod prosjeka

Na Facebooku se širi netočna tvrdnja da je višak smrtnosti u Hrvatskoj u srpnju 2022. bio ispod pretpandemijskog petogodišnjeg prosjeka.
Ilustracija: Mathew MacQuarrie on Unsplash

Poduzetnik Nenad Bakić, koji na Facebooku često objavljuje dezinformacije vezane za pandemiju Covida-19, netočno tvrdi da je višak smrtnosti u Hrvatskoj u srpnju 2022. godine u padu s obzirom na petogodišnji pretpandemijski prosjek.

“Izašli su novi podaci o svim smrtima, i jako je zanimljivo što je u srpnju bilo manje svih umrlih od prosjeka 5 godina prije pandemije, iako je bilo oko 250 smrti vezanih uz Covid! To je već drugi put u 3 mjeseca”, napisao je Bakić u Facebook objavi od 1. rujna (arhivirano ovdje).

“Jeste li svjesni da je u srpnju (zadnji mjesec za koji su dostupni podaci), ukupno umrlo MANJE ljudi nego je prosjek 5 godina prije krize, iako je bilo dosta smrti vezanih uz ovaj virus i puno pokušaja dizanja panike?”, dodao je u objavi od 2. rujna (arhivirano ovdje).

Međutim, Bakićeva tvrdnja da je višak smrtnosti u Hrvatskoj u srpnju 2022. godine manja od petogodišnjeg prosjeka nije točna. Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku. Citiramo s njihove stranice:

“Prema privremenim podacima, u Republici Hrvatskoj u srpnju 2022. bilo je 4 288 umrlih. Broj umrlih u srpnju 2022. veći je za 1,3%, odnosno bilo je 56 umrlih više u odnosu na petogodišnji prosjek (2015. – 2019.) za isti mjesec.

Promatrajući razdoblje otkad je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih od ožujka 2020. do srpnja 2022. porastao je za 14,5% u odnosu na petogodišnji prosjek za isto razdoblje, odnosno, umrlih je bilo 18 410 više”.

Na webu DZS-a moguće je vidjeti i grafički prikaz viška smrtnosti u Hrvatskoj tijekom pandemije Covida-19, a zaključno upravo sa srpnjem 2022. godine. Evo kako izgleda taj grafikon:

Tvrdnja Nenada Bakića da je višak smrtnosti u Hrvatskoj u srpnju 2022. pao ispod petogodišnjeg prosjeka, dakle, nije točna.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.