Razotkriveno

Nije točno da su klimatski aktivisti uništili Monetovu sliku niti da ih financira Soros

Rubni portal Epoha netočno tvrdi da su klimatski aktivisti uništili rad slikara Moneta te da ih je financirao George Soros.
Ilustracija:Faktograf

“Klimatski aktivisti Georgea Sorosha, s pire krumpirom uništili rad slavnog slikara Moneta.”

Naslov je to teksta objavljenog na Epohi, portalu koji učestalo objavljuje dezinformacije i neutemeljene tvrdnje.

Tekst se odnosi na protest klimatskih aktivista koji su u nedjelju, 23. listopada, u Muzeju Barberini u Postadmu bacili pire krumpir na vrijednu sliku Stogovi stijena francuskog impresionističkog umjetnika Claudea Moneta.

“Mi ovaj Monet činimo pozornicom, a javnost publikom. Ako je potrebno sliku prekriti pire krumpirom ili juhom od rajčice kako bismo podsjetili na to da nas fosilna goriva ubijaju, onda ćemo vam dati pire krumpir na slici”, objavili su na Twitteru  iz inicijative Letzte Generation uz video zapis njihovog čina.

Incident se dogodio malo više od tjedan dana nakon što su dvije klimatske aktivistice iz slične inicijative Just Stop Oil prosvjedujući juhom od rajčice zalile sliku Suncokreti Vincenta van Gogha u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Slika nije uništena

Monetovo ulje na platnu jedna je od 25 slika koje je umjetnik napravio oko 1890. godine u poljima u blizini svoje kuće u Givernyju u Francuskoj. Unazad tri godine prodana je za gotovo 111 milijuna dolara (The New York Times).

Aktivistički čin klimatskih aktivista mediji su dominantno opisali kao “vandalistički”. Međutim, on nije rezultirao oštećenjem slike koja je bila zaštićena staklom.

Naime, iz muzeja su priopćili da bačena hrana nije uzrokovala nikakvu štetu na umjetničkom djelu te kako bi ono kroz desetak dana trebalo opet biti izloženo.

Unatoč tome, klimatski aktivisti su svojim činom izazvali bijes javnosti, ali i potaknuli brojne dezinformacije.

Tim povodom oglasila se i inicijativa Extinction Rebellion Zagreb, koja je dio međunarodnog masovnog pokreta klimatskih i okolišnih aktivista koji  nastoje osvijestiti širu javnost o hitnosti klimatske krize.

Iz inicijative tvrde kako su mediji prenijeli vijest senzacionalistički jer se nitko nije pitao “zašto su te mlade osobe pribjegle toliko očajničkom potezu”.

“Kad ste zadnji put čuli da je vijest o nekoj klimatskoj akciji u kojoj nitko nije ozlijeđen i ništa nije uništeno obišla cijeli svijet? Nikad, ‘Van Gogh’ akcija bila je presedan. Napokon nevjerojatna prilika da se priča o najvećem problemu u povijesti čovječanstva. I što se onda dogodilo? Mediji se odluče za senzacionalizam. Svi odaberu prenijeti vijest kao da su slike doista uništene”, poručili su iz inicijative.

Donatori

“I Letzte Generation i Just Stop Oil financira Climate Emergency Fund, zaklada koju je osnovala milijarderska naftna nasljednica Eileen Getty, a vodi ju Trevor Nilson, investitor povezan s kontroverznim filantropima Billom Gatesom i Georgeom Sorosom”, navodi se na kraju teksta na Epohi.

Točno je da inicijative Letzte Generation i Just Stop Oil većinu sredstava dobiva iz Climate Emergency Fund. Informacija je to koja nije tajna i koja se može pronaći na njihovim stranicama (1, 2).

Točno je i da je navedeni fond 2019. godine suosnovala Aileen Getty, filantropkinja čiji je djed bio J. Paul Getty, naftni tajkun i osnivač Muzeja Getty u Los Angelesu.

Getty nije osobno radila u naftnoj industriji, a velik dio svog osobnog bogatstva uložila je u projekte povezane s klimatskom krizom (1, 2).

Kako je i sama navela u jednom tekstu za The Guardian, njena je obitelj izgradila bogatstvo na fosilnim gorivima.

“Ali sada znamo da vađenje i korištenje fosilnih goriva ubija život na našem planetu. Naša je obitelj prodala tu tvrtku prije četiri desetljeća, a ja sam se zaklela da ću upotrijebiti svoje resurse da bih poduzela sve kako bih zaštitila život na Zemlji. Ljudi često iznose teorije o mojoj motivaciji da se uključim u klimatski pokret. Moja motivacija je jasna: borim se za životnu planetu za moju i vašu obitelj”, napisala je.

Climate Emergency Fund ove je godine podijelio više od četiri milijuna dolara desecima klimatskih organizacija, među kojima je Just Stop Oil najveći, s primljenih 1,1 milijuna dolara.

Donacije su pomogle pokrenuti val neobičnih prosvjeda diljem Europe pa su tako u posljednjih nekoliko mjeseci aktivisti protestirali ispred Posljednje večere Leonarda da Vincija u Londonu i kipa Umberta Boccionija u Milanu, jurili na stazu za vrijeme održavanja utrke Formule 1 te bili zavezani za vratnicu gola tijekom nogometne utakmice između Evertona i Newcastlea u engleskom Premiershipu.

Suosnivač organizacije je Trevor Neilson, investitor, filantrop te suosnivač i glavni izvršni direktor WasteFuel, tvrtke koja se bavi proizvodnjom niskougljična goriva.

Na stranici tvrtke može se naći informacija da je Neilson blisko surađivao s Billom i Melindom Gates. Bio je dio tima koji je stvorio i pokrenuo njihovu zakladu u kojoj je jedno vrijeme radio kao direktor javnih poslova. Osim toga, Neilson je bio i direktor Globalne poslovne koalicije (GBC) koja okuplja više od 200 multinacionalnih kompanija usredotočenih na globalna zdravstvena pitanja. Organizaciju svojim ulaganjima, osim Gatesa, pomogao izgraditi i George Soros, osnivač Otvorenog društva.

Unatoč tome što je suosnivač fonda koji je financirao klimatske aktiviste bio povezan s mađarskim filantropom, to ujedno ne znači da su ti isti klimatski aktivisti “Sorosevi”, kako se imputira u naslovu teksta na Epohi. Ne postoje nikakvi dokazi da su organizacije Letzte Generation ili Just Stop Oil ikad primile novac od Sorosa, odnosno od njegove zaklade Otvoreno društvo. Na stranici Soroseve zaklade postoji baza podataka svih dodijeljenih potpora, među kojima nema dvije spomenute organizacije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.