Razotkriveno

Reagiranje Hotela Valkane: Kampanja protivnika gradnje hotela temelji se na fake newsu

"Duboko vjerujemo da je iznošenje neistina u cilju utjecanja na demokratske procese izuzetno štetno", poručuju iz tvrtke Hotel Valkane d.o.o.
Foto: Hrvatska turistička zajednica

Iz tvrtke Hotel Valkane Faktografu su poslali reagiranje na članak koji smo objavili pod naslovom “Referendum za Lungomare u Puli pokušava se sabotirati manipulacijama i netočnim tvrdnjama”. Reagiranje koje potpisuje Zoran Kostić iz tvrtke Hotel Valkane d.o.o. objavljujemo u cijelosti.

“Izuzetno nam je stalo do iznošenja činjenica u svrhu informiranju građana te moramo reagirati na članak koji ste objavili (Referendum za Lungomare u Puli pokušava se sabotirati manipulacijama i netočnim tvrdnjama), u kojem nas prozivate za iznošenje neistinitih tvrdnji. Značajan dio kampanje protivnika gradnje hotela se temelji na fake newsu, o čemu vas, ako imate interesa možemo detaljno izvijestiti kako biste dodatno provjerili njihove izjave, na što vas i pozivamo, jer su do sada uvijek prolazile neprovjerene. Tako je zemljište u privatnom posjedu od 1935. godine, ne gradi se u šumi i ne uzurpira javni prostor ceste, šetnice i plaža, što su sve primjeri laži izrečenih unatoč prezentaciji i brojnim reagiranjima s naše strane, a ujedno i okosnica njihove kampanje.

Na žalost, kad inicijativa organizira okruge stolove i tribine onda jako paze da ne pozovu nas, izrađivače planova, arhitekte, službene institucije niti bilo koga tko bi mogao s pokrićem demantirati neistine kojima se na tim jednostranim skupovima služe. Čisto istine radi, ne radimo ništa u šumi, ne zatvaramo šetnice, ne zauzimamo javni prostor građanima već isključivo želimo, sukladno zakonu i prostornim planovima, na našem privatnom zemljištu, na području bivšeg kamenoloma Valkane, izgraditi hotel. Uskoro ćemo predati i zahtjev za dozvolu iz kojeg će valjda i najnevjerniji vidjeti da od početka govorimo istinu.

Za početak, inicijativa je prikupila 10.388 važećih potpisa, a ne više od 11 tisuća, kao što je vidljivo iz Odluke Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Izlaznost na referendum na nikakav način ne utječe na realizaciju našeg projekta o čemu postoji jasna sudska praksa, zakonska regulativa i mišljenja nadležnih institucija s obzirom na to da ćemo dozvole zatražiti sukladno postojećoj prostorno planskoj regulativi koja je na snazi puno prije nego smo mi postali vlasnici zemljišta. Svakako stalo nam je do mišljenja građana i naša poruka je bila isključivo odgovor onima koji podržavaju naš projekt, koji su zgroženi politizacijom projekta i izgovorenim neistinama, ljudima koji nas svakodnevno pitaju što im je činiti. Vjerujem da imamo pravo iznijeti svoj stav i da time nikome ne ugrožavamo pravo da na koncu donese odluku kakvu želi, ali razumijemo da vas je naša poruka mogla zasmetati.

Jako smo dobro upoznati sa zakonima Republike Hrvatske te u videu i priopćenju koje ga prati jasno objašnjavamo kako se ta sredstva mogu koristiti namjenski, ali onda na drugim stavkama ostavljaju mogućnost gradskoj upravi da financira programe za koje danas nema dovoljno sredstava jer ih troši na ono što bi se trebalo financirati iz komunalnog doprinosa, komunalne naknade, poreza i prireza, itd. Cilj je bio građanima, koji nedovoljno razmišljaju o važnosti proračunskih sredstava približiti važnost i utjecaj tih sredstava na njihov svakodnevni život.

Citat iz priopćenja (Regional Express):

‘To znači da na drugim stavkama u proračunu ostaje više novca za nove vrtiće, škole, ceste, fasade, parkove i druge stvari koje su građanima potrebne. Više prihoda s ovih osnova koje se većim dijelom moraju namjenski koristiti, otvara prostor da se za isti iznos oslobode novci u proračunu tamo gdje je Puležanima bitnije. U suprotnom se ti novci moraju osigurati povećanjem davanja građana kroz povećanje cijena pojedinih usluga ili smanjenje prava što vjerujemo nikome nije u interesu’, poručili su iz Hotela Valkane.

Grad Pula je osnivač TZ Pule i 65% prihoda od turističke pristojbe ostaje u TZ Pule (od čega se 30% sredstava doznačuje gradu za poboljšanje uvjeta boravka turista), 10% ide TZ Istarskoj i tek 25% HTZ-u što je precizna informacija u odnosu na onu koju vi navodite. Gradonačelnik je predsjednik TZ-a Pule te ima bitan utjecaj na upravljanje njihovim proračunom koji se može trošiti na različite načine, no istina je da to nije direktni prihod proračuna Grada te ćemo to precizirati.

Ni u Jutarnjem listu ni u Glasu Istre se ne radi o promo sadržaju, već o objavljenom priopćenju koje smo poslali svim medijima te su ga mediji koje spominjete, kao i mnogi drugi, bez naknade objavili, jednako kao što objavljuju priopćenja stranke Možemo Pula ili Inicijative za Lungomare. Na Jutarnjem listu je kao autor fotografije potpisan „Promo“, pa Vas možda to zbunjuje, ali evo sad imate točnu informaciju. Duboko vjerujemo da je iznošenje neistina u cilju utjecanja na demokratske procese izuzetno štetno i voljeli bismo da se uključite i pomognete da građani imaju punu informaciju, jer na žalost mjesecima im se kroz razne kanale iznosi fake news. Rado ćemo odgovoriti na svaki vaš upit i ispraviti se ako smo nenamjerno iznijeli nepreciznu informaciju.

Hvala na razumijevanju i stojimo na raspolaganju za sva daljnja pitanja.

Zoran Kostić
Hotel Valkane d.o.o.”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.