Razotkriveno

Ilija Jandrić nije bio vojni obveznik kad je 1992. izbjegao iz Sarajeva

Rubni portal Paraf plasirao je dezinformaciju da je novinar Ilija Jandrić bio vojni obveznik kad je tijekom rata otišao iz Sarajeva.
Foto: N1

Portal Paraf.hr u uvodu svog članka naslovljenog “UREDNIK N1 TV! Pobjegao od rata iz BiH, a sad prijeti onima koji ne žele da se Hrvatska uvlači u rat u Ukrajini” (arhivirano ovdje), kao i u objavi na Facebooku, netočno navodi da je novinar i urednik na N1 televiziji Ilija Jandrić “iz rodnog Sarajeva kao vojni obveznik pobjegao 1992. godine”. Točno je da je Jandrić kao izbjeglica napustio Sarajevo 1992. godine, no tada nije bio vojni obveznik, a nije bio ni punoljetan. Imao je 16 godina.

“‘Pamtit ćemo vas dobro’, poručuje Ilija Jandrić svima koji ne misle kao on. Iz rodnog Sarajeva je kao vojni obveznik pobjegao 1992. godine”, stoji u statusu na Facebook profilu Paraf.hr.

Taj je status na profilu Paraf.hr od objave 23. listopada do danas oko 8.30 sati prikupio 2 dijeljenja, 9 komentara i još 38 ostalih reakcija. Prema platformi Crowd Tangle, isti članak s netočnim informacijama o Jandriću podijeljen je na još dvije Facebook stranice i grupe, a ukupno je prikupio 13 dijeljenja, 115 komentara i još 171 ostalu reakciju. Portal Paraf.hr članak je izbrisao sa svojih stranica oko podneva 24. listopada.

Jandrić nije bio vojni obveznik kad je kao izbjeglica pobjegao iz Sarajeva

No, u uvodu članka i statusu na Facebooku napisana je potpuno netočna informacija da je Jandrić bio vojni obveznik kada je 1992. godine otišao iz ratnog Sarajeva. Jandrić tada nije mogao biti vojni obveznik jer je u trenutku kada je napustio Sarajevo imao 16 godina.

Na internetskoj stranici Centar za mir može se pronaći podatak da je Jandrić rođen 1975. godine, dok je on sam na Facebooku napisao da je postao punoljetan, odnosno napunio 18 godina, u rujnu 1993. godine, dok je Sarajevo napustio kao izbjeglica u travnju 1992. godine.

Jandrić ni “nepunu godinu” nakon bijega nije bio vojni obveznik

“Zanimljivo je kako je Jandrić, kao i njegov idol Plenković, pobjegao kada je u rat trebalo osobno ići. Taj novinar N1 televizije, koji prezire sve koji su protiv rata, od tog je istog rata odmaglio! On je naime rođen 1975. godine u Sarajevu. Iz rodnog grada je ‘zbrisao’ sa 17 godina, kada je počeo rat u BiH. Jer nepunu godinu poslije bio bi punoljetan i postao bi vojni obveznik”, stoji u tekstu portala.

Kao što smo već ranije napisali, u ovom dijelu teksta netočno je da je Jandrić “sa 17 godina” otišao iz Sarajeva jer je u travnju 1992. godina imao 16 godina, a 17 je napunio u rujnu te godine, znači pet mjeseci kasnije. Nije točan niti navod da bi “nepunu godinu poslije”, postao vojni obveznik jer je punoljetan postao u rujnu 1993. godine, znači godinu i pet mjeseci kasnije.

Paraf.hr u tekstu demantira informaciju iz uvoda članka

Zanimljivo je i da je portal Paraf.hr u statusu na Facebooku i u uvodu članka navodio da je Jandrić “iz rodnog Sarajeva pobjegao kao vojni obveznik”, a potom su u članku i sami priznali da vojni obveznik u trenutku odlaska iz ratnog Sarajeva još nije bio već bi to “postao nepunu godinu poslije”. Time su i sami priznali netočnost u uvodu i statusu na Facebooku.

No, niti to “preciziranje” informacije u tekstu im nije točno jer niti “punu godinu”, a kamoli nepunu, nakon odlaska iz Sarajeva, što bi bio travanj 1993, Jandrić još nije bio punoljetan pa samim time ni vojni obveznik. To je postao tek godinu i pet mjeseci nakon odlaska iz Sarajeva.

Jandrić: ‘Sarajevo sam kao izbjeglica s majkom i sestrom napustio u travnju 1992.”

Ilija Jandrić je i sam na Facebooku napisao status u kojem je demantirao informacije objavljene na portalu Paraf.hr, što je potvrdio i u razgovoru za Faktograf. “Netočno je da sam ‘pobjegao kad je u rat trebalo osobno ići’ te da sam ‘iz rodnog grada zbrisao sa 17 godina kada je počeo rat u BiH’. U travnju 1992. godine, kad sam s mamom i sestrom kao izbjeglica napustio Sarajevo, imao sam 16 godina i išao u drugi razred srednje škole”, napisao je Jandrić na Facebooku.

“Dakle bio sam dijete koje je poput stotina tisuća drugih u ratnom vihoru sa svojom obitelji napustilo rodni dom i rodni grad. Otkad je to dužnost maloljetnika da idu u rat kako insinuira [Dario] Glad (potpisan kao autor članka na portalu Paraf, op.ur.) kad piše da sam ‘pobjegao kad je u rat trebalo osobno ići’? I sam je svjestan da piše laž pa dodaje ‘jer nepunu godinu poslije bio bi punoljetan i postao vojni obveznik’. I to je netočno. Punoljetan sam postao u rujnu 1993. godine”, dodaje Jandrić u objavi na Facebooku u kojoj demantira informacije objavljene na portalu Paraf.hr.

Zaključno, portal Paraf.hr u statusu na Facebooku netočno piše da je novinar i urednik N1 televizije Ilija Jandrić 1992. pobjegao iz Sarajeva “kao vojni obveznik”. U travnju 1992. Jandrić je imao 16 godina i nije bio vojni obveznik. Netočan je i navod iz teksta da bi Jandrić postao vojni obveznik “nepunu godinu nakon što je napustio Sarajevo”. Jandrić je 18. godinu napunio u rujnu 1993, godinu i pet mjeseci nakon odlaska iz Sarajeva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.