Razotkriveno

Nuspojave lijekova nisu “treća najčešća bolest”

Facebook stranica koja vodi kampanju protiv cijepljenja netočno tvrdi da su nuspojave lijekova treći vodeći uzrok bolesti. Demantiraju ih podaci o vodećim uzročnicima bolesti u svijetu i Hrvatskoj.

Facebook stranica Cijepljenje-pravo izbora ponovo širi netočne tvrdnje, ovog puta one koje se odnose na najčešće bolesti u populaciji.

“Farmakovigilancija-zašto? Nuspojave lijekova treća najčešća bolest nakon kardiovaskularnih i onkoloških bolesti”, stoji u objavi na stranici.

Budući da se da navedenu tvrdnju ne navodi nikakav izvor, provjerili smo je li to uistinu tako.

 

Farmakovigilancija jest skup aktivnosti vezanih uz otkrivanje, procjenu, razumijevanje, prevenciju i postupanje u slučaju nuspojava lijekova kao i novih saznanja o škodljivosti primjene lijekova (HALMED).

“Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje i nuspojave koje nastaju kao posljedica predoziranja, primjene izvan uvjeta odobrenja (“off-label”), pogrešne primjene, zlouporabe, medikacijskih pogrešaka, kao i nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti”, stoji na stranici Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Netočno je da su nuspojave treća najčešća bolest, kako se navodi u Facebook objavi. Zaključili smo to jednostavnom provjerom dostupnih podataka o vodećim bolestima i uzrocima smrti u svijetu.

Stranica Our World in Data u svom izvješću o teretu bolesti globalne populacije za 2019. godinu nudi uvid u vodeće bolesti/stanja koje opterećuju globalnu populaciju. Prva tri mjesta na ljestvici zauzimaju kardiovaskularne bolesti, karcinomi te neonatalni poremećaji.

 

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji su nastali u sklopu EU projekta Morbidity Statistic također pokazuju da nuspojave od lijekova nisu treći najčešći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj.

Prema navedenom izvješću, građani Hrvatske najviše boluju od hipertenzije, kroničnih plućnih bolesti te šećerne bolesti. Statistika uključuje i podatke o učestalosti  komplikacija medicinske i kirurške skrbi koje ipak nisu toliko česte kao što se navodi u objavi stranice Cijepljenje-pravo na izbor.

Smrtnost

Nadalje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 2019. godinu, glavni globalni uzroci smrti  povezani su kardiovaskularnim (ishemična bolest srca, moždani udar), respiratornim (kronična opstruktivna plućna bolest, infekcije donjeg dišnog sustava) i neonatalnim stanjima (asfiksija, neonatalna sepsa i infekcije te komplikacije prijevremenog poroda).

Da se od nuspojava lijekova ne umire masovno ni u Hrvatskoj pokazuje i Izvješće o smrtnosti  prema listi odabranih uzroka smrti u 2020. koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo te izvješće o nuspojavama HALMED-a za istu godinu. U potonjem izvješću stoji da je sumnja u smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka prijavljena u 72 slučaja.

Uvidom u HZJZ-ovo izvješće o smrtnosti moguće je zaključiti kako je puno više ljudi preminulo od posljedica drugih zdravstvenih problema.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.