Razotkriveno

Ne, britanski kralj Charles III nije izazvao energetsku krizu u Europi

Među korisnicima Facebooka dijeli se video u kojem se iznosi niz netočnih tvrdnji o novom britanskom kralju.
EPA/TOLGA AKMEN

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika podijeljen je video u kojem je iznijet niz netočnih podataka o novom britanskom kralju Charlesu III, britanskoj kraljevskoj obitelji, britanskom političkom sustavu, ali i uzrocima energetske krize u Europi.

Video je na hrvatskom Facebook profilu objavljen 12. rujna, a otada je pogledan više od 6,6 tisuća puta, prikupio je 9 komentara i 166 ostalih reakcija. Originalno je video od američkog portala InfoWars, u vlasništvu ekstremnog desničara i notornog teoretičara zavjera Alexa Jonesa, koji je nedavno kažnjen globom od gotovo 50 milijuna dolara zbog širenja odurnih laži o djeci ubijenoj u pucnjavi u američkoj školi Sandy Hook.

Kraljevska obitelj ne bira Vladu Ujedinjenog Kraljevstva

“Svi kažu da kraljevska porodica nije ništa drugo do simbolične figure, iako biraju Vladu, imaju konačno odobrenje za sve zakone i posjeduju pola zemlje”, stoji na početku videa o britanskoj kraljevskoj obitelji.

Nije točno da kraljevska obitelj bira Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. U Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je po svom političkom uređenju ustavna monarhija, svakih se pet godina održavaju izbori za zastupnike u donjem domu parlamenta (House of Commons). Uobičajeno lider stranke koja osvoji većinu na izborima postaje kandidat za premijera ili premijerku, a njega ili nju na kraju kralj ili kraljica proglašava čelnikom Vlade.

Iako, tehnički, kralj ili kraljica mogu smijeniti premijera ili premijerku Vlade, to se u Ujedinjenom Kraljevstvu nije dogodilo od 1834. godine, znači gotovo punih 200 godina. Uobičajena procedura smjenjivanja i izbora novih čelnika Vlade događa se u donjem domu britanskog parlamenta. Ona osoba koja ima potporu većine zastupnika izabranih na izborima je na čelu Vlade. Ako između izbora neki čelnik izgubi tu potporu u parlamentu, onda se u vladajućoj većini traži osoba koja ima većinsku potporu, a ako takve nema, tada se raspisuju prijevremeni izbori. Članove Vlade, odnosno ministre, potom izabire premijer ili premijerka.

Iz svega navedenog, jasno je da britanski kralj ili kraljica u stvarnosti ne biraju Vladu, nego samo ceremonijalno potvrđuju premijera koji ima većinu u donjem domu britanskog parlamenta, čiji sastav biraju građani na izborima. U posljednjih gotovo 200 godina niti jedan britanski monarh nije kršio tako ustaljenu političku praksu.

Zadnji puta je britanski monarh odbio potpisati zakon 1708. godine

Dok je točno da britanski monarsi imaju “konačno odobrenje za sve zakone”, u praksi oni već stotinama godina nisu odbili niti jedan zakon koji je izglasao britanski parlament. Znači u praksi ne odbijaju zakone koje donose zastupnici izabrani na izborima u donjem domu, kao niti one koji su prošli proceduru u gornjem dom parlamenta (House of Lords), u kojem zastupnici nisu izabrani na izborima, već se imenuju po posebnoj proceduri.

Posljednji puta britanski monarh je odbio dati “kraljevsko odobrenje” (Royal Assent) za neki zakon 1708. godine, znači prije više od 300 godina. Svi britanski vladari otada su se držali onoga što je izglasao parlament i bez iznimke formalno potvrđivali zakone većinski usvojene u  parlamentu.

Kralj Charles III je vlasnik ogromnog bogatstva, ali ne posjeduje “pola zemlje”

Iako kralj Charles III smrću svoje majke i preuzimanjem britanskog trona, prema procjenama Forbesa, sada posjeduje imovinu vrijednu čak 42 milijarde dolara te je od majke naslijedio i 500 milijuna dolara, uključujući i njezine dvorce, nakit, umjetničke kolekcije i ergelu konja, pretjerano je reći da “posjeduje pola zemlje”.

Ako se pogleda BDP Ujedinjenog Kraljevstva u 2021. godini on je iznosio oko 3,1 bilijuna dolara, dok se na Bloombergovoj listi milijardera nalazi čak 15 Britanaca s ukupno vrijednom imovinom od otprilike 110 milijardi dolara. Prema tome, netočno je da kralj Charles III “posjeduje pola zemlje”.

Neutemeljena priča vezi kraljevske obitelji s nestankom kanadske djece

“2010. godine, William Coombes, preživjeli iz zloglasne kanadske rezidencijalne škole gdje su pronađene masovne grobnice djece tvrdio je da je 1964. bio svjedokom posjete kraljice Elizabete i princa Philipa rezidencijalnoj školi Kamloops gdje su sa sobom odveli 10 djece koja se nikada nisu vratila. Godinu dana kasnije William Coombes umire u bolnici”, stoji u snimci objavljenoj na Facebooku.

Nekoliko fact-checking organizacija već je ranije provjeravalo točnost navoda o posjeti kraljice Elizabete i princa Philipa toj školi i svi su zaključili da su navodi netočni. Reuters je u ožujku 2021. godine zaključio kako pripadnici britanske kraljevske obitelji 1964. godine nisu posjetili rezidencijalnu školu Kamloops u Kanadi.

