Ocjena točnosti

Turistička sezona je bila uspješna, sa znatno većim prihodima nego 2019.

U odnosu na ovu, 2019. je po brojkama bolja što se tiče dolazaka u kolovozu i lipnju, međutim, ove sezone zabilježen je veći broj noćenja i viši prihodi.
Foto HINA/Zvonko KUCELIN

“Prema svemu što vidim, turistička sezona je bila rekordna, i svi su na Mediteranu vratili na brojke iz 2019., a po prihodima puno bolji”, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković krajem rujna.

Da će sezona biti rekordna, djelom zbog ulaska u schengenski prostor i uvođenja eura, premijer je naglasio u više navrata i prije nego li je ona završila (1, 2, 3).

Unatoč najavama o rekordnoj sezoni, za vrijeme udarnih ljetnih mjeseci dio iznajmljivača se žalio na slabiju popunjenost, a pokazalo se da neke destinacije bilježe pad posjećenosti u odnosu na rekordnu 2019. godinu (1, 2, 3, 4).

Kakva je u konačnici bila sezona?

U odnosu na ovogodišnju sezonu, 2019. je po brojkama neznatno bolja što se tiče dolazaka u kolovozu i lipnju. Međutim, brojke iz izvještaja za 2019. i ovu godinu koji se mogu naći na stranici Hrvatske turističke zajednice (HTZ) govore i da je u periodu od svibnja do rujna u Hrvatskoj u svakom mjesecu zabilježen veći broj noćenja u 2023. u odnosu na 2019. godinu.

Da je sezona na razini 2019. godine izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac još u kolovozu kada je naglasila da, u odnosu na prošlu godinu, imamo preko 50 tisuća novih ležajeva u nekomercijalnom i komercijalnom smještaju.

Krajem rujna resorno se Ministarstvo pohvalilo i prihodima koji su ove godine ostvareni u turizmu (na koje je, osim većeg broja turista, utjecala i inflacija).

“Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u drugom tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 3 milijarde i 180 milijuna eura, što predstavlja rast od 18,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, odnosno prihodovano je 494,2 milijuna eura više. Sveukupno, u prvoj polovici 2023. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 3 milijarde i 850 milijuna eura što predstavlja rast od 21,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, odnosno prihodovano je 678 milijuna eura više”, stoji na stranici Ministarstva.

Prema podacima HNB-a za 2019. godinu, te je godine u prvih šest mjeseci ostvareno dvije milijarde i 720 milijuna eura prihoda od stranih turista. Samo u drugom tromjesečju, u periodu od travnja do lipnja, ostvareno je dvije milijarde 233 milijuna eura prihoda.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.