Razotkriveno

Referendum za Lungomare u Puli pokušava se sabotirati manipulacijama i netočnim tvrdnjama

Firma koja želi graditi hotel u Puli poziva građane da ne izađu na referendum. U svojoj kampanji koriste činjenično netočne tvrdnje.
Foto: Hrvatska turistička zajednica

Firma Hotel Valkane d.o.o. na društvenim mrežama objavila je promotivne materijale kojima građane Pule poziva da ne izađu na lokalni referendum koji će se u Puli održati u nedjelju 9. listopada 2022. Na Facebooku i YouTubeu su objavili video i prateće infografike (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje), u kojima iznose činjenično netočne informacije, s evidentnim ciljem da birače odgovore od sudjelovanja u demokratskom procesu referendumskog odlučivanja. To je vrlo jasno naglašeno u videu koji završava porukom “#ostanidoma”.

> Reagiranje Hotela Valkane: Kampanja protivnika gradnje hotela temelji se na fake newsu

Podsjećamo, na pitanju izgradnje Hotela Valkane u pulskom predjelu Lungomare, dakle na javnom prostoru uz more gdje se trenutno nalaze šetalište i šuma, ranije ove godine raspala se vladajuća koalicija u najvećem istarskom gradu. Lokalni ogranak zeleno-lijeve stranke “Možemo!” nakon izbora sklopio je koaliciju sa SDP-om i nezavisnom listom pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, ali ta je koalicija razvrgnuta upravo zbog gradnje Hotela Valkane. Zoričićeva lista i SDP zalažu se za izgradnju Hotela Valkane, “Možemo!” je protiv. Direktor firme Hotel Valkane d.o.o. je Stevo Muidža, član predsjedništva gradske organizacije SDP-a Pula.

O izgradnji hotela i pratećih objekata građani Pule će odlučivati na referendumu, koji je po sili zakona morao biti raspisan nakon što je lokalna građanska inicijativa “Referendum za Lungomare” prikupila više od 11 tisuća potpisa pulskih birača. Osim stranke “Možemo!”, referendumsku inicijativu podržalo je i Društvo arhitekata Istre, čiji se članovi također protive izgradnji hotela i pratećih objekata.

Pitanje na koje će Puležani odgovarati na referendumu glasi ovako: “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja ‘Lungo mare’ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako sabotirati referendum

Da bi rezultati referenduma bili obvezujući, na birališta mora izaći više od 50 posto birača u Puli. Naime, za razliku od nacionalnog referenduma na kojem se prema odredbama Ustava RH odluke mogu donositi bez propisane minimalne izlaznosti, Zakon o referendumu propisuje da je lokalni referendum valjan samo ako u njemu sudjeluje natpolovičan broj birača prijavljenih u jedinici lokalne samouprave.

Kako je na zadnjim lokalnim izborima u Puli pravo glasa imalo nešto više od 49 tisuća birača, tako bi na birališta trebalo izaći skoro 25 tisuća ljudi da bi referendum bio valjan. Da se radi o visoko postavljenoj letvici, pokazuje usporedba s izlaznošću na lokalnim izborima u Puli 2021. godine; u oba kruga izbora glasalo je nešto manje od 20 tisuća birača.

Jasno je stoga da su u firmi Hotel Valkane d.o.o. zaključili kako je u njihovom interesu da promotivnom kampanjom pokušaju sabotirati referendumsko izjašnjavanje građana, tako što će birače poticati da ne izađu na referendum, tj. da “ostanu doma”.

Udruga Gong takvu je promidžbenu kampanju Hotela Valkane opisala kao “odvratan cinizam prema demokraciji”. O ovoj temi raspravljalo se i na okruglom stolu koji je o referendumu za Lungomare u Saboru organizirao Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojem pripadaju i zastupnici platforme “Možemo!”. Pravnik Enes Ćerimagić iz Zelene akcije je pokušaje investitora da ljude obeshrabri od glasanja nazvao “očitim obezvrjeđivanjem građanki i građana Pule” (Istra24.hr).

Manipulativne i netočne poruke

Osim što je u suprotnosti s demokratskim normama, protureferendumska promidžbena kampanja Hotela Valkane sadrži i više činjeničnih netočnosti.

Iz Hotela Valkane u svom videu i pratećim materijalima najavljuju kolike će količine novca uplatiti Gradu Puli ako im bude dozvoljena gradnja hotela te tumače za što bi se sve taj novac mogao iskoristiti. Kako se radi o obećanjima budućih uplata, a ono što se tek treba dogoditi nije moguće podvrgnuti postupku provjere činjenične točnosti, u ovom tekstu nećemo propitivati visinu cifri koje iznose.

Međutim, tvrdnje u kojima iz Hotela Valkane građanima Pule navodno objašnjavaju što bi gradska uprava sve mogla napraviti njihovim novcem su manipulativne i djelomično netočne.

Iz Hotela Valkane tako tvrde da će u gradski proračun po dobivanju građevinske dozvole jednokratno uplatiti 11 milijuna kuna što je, kako kažu, “dovoljno za gradnju 11 dječjih igrališta ili obnovu fasada 44 pulske zgrade ili godišnju plaću 100 odgajateljica u vrtiću”.

Citirana tvrdnja nema činjenično utemeljenje. Naime, predmetnih 11 milijuna kuna je iznos koji investitor mora uplatiti gradu na ime komunalnog doprinosa. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalni doprinos je namjenski prihod koji se “koristi samo za financiranje građenja i održavanja komunalne infrastrukture”.

