Ocjena točnosti

Glasnogovornik Vlade Marko Milić je govorio o izgradnji Dinamovog stadiona uz pomoć države

Glasnogovornik Milić rekao je kako je stvoren politički i financijski okvir za pronalazak načina izgradnje Dinamova stadiona.
Maksimir, ulaz istok
MatejL Wikipedija

„Nitko ovdje ne govori o Dinamovom stadionu, nego govori o sportskim građevinama od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku“, ustvrdila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta odgovarajući Vesni Nađ, zastupnici Socijaldemokrata tijekom saborske rasprave o prijedlogu novog Zakona o sportu.

Naime, zastupnicu Nađ zanimalo je je li vladin prioritet izgradnja nacionalnog stadiona Dinamu, koje bi, prema njenom mišljenju bilo „mašćenje debele guske“ ili gradnja školskih sportskih dvorana, s obzirom da 60 posto škola ili nema dvoranu ili je ona neadekvatna, a sve je više pretile djece.

Ministrica Brnjac zastupnici je odgovorila kako je njena teza lažna.

„Nije prioritet Dinamov stadion. Ova Vlada od 2019. upravo sufinancira sportsku infrastrukturu s ciljem da što više djece i mladih ima gdje vježbati“, kazala je Brnjac, navodeći kako je za to do sada izdvojeno preko 80 milijuna kuna.

Da je izgradnja stadiona u Zagrebu pritoritet te da Dinamo i reprezentacija trebaju imati adekvatnu sportsku infrastrukturu, ustvrdio je Marko Milić, glasnogovornik Vlade gostujući 10. listopada u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Razgovaralo se tada o novom Zakonu o sportu, o kojem su u četvrtak (13. listopada) raspravljali i saborski zastupnici.

Na pitanje o izgradnji Dinamova stadiona ministrica turizma i sporta slično je odgovorila i Daliji Orešković, zastupnici Centra.

„Ne znam od kud vama da će država financirati gradnju Dinamova stadiona“, kazala je Brnjac Daliji Orešković, navodeći kako je Marko Milić, glasnogovornik Vlade, koji je najavio ulaganja u stadione, rekao da je Zakon o sportu po prvi puta dao mogućnost da država sufinancira izgradnju sportskih građevina od nacionalnog interesa.

Ministrica turizma i sporta nije potpuno u pravu kada brani Marka Milića, glasnogovornika Vlade. On je gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno jasno rekao kako se ide u izgradnju stadiona u Zagrebu.

„Ono što mogu reći, ono što su iščekivale mnoge generacije hrvatskih navijača, sportaša i svih građana uskoro bi mogla biti realnost. I mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu“, kazao je Milić. Potom je objasnio kako će u tome „sudjelovati država sa svoje strane, uz druge dionike koji će biti uključeni“.

Glasnogovornik Vlade je dodao da se ide i „u obnovu, dogradnju, izgradnju, rekonstrukciju sportskih dvorana diljem Hrvatske“, a temelj za to daje novi Zakon o sportu.

Država već sada, kada traju pripreme i konzultacije za novu proračunsku godinu, uzima u obzir i ovo ulaganje koje smo zamislili, koje je dugo očekivano i za koje je sada stvoren politički i financijski okviru na kojem radimo u okviru konzultacija Ministarstva financija i Ministarstva turizma i sporta da se pronađe financijski okvir i za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo (…)“, kazao je Milić dodajući kako se misli i na Split, Rijeku i druge gradove koje imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj.

No, zagrebački stadion je prioritet.

Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju. I Dinamo i reprezentacija su i te kako pokazali da zaslužuju adekvatnu sportsku infrastrukturu i stadion u Zagrebu“, zaključio je Milić.

Iz izjava glasnogovornika Vlade evidentno je kako je izgradnja Dinamova stadiona prioritetna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.