Razotkriveno

Zbog čega bebe trebaju cjepivo protiv hepatitisa B?

Bebe se protiv hepatitisa B uglavnom cijepe neposredno nakon rođenja. Na društvenim mrežama se neutemeljeno tvrdi da je to nepotrebno.
Foto:Pixabay

Danijel Grgičin, fizičar koji opetovano propagira dezinformacije na društvenim mrežama, ponovo dijeli obmanjujući sadržaj na svom Facebook profilu.

“Vaše dijete treba cjepivo protiv hepatitisa B u slučaju ako uzme heroin s prostitutkom”, poruka je njegove Facebook objave koju čini fotografija majke koja u naručju drži novorođeno dijete.

Facebook objava navodi na zaključak da se hepatis B može prenijeti samo rizičnim ponašanjem, kao što je kontakt sa zaraženim iglama prilikom konzumiranja droge te nezaštićenim spolnim odnosom.

To, međutim, nije tako.

Hepatitis B

Kako se može naći na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), hepatitis B je virusna infekcija koja napada jetru te može uzrokovati akutnu i kroničnu bolest.

Virus se najčešće prenosi s majke na dijete tijekom poroda, kao i kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama tijekom spolnog odnosa sa zaraženim partnerom, nesigurnim injekcijama ili izlaganjem oštrim predmetima. Međutim, WHO navodi i da se virus često i prenosi sa zaraženog na nezaraženo dijete tijekom prvih pet godina života.

Sugerirati da se bolest prenosi samo tijekom spolnog odnosa te nesigurnim injekcijama je, dakle, netočno.

Zašto se cijepe djeca?

Kako navodi WHO, cjepivo protiv hepatitisa B nudi zaštitu od 98 do 100 posto zaštite od virusa, a sprječavanje infekcije sprječava razvoj kroničnih stanja.

Djeca se cijepe i zbog toga što infekcija hepatitisom B dobivena u odrasloj dobi dovodi do kroničnog hepatitisa u manje od 5 posto slučajeva, dok infekcija u dojenčadi i ranom djetinjstvu dovodi do kroničnog hepatitisa u oko 95 posto slučajeva.

Kako smo i ranije pisali, u preporuci Medicinske škola Univerziteta u Michiganu stoji da novorođene bebe čije su majke pozitivne na hepatitis B imaju 90 posto šanse da budu zdrave ako im se cjepivo protiv hepatitisa B daje pri rođenju te ponovno za dva mjeseca.

“Što je osoba mlađa prilikom oboljenja od hepatitisa B, posljedice su teže. Djeca ne pokazuju simptome kao odrasle osobe. Ako je dijete inficirano u ranoj dobi, vrlo je vjerojatno da bolest neće biti dijagnosticirana i da će postati kroničnim nosiocem virusa. Kronični nosioci imaju doživotne probleme i poteškoće zbog ove infekcije”, također stoji u preporuci.

Rano cijepljenje

WHO procjenjuje da je u 2019. godine 296 milijuna ljudi živjelo s kroničnom infekcijom hepatitisom B, a svake godine se otkrije oko 1,5 milijuna novih slučajeva zaraze. Procjena je da je u 2019. godini hepatis B prouzročio 820 000 smrtnih slučajeva, uglavnom od ciroze i hepatocelularnog karcinoma (rak jetre).

Preporuka je da sva dojenčad prime cjepivo što je prije moguće nakon rođenja, po mogućnosti unutar 24 sata, nakon čega slijede dvije ili tri doze u razmaku od najmanje četiri tjedna. Zaštita traje najmanje 20 godina, a vjerojatno, navodi WHO, i doživotno (WHO).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.