Razotkriveno

Ne, NIH nije potiho uveo ivermektin na listu terapijskih lijekova za Covid

Preporuka NIH-a je ista kao i prije godinu dana: ne preporučujemo upotrebu ivermektina za liječenje Covida-19, osim u kliničkim ispitivanjima.
Screenshot: ABC7Chicago

Faktografu je pristiglo više upita vezanih za navodno uvođenje antiparazitskog lijeka ivermektina na listu američkog lijekova protiv Covida Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Evo jednog primjera:

“alo Faktograf.hr sto ste ono lagali o Ivermectinu? Treba vas na sud sad dat”.

Upitu je dodan link na objavu britanske Facebook stranice kojom se tvrdi da je “dokument vlade konačno (progovorio) o jeftinom i dostupnom lijeku”. Ta, pak, objava sadrži link na objavu na stranicama NIH-a. A na njoj i dalje piše ono što je pisalo zadnjih godina:

“Ne preporučujemo upotrebu ivermektina za liječenje Covida-19, osim u kliničkim ispitivanjima”, stoji na webu NIH-a.

Link na sažetak

Drugi, komentar, kaže:

“Na mala vrata po tiho našao na listi. Kao ne štiti, ali evo ga na ipak na listi. Ma nosite se u vražju mater kolke ljude ste pobili jer niste dali ljudima da se liječe. Prokleti profiteri. Ajmo Faktograf provjerite izvor i recite im da lažu”.

Također vodi na stranice NIH-a, ali na sažetak “podataka o nirmatrelviru, remdesiviru i drugim antivirusnim lijekovima pojačanim ritonavirom”.

Doista, među njima je i ivermektin, a kada se na njega klikne, dolazimo do istog članka, odnosno preporuke da se ne koristi van kliničkih ispitivanja.

No, kako postoji arhivirani link na ranije kliničke podatke o ivermektinu, star godinu dana, lako se može primijetiti da ivermektin nipošto nije sada uvršten među lijekove čija se učinkovitost ispituje. Također, iz arhivirane objave moguće je utvrditi i da se u međuvremenu nije dogodilo ništa osobito novo.

Dodane su dvije nove reference na klinička ispitivanja, odnosno randomizirane kontrolirane studije, jer se ove stranice osvježavaju u skladu sa novim saznanjima. Ali zaključak NIH-a je isti: ivermektin nije lijek za Covid-19.

NIH demantirao da je sada uvrstio ivermektin na listu lijekova koji se ispituju

To su i eksplicitno kazali PolitiFactu, koji ih je upitao ima li ikakvih promjena vezano za preporuke u korištenju ivermektina za liječenje Covida.

“Uključivanje ivermektina u smjernice za liječenje nije novost… Važno je da panel Smjernica za liječenje COVID-19 ne preporučuje upotrebu ivermektina za liječenje COVID-19… Primarni rezultati ovih ispitivanja pokazali su da upotreba ivermektina za liječenje COVID-19 nije imala kliničku korist”, napisao je NIH.

I doista, u tabeli s ispitivanjima koja NIH smatra najrelevantnijim, i dalje se u interpretaciji rezultata ponavlja kako ivermektin (IVM) nije dao značajne rezultate:

  • IVM nije smanjio potrebu za hitnim posjetama ili hospitalizacijom u usporedbi s placebom.
  • nema dokaza da je IVM pružio bilo kakvu kliničku korist
  • nije bilo dokaza da je IVM pružio bilo kakvu kliničku korist, uključujući nikakve dokaze da je IVM smanjio progresiju teške bolesti
  • nije poboljšao vrijeme do nestanka simptoma
  • nije rezultiralo razlikama u smrtnosti iz svih uzroka, trajanju boravka u bolnici ili potrebi za respiratorom

I Faktograf je prije godinu dana opširno izvijestio o polemici vezanoj za ovaj zaista čudesan antiparazitski lijek, nagrađen Nobelovom nagradom. Međutim, najkvalitetnija klinička istraživanja nisu registrirala senzacionalne učinke koji su primijećeni u nekim populacijskim ili krajnje manjkavim studijama. Stoga se s vremena na vrijeme pojavljuju otkrića kojima se slavi ivermektin, no vjerodostojnost im je dovoljno upitna da nisu dovela do promjena u preporukama važnih regulatornih tijela.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.