Razotkriveno

Nema dokaza da tamjan liječi rak bolje od kemoterapije

Tvrdnje da je tamjan učinkovitiji od kemoterapije u borbi protiv raka nisu utemeljene. Iako postoje studije koje upućuju na ljekovite potencijale tamjana, njihovi nalazi nisu potvrđeni kliničkim ispitivanjima.
Ilustracija:Faktograf

Je li eterično ulje tamjana učinkovitije u liječenju raka od kemoterapije?

Informacija je to koja nalazi u naslovu članka objavljenom na portalu Nexus, ali i u brojnim objavama na društvenim mrežama koje navode na isti zaključak (1, 2, 3).

Nexus navodi da istraživanja pokazuju da tamjan može biti moćniji od kemoterapije jer ne uništava zdrava tkiva i stanice, nema negativnih nuspojava te može ubiti stanice raka koje su otporne na kemoterapiju.

“Znanstvenici sa Leicesterskog sveučilišta u Britaniji otkrili su da smola tamjana sadrži kemijski spoj acetil-11-keto-beta-bosveličnu kiselinu (AKBA) koja može uništiti stanice raka te može biti vrlo učinkovita u liječenju raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva”, navodi portal.

Isto istraživanje, ono znanstvenika s Leicesterskog sveučilišta u Britaniji, spominje i Jutarnji list u tekstu iz 2013. godine naslova “TAMJAN LIJEČI RAK JAJNIKA Uništio stanice raka jajnika, od kojih su neke bile otporne na kemoterapiju”.

Dnevno.hr, preciznije, autorica Zrinka K. poznata po širenju dezinformacija i teorija zavjera, 2018. godine objavljuje tekst naslova: “MOĆ TAMJANA: Liječi karcinom, depresiju, artritis..!”.

O ljekovitom tamjanu Slobodna Dalmacija je još 2015. godine pisala ovako:

“Najnovija istraživanja pokazuju da ulje izvučeno iz te osobite smole ima još jedno izrazito moćno djelovanje: ubija stanice raka. Ulje tamjana, prema riječima cijenjenog imunologa dr. Mahmouda Suhaila, ima moć razdvojiti jezgru stanice raka od njenog ostatka i na taj način zaustaviti njeno razmnožavanje”

Je li tamjan uistinu toliko ljekovit?

Tamjan

Objavama se nastoji sugerirati kako konzumacija ulja tamjana može imati magično djelovanje na ljude koji boluju od karcinoma i od drugih teških bolesti. Iako postoje određena znanstvena istraživanja koja upućuju na dobrobiti tamjana, s njegovom konzumacijom valja biti oprezan.

Kako navodi Medical News Today, kada se o nekoj prirodnoj tvari priča u smislu korisnosti u liječenju bolesti, to često znači da tvar, kao što je tamjan, sadrži spojeve ili kemikalije koje imaju terapeutska svojstva i koje znanstvenici potencijalno mogu pretvoriti u lijek ili terapiju.

Dosadašnja istraživanja tamjana bile su laboratorijske studije usmjerene na mogućnost liječenja raka, odnosno nije provedeno kliničko ispitivanje na ljudima. Prije bilo kakve uporabe proizvoda na bazi tamjana za liječenje raka, prvo se moraju provesti ispitivanja na ljudima.

“Ljudska su tijela komplicirani sustavi, a prirodni proizvodi kao što je cijeli tamjan također su složeni. Svaki lijek ili tvar koja može riješiti jedan problem može imati druge, neželjene učinke na tijelo”, navodi se na portalu koji napominje da su istraživanja tamjana u ranoj fazi te da je malo vjerojatno da će ta tvar u bliskoj budućnosti biti bitan faktor u liječenju raka.

On nije alternativa standardnom liječenju karcinoma i ne postoji istraživanje koje daje prednost tamjanu umjestno drugim tretmanima. Uprava za hranu i lijekove SAD-a nije odobrila tamjan kao lijek za bilo koju bolesti i  ne postoje znanstveno dokazane smjernice za njegovu upotrebu (Medical News Today).

Portal Healthline također navodi kako bi svaka uporaba ekstrakta tamjana u režim liječenja trebala uključivati savjetovanje s doktorom koji bi trebao procijeniti hoće li eterično ulje ili ekstrakt imati negativnog utjecaja na druge lijekove i terapije. Kratkoročni i dugoročni učinci korištenja tamjana, napominje se, još su nejasni.

Dosadašnja otkrića

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia i čije korištenje seže daleko u povijest. Smola koja sadrži bosveličnu kiselinu za koju su znanstvenici još 2006. godine utvrdili da može pomoći u borbi protiv upale.

Laboratorijska studija objavljena 2009., proučavala je kako tamjan utječe na kulture normalnih i kancerogenih stanica mokraćnog mjehura. Ulje je ciljano djelovalo na stanice raka te pritom nije uništilo zdrave stanice.

Godine 2015. daljnja laboratorijska istraživanja otkrila su slične učinke kod raka dojke. Znanstvenici su otkrili da tamjan može ubiti stanice raka dojke i poremetiti rast budućih stanica raka. Godinu dana kasnije, znanstvenici koji su istraživali tamjan također su primijetili da on sadrži tvari koje imaju antitumorska svojstva i koje bi mogle spriječiti rast stanica raka.

No unatoč pozitivnim rezultatima laboratorijskih istraživanja, potrebne su daljnje studije i posebno klinička istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo kakav doista utjecaj tamjan može imati na borbu protiv karcinoma i ljudsko zdravlje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.