Ocjena točnosti

Bizarna priča o HDZ-ovom ajvaru i službenim pčelarskim teglama za med

Marin Miletić je prozvao HDZ jer prodaju ajvar u teglama koje bi trebale biti dostupne samo hrvatskim pčelarima. Zvuči bizarno, ali je točno.
Foto: SBTV

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, na Facebooku se zapitao je li HDZ ukrao staklenke za med od Hrvatskog pčelarskog saveza. Iako priča na prvi pogled može zvučati smiješno, Miletićeve prozivke nisu bez osnove. Nema, međutim, dokaza da je HDZ ukrao staklenke, kao što sugerira zastupnik Mosta.

“HDZ-ov lopovluk ide u takvu bezobraznost da mažnjavaju posebne pčelarske službene teglice i u njih pune ajvar, onda lijepe etikete HDZ-a i prodaju ga. HDZ je takva mašinerija zločestih čarobnjaka koji sa svojom crnom magijom nešto sveto i dobro kao što je med – pretvore u HDZ-ov ajvar. Ili je riječ da je Hrvatski pčelarski savez podružnica HDZ-a pa im HPS prodaje pčelarske tegle za med? Ne želim u ovo vjerovati, lakše mi je prihvatiti da su HDZ-ovci ukrali HPS-u staklenke!”, napisao je zastupnik Mosta.

Naime, kako je 13. rujna objavio portal Danica.hr, HDZ je u Slavonskom Brodu sudjelovao na manifestaciji “Mićina ajvarijada”, gdje su članovi lokalnog temeljnog ogranka HDZ-a prezentirali vlastiti domaći ajvar. Informacija o HDZ-ovom pravljenju ajvara može se pronaći i na stranicama HDZ-a Brodsko-posavske županije. “Mićina ajvarijada” je humanitarni događaj u organizaciji HDZ-a, a održava se u spomen na njihovog preminulog člana Milana Dasovića.

Međutim, kako Miletić ispravno ističe, HDZ-ov ajvar pakiran je u tegle u kojima bi se trebao nalaziti med. Hrvatski pčelarski savez doista ima službenu teglu za med koju mogu kupiti isključivo pčelari. U to se vrlo lako uvjeriti na njihovim stranicama, gdje postoji posebna rubrika posvećena tzv. nacionalnim staklenkama.

“Da, ovo na fotografiji jesu nacionalne staklenke za med od 580 ml”, potvrdio je u odgovoru na naš upit predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

“Hrvatski pčelarski savez nema organiziranu prodaju nacionalne staklenke na način da je prodaje u svojoj trgovini. Savez ima sklopljen ugovor s distributerom staklenke ‘Agronom Požega’ koji odrađuje prodaju iste prema ugovoru sklopljenim sa savezom. Na kupnju staklenke imaju pravo isključivo pčelari upisani u evidenciju pčelara i pčelinjaka. Hrvatski pčelarski savez je omogućio kupnju staklenke i onim pčelarima koji nisu članovi HPS-a kod pokretanja samoga projekta. Radi se o projektu kojega zajedno vode HPS i Ministarstvo poljoprivrede, koje je od samog početka financijski sudjelovalo u kupnji određenog dijela 4 kalupa za proizvodnju nacionalne staklenke”, objašnjava Kocet.

Međutim, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza ne zna objasniti kako su njihove “nacionalne staklenke” završile kod HDZ-ovaca koji su ih umjesto medom, napunili ajvarom. Postoji, naime, nekoliko različitih načina kako je HDZ mogao doći do ovih staklenki.

“Moguće je da je staklenke kupio pčelar koji ih je dao na korištenje u te svrhe. Moguće je također da su staklenke skupljene od kupaca meda, u što HPS nema uvid. No, moramo spomenuti i problem s distributerom koji je naručio 200.000 staklenki još 2018. godine volumena, od 580 ml, koja nije kod pčelara prihvaćena i zapravo nije bilo interesa za kupnju. U nekoliko navrata se probalo naći rješenje da pčelari otkupe tu količinu staklenki, koja je distributeru stvarala problem troška skladištenja, po izrazito povoljnim uvjetima. U jednom trenutku distributer stavlja na tržište staklenku protivno ugovoru koji je s njima sklopljen. Na to reagiramo i 30. kolovoza 2022. odrađujemo sastanak s distributerom i o tome izvješćujemo ministarstvo poljoprivrede pokušavajući ponovno pronaći rješenje za isto. Moguće je da se radi upravo o tim staklenkama koje su u jednom trenutku bile dostupne na tržištu stakla u slobodnoj prodaji ostalom građanstvu”, kaže predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

HDZ Brodsko-posavske županije na naš prethodni upit je odgovorio dan nakon objave ovog članka. Kažu da im je tegle donirao Stjepan Aračić, dopredsjednik Udruge pčelara Zrinski iz Slavonskog Broda i bivši predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a “dr. Ante Starčević”.

“Ono što je iznimno važno za reći je da za pakiranje ajvara na ovoj manifestaciji nisu korištene nacionalne staklenke iz kvote Hrvatskog pčelarskog saveza, već staklenke koje zbog nešto lošije kvalitete nisu zadovoljile kriterije te nisu prošle na natječaju Hrvatskog pčelarskog saveza. Zbog toga su se ove staklenke našle u slobodnoj prodaji i dostupne su za kupnju svim građanima. Konkretne staklenke kupljene su u prodavaonici tvrtke Agronom u Bukovlju, a riječ je o staklenkama tipa TO82 od 580 ml, po cijeni od 1,89 kuna. Također naglašavamo i kako se ajvar nije prodavao, kako je nespretno navedeno u nekim medijima, već je bio predmet prikupljanja donacija u zamjenu za koji su naši članovi mogli ostaviti dobrovoljan prilog”, poručuju iz HDZ-a.

NADOPUNA (16. 09. 2022.) – Ovaj članak naknadno je nadopunjen odgovorom na upit koji smo dobili od HDZ-a Brodsko-posavske županije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.