Razotkriveno

Ne, snimke ne pokazuju da je policija podmetnula nož mladiću uhićenom na prosvjedu u Zagrebu

U objavi na više Facebook profila tvrdi se da je policija podmetnula nož uhićenom mladiću i da snimke to otkrivaju. Međutim, takvih snimki nema.
Screenshot: Facebook

Više korisničkih profila na Facebooku objavilo je identičnu dezinformaciju da su Policijska uprava zagrebačka i Ministarstvo unutarnjih poslova policijskom intervencijom na prosvjedu koji se 10. rujna održao na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu povrijedili građanima pravo na slobodno okupljanje te da su podmetnuli oružje uhićenom mladiću.

“U djelu video snimaka se vidi da je policajac isprovocirao maloljetnog dečka od 17 godina povlaćeći ga za torbu a drugi policajac u civilu gdje ga udara u potiljak i ruši na pod te mu dobacuju nožić na pod od strane policije da bi opravdali sumnju u postupanje pretresa torbe jer su sadržaj torbe tek naknadno utvrdili” [sic], stoji na Facebook profilu putem kojeg je podijeljeno više snimki nastalog tog dana na Trgu žrtava fašizma.

Međutim, suprotno citiranoj tvrdnji, niti jedna snimka ne pokazuje da je policajac isprovocirao sukob s maloljetnikom povlačeći ga za torbu ili da mu je podmetnuo nož. Sve priložene snimke počinju nakon što je policija već okružila i fizički svladala mladića kod kojeg su pronađeni tzv. Molotovljevi kokteli i hladno oružje.

Policija je svojom akcijom, navodi se dalje na više različitih Facebook profila koji dijele identične poruke, povrijedila prosvjednicima pravo na okupljanje i prosvjed te tako prekršila članak 128. Kaznenog zakona.

U tom se članku navodi da će se uskrata ili ograničavanje prava na javno okupljanje ili mirni prosvjed organiziran u skladu sa zakonom kažnjavati kaznom zatvora do jedne godine. Međutim, prosvjed na Trgu žrtava fašizma, pred središnjicom vladajućeg HDZ-a, nije zabranjen niti ograničen.

Prosvjed se neometano održao, okupljenima se obratio niz govornika, nakon čega su se mirno razišli. O tome su izvještavali gotovo svi vodeći hrvatski mediji (1, 2, 3, 4). Osim uhićenja 17-godišnjaka kod kojeg su pronađene improvizirane eksplozivne naprave, zabilježeno je tek nekoliko manjih incidenata vezanih uz kršenje javnog reda i mira.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.