To je bila samo jedna od oko 130 kanadskih, uglavnom vjerskih, škola koje su radile od 1840-ih do 1990-ih godina. U stravičnoj praksi, domorodačka djeca stara i pet godina su odvajana od svojih obitelji i prisilno natjerana da pohađaju te škole gdje su mnoga doživjela fizičko nasilje, silovanja, izgladnjivanje i razne druge strahote. Škole su zatvorene, a kanadski premijer Justin Trudeau i drugi politički lideri su se ispričali zbog užasnih zločina počinjenih u njima dok je tisuće obitelji dobilo odštetu zbog tih praksi.

Nema dokaza ili izvora koji bi potvrdio navod William Combesa u kojem se tvrdi da se incident dogodio u rujnu 1964. godine, kada britanska kraljica nije niti bila u Kanadi. Kraljica je posjetila Kanadu u listopadu te godine, no nije bila u tom dijelu države već na istoku – u Ottawi, Charlottetownu i Quebecu.

Elizabeta je, zaista, posjetila grad Kamloops 1959. i 1983. godine. 1983. godine se posjet dogodio nakon što je navedena škola već bila zatvorena 1977. Reuters nije našao dokaz da se navodni piknik dogodio tijekom njezina posjeta 1959. godine.

Kralj Charles III nije utjecao na energetsku krizu u Europi

“Zajedno s Klausom Schwabom, kralj Charles je osnivač Velikog Reseta, zelen je kao Greta Thunberg. A prošle godine je najavio potrebu za kampanjom u vojnom stilu kako bi svijet doveo do nulte emisije. ‘Ovdje nam je potrebna ogromna kampanja u vojnom stilu, sa trilionima na raspolaganju, daleko izvan globalnog GDP-a, i uz najveće poštovanje, čak i iznad vlada svjetskih lidera, koja nudi jedinu stvarnu perspektivu, postizanje fundamentalne ekonomske tranzicije. Pa kako da to uradimo?’. Znamo kako će to učiniti. Tako što će prekinuti gorivo za Europu i natjerati ljude da se vrate u 1700-te”, stoji na kraju videa.

Točno je da je bivši princ Charles, a sada kralj Charles III, zajedno s čelnikom Svjetskog ekonomskog foruma Klausom Schwabom jedan od inicijatora ideje “Velikog reseta”, kao što je Faktograf ranije pisao.  Oni su u lipnju 2020. godine iznijeli ideju da se pandemija koronavirusa shvati kao prilika za ono što su nazvali “velikim resetiranjem” globalne ekonomije i društva u svrhu kreiranja održive budućnosti za Zemlju i ljude na njoj. Oni, naime, smatraju da je trenutni oblik kapitalizma neodrživ te ga je potrebno reformirati. Okvirni plan potrebnih reformi nazvali su “Veliki reset”.

Schwab je u knjizi o “Velikom resetu”, iako s malo detalja plana, pisao o porezu za najbogatije, kao i prekidu isplaćivanja subvencija za fosilna goriva, ali i još nizu tema iz područja tehnologije, klimatskih promjena, budućnosti radnih mjesta, međunarodne sigurnosti… Iz same je knjige teško zaključiti što bi “Veliki reset” konkretno značio u praksi i jasno je da je to samo inicijativa koja još uvijek nema sasvim konkretan sadržaj. No, teoretičari zavjere često koriste tu inicijativu za potvrđivanje svoje tvrdnje da se radi o pokušaju uspostavljanja autoritarne socijalističke svjetske vlade koju bi vodili moćni kapitalisti i političari.

Isječak iz govora kralja Charlesa III u kojem je spomenuo “kampanju u vojnom stilu” odnosi se na njegov nastup na pozornici na konferenciji o klimatskim promjenama koja se u studenom prošle godine održala u Glasgowu gdje je pozvao na odlučniju akciju za suzbijanje klimatskih promjena i upozorio da svijetu vrijeme “istječe”.

No, u ovom dijelu je netočan zaključak da će kralj Charles III do svojeg cilja doći tako što će prekinuti “gorivo za Europu i natjerati ljude da se vrate u 1700-te”. Sadašnji britanski kralj nije imao nikakvog utjecaja na trenutnu energetsku krizu i rast cijena energenata posljednjih godina u Europi. Njezini začeci su bili u pandemiji koronavirusa kada je naglo pala pa se ponovno povećala potražnja za energentima, dok su se dobavni lanci poremetili. Potom je ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači ove godine pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu, zbog čega je došlo do dodatnog poremećaja u trgovini energentima; Europska unija uvela je sankcije na uvoz ruske nafte, a Rusija je smanjila i isporuke plina europskim kupcima, što je dovelo do panike da neće biti dovoljno energije za grijanje domova i proizvodnju struje u Europi.

Istina je da se kralj Charles III još dok je bio britanski princ zalagao za energetsku tranziciju s fosilnih na obnovljive izvore energije, ali taj proces u bitnome ne stoji iza trenutnih strahova europskih država da će na zimu ostati bez energenata, već je za njih najviše odgovorno rusko smanjenje isporuke plina.

Zaključno, u snimci se navodi niz netočnosti – britanska kraljevska obitelj ne bira britansku Vladu. Točno je da britanski kralj ima mogućnost ne potvrditi premijera ili potpisati zakon, ali takva praksa se nije dogodila već stoljećima, nego se sve bitne političke odluke donose u parlamentu, nakon provedenih slobodnih demokratskih izbora, a potom ih kralj samo ceremonijalno potvrđuje. Nema dokaza da se britansku kraljica Elizabetu II može povezati s navodnim nestankom djece u Kanadi, kao što nema dokaza niti da je kralj Charles III imao ikakav utjecaj na trenutnu energetsku krizu u Europi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.