Komunalnu infrastrukturu, kako se može doznati na web stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, čine nerazvrstane ceste, javne prometne površine na kojima nije dopušten promet motornih vozila, javna parkirališta, javne garaže, javne zelene površine, građevine i uređaji javne namjene, javna rasvjeta, groblja i krematoriji na grobljima te građevine namijenjene obavljanju javnog prijevoza.

Drugim riječima, predmetnim novcem lokalna samouprava ne može financirati što god želi, kako sugeriraju iz Hotela Valkane; tim novcem nije moguće plaćati odgajateljice u vrtiću, a fasade bi se istim sredstvima mogle obnavljati samo na javnim zgradama.

Nadalje, investitori tvrde da će Hotel Valkane svake godine “u proračun Grada Pule” uplaćivati oko 5,3 milijuna kuna “na osnovu različitih davanja: komunalna naknada 1,5 mil. kn, porez i prirez od plaća 2,4 mil. kn, turistička zajednica 0,9 mil. kn, porez na piće 0,5 mil. kn”.

Tvrde da se “s tim iznosom svake godine može: povećati iznos za stipendije studentima 4,5 puta ili povećati iznos za subvencije kamata za stambene kredite mladih 27 puta ili financirati plaća čak 119 pomoćnika u nastavi ili pokriti besplatne obroke za 2542 školske djece ili udvostručiti iznos za razvoj udruga civilnog društva”.

Citirani primjeri navedeni su u infografikama koje je objavio Hotel Valkane. U samom videu nižu se i dodatni primjeri: “5,3 milijuna kuna je 60% sadašnjih davanja za socijalno ugrožene, njime se može financirati 65% ovogodišnjih davanja za produžene boravke, to je iznos koji pokriva besplatne obroke za 2542 školske djece”.

I tim tvrdnjama nedostaje činjenično utemeljenje. Komunalna naknada također je namjenski prihod koji se ne može koristiti ni za što od navedenog. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalna naknada koristi se za “financiranje održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a može se na temelju odluke predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave koristiti i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, ako se time ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture”.

Što se tiče novca koji se uplaćuje turističkoj zajednici radi se o, kako mu samo ime sugerira, prihodu Hrvatske turističke zajednice, a ne lokalne samouprave. Ova su davanja regulirana dvama zakonima: Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama i Zakonom o turističkoj pristojbi. U oba zakona se jasno navodi da se radi o prihodima turističkih zajednica. Dakle, ni ovaj novac lokalna samouprava ne može koristiti ni za što od onoga što tvrdi Hotel Valkane.

Preostaju nam tako prihodi od oporezivanja rada te porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Prema Zakonu o lokalnim porezima i Zakonu o porezu na dohodak, to doista jeste novac koji se uplaćuje u gradski proračun i kojim grad može raspolagati u svrhe koje se navode u promidžbenim materijalima Hotela Valkane. Međutim, ako vjerujemo procjenama investitora o iznosima koje će u budućnosti trebati uplaćivati, radi se o ukupno 2,9 milijuna, a ne 5,3 milijuna kuna, kako netočno tvrde iz Hotela Valkane.

Mediji i referendum

Ove činjenično neutemeljene tvrdnje Hotel Valkane promovira i u medijima, konkretno na portalima Glasa Istre i Jutarnjeg lista.

U reagiranju koje su nam je nakon objave ovog članka poslao Zoran Kostić iz tvrtke Hotel Valkane d.o.o. navodi se da su oba medija samo prenijeli njihovo priopćenje, tj. da se ne radi o plaćenim oglasima, uz pojašnjenje kako su u Jutarnjem listu oznakom “promo” potpisane fotografije, a ne sam članak. Izvorno je u ovom tekstu pisalo da je članak u Jutarnjem listu označen kao promotivni sadržaj; s obzirom da se oznaka promo u njemu nalazi na više mjesta i da sama objava više naliči na marketinški, nego novinarski uradak. Iz Hotela Valkane također naglašavaju kako se u priopćenjima za medije navodi da su novčana sredstva o kojima govore uglavnom namjenske prirode (iako te informacije nema u promotivnom videu i infografikama koje suobjavili na društvenim mrežama).

Potrebno je ovdje spomenuti i da je na saborskom okruglom stolu Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka problematiziran i odnos hrvatskih medija prema referendumu u Puli. Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske, upozorila je da vodeći hrvatski mediji uglavnom ignoriraju zbivanja vezana za predstojeći referendum u Puli, što je opisala kao “zastrašujuće”.

Podsjetimo, vlasnik tvrtke koja želi u Puli graditi hotel Valkane je bogati srpski poduzetnik Dragan Šolak. Šolak je osnivač, bivši direktor i predsjednik savjetodavnog odbora United Grupe, koja u Hrvatskoj posjeduje televizijske kanale N1, Nova TV, Doma TV, SportKlub i prateće im internetske portale, kao i telekomunikacijsku tvrtku Telemach Hrvatska (bivši Tele2).

NADOPUNA (30.09.2022.) – Ovaj članak je nakon objave nadopunjen tako što su u njega dodani određeni navodi iz reagiranja koje nam je poslala tvrtka Hotel Valkane d.o.o. Također, iz članka je uklonjena neprecizna tvrdnja da je pulski “Možemo!” napustio gradsku vladajuću koaliciju. Točna informacija glasi da je koalicija razvrgnuta nakon što se “Možemo!” javno izjasnio protiv gradnje Hotela Valkane, a njihovim partnerima to nije bilo prihvatljivo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.