Ocjena točnosti

Nije točno da su Hrvati izabrali bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Vesna Pusić netočno tvrdi da je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izabran zahvaljujući glasovima Hrvata iz Zapadne Hercegovine.
HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Komentirajući izbore u susjednoj Bosni i Hercegovini, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je za više medija kazala da je Denis Bećirović, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH, dobio veliki broj glasova Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.

“Ima tu i još jedna značajna poruka, a to je da se čini da je Bećirović dobio prilično velik broj glasova u zapadnoj Hercegovini, pa bi se možda moglo reći da su ovog puta Hrvati Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva”, izjavila je Pusić za Net.hr. Istu stvar kazala je u razgovoru za Dnevnik.hr.

Međutim, rezultati izbora u Bosni i Hercegovini pokazuju da to nije točno.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zapadna Hercegovina je regija u Hercegovini koja obuhvaća općine Tomislavgrad, Posušje, Grude, Široki Brijeg, Ljubuški i Čitluk (Wikipedia). Ponekad joj se kolokvijalno pridodaju i općine Čapljina i Neum na jugu Hercegovine pa ćemo promotriti i izborne rezultate u te dvije općine.

U zagradama je broj glasova koje je Bećirović dobio u svakoj od navedenih općina: Tomislavgrad (334), Posušje (10), Grude (107), Široki Brijeg (45), Ljubuški (77), Čitluk (43), Čapljina (776), Neum (20).

Dakle ako promatramo samo općine koje pripadaju Zapadnoj Hercegovini, ispada da je Bećirović u njima ukupno dobio 616 glasova. Ako im pridodamo Čapljinu i Neum, broj glasova se penje na 1412.

Ukupno je Denis Bećirović u Federaciji BiH dobio 285.108 glasova za člana predsjedništva. Njegov glavni protukandidat Bakir Izetbegović dobio je 187.380 glasova, tj. 97.728 glasova manje nego Bećirović.

Iz navedenog je sasvim jasno da glasovi koje je Bećirović dobio u Zapadnoj Hercegovini, gdje Hrvati čine većinu stanovništva, ni na koji način nisu utjecali na rezultate izbora za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.