Razotkriveno

Studija nije pokazala da jedno od 500 djece koje primi cjepivo završi u bolnici

Rubni portal Logično manipulira rezultatima studije o sigurnosti cjepiva protiv Covida-19 provedenoj u Njemačkoj.
Foto:Pixabay

Portal Logično.com u naslovu teksta objavljenog 26. listopada (arhivirano ovdje) tvrdi sljedeće:

“Jedno od 500 djece koja dobije cjepivo zbog Covida završi u bolnici, pokazuje studija”

Autor teksta navodi kako je u časopisu Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavljeno novo istraživanje koje “pokazuje da jedno od svakih 500 djece koje se ‘cijepi’ za virus korona (Covid-19) završi s ozljedama koje su dovoljno ozbiljne da zahtijevaju hospitalizaciju”.

Pristrano, dezinformativno izvještavanje o studiji moguće je uočiti već na samom početku članka u kojem autor navodi da su djeca zapravo cijepljenjem primila Covid-19, što je netočno.

“Sveukupno, otkriveno je da su simptomi bilo koje vrste u prosjeku 62 posto viši u grupi djece koja su liječena kovidom u poređenju sa grupom djece koja nisu primila kovid”, tvrdi se u tekstu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što studija doista pokazuje

Navedena studija objavljena je 18. listopada 2022, a proveli su je njemački istraživači koji su putem ankete prikupljali odgovore skrbnika djece mlađe od pet godina o simptomima nakon cijepljenja Pfizer/BioNTechovim cjepivom.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 14. travnja do 9. svibnja ove godine, a sam protokol studije odobrio je Etički odbor Sveučilišta u Rostocku u Njemačkoj.

Obuhvaćeno je 7806 djece koja su primila barem jednu dozu cjepiva, a primijenjene doze bile su od tri, pet i deset mikrograma.

Cilj studije bila je retrospektivna procjena sigurnosti cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech kod djece mlađe od pet godina u odnosu sa sigurnošću cjepiva protiv drugih bolesti te analiza ukupnog broja, trajanja i posljedica simptoma koji su se pojavili nakon cijepljenja protiv Covida-19.

Naime, kako se navodi u studiji, njemački su mediji sredinom prošle godine izvijestili da su inicijative laika ili zdravstvenih djelatnika organizirale off lable cijepljenja protiv SARS-CoV-2, uključujući djecu koja sama ili čiji članovi obitelji imaju komorbiditete koji mogu povećati rizik od težeg oblika zaraze.

Termin off label uporaba je definirana kao uporaba lijekova u neodobrenim dozama, oblicima, skupinama pacijenata, putevima primjene ili indikacijama. Cjepivo u tom trenutku nije bilo odobreno za djecu mlađu od pet godina, ali takva je primjena dopuštena u skladu s njemačkim zakonom (na rizik roditelja i zakonskih skrbnika).

Istraživači su otkrili da su veće doze cjepiva protiv Covida-19 bile značajno povezane s reakcijama na mjestu ubrizgavanja. U usporedbi s odobrenim ne-SARS-CoV-2 cjepivima, cjepivo protiv Covida-19  bilo je povezano s češćim simptomima na mjestu injiciranja, mišićno-koštanim, dermatološkim ili otorinolaringološkim simptomima, ali s manje općih simptoma i groznice nakon cijepljenja.

Od 7806 djece koja su sudjelovala u istraživanju, njih deset zahtijevalo je hospitalizaciju u nekom trenutku nakon cijepljenja, i svih deset primilo je doze od pet ili deset mikrograma cjepiva protiv Covida-19.

Istraživači su uočili da nijednom djetetu koje je primilo dozu od tri mikrograma, što je odobrena doza za Pfizer-BioNTech cjepivo u SAD-u i Kanadi, nije bila potrebna hospitalizacija. Kod nijednog djeteta nije zabilježen miokarditis, niti je bilo smrtnih slučajeva.

Portal Health Feedback ističe ograničenje studije koje se odnosi na činjenicu da autori studije nisu raspolagali nikakvom medicinskom dokumentacijom o cijepljenoj djeci, odnosno nisu poznavali povijest bolesti djece. Riječ je o bitnom faktoru jer bi se dio nuspojava mogao objasniti upravo postojećim zdravstvenim stanjem djeteta. To se pokazalo u slučaju hospitalizirane djece – od njih deset, šestero je imalo neki prijašnji zdravstveni problem, dok ih je dvoje bilo na dugotrajnoj terapiji lijekovima.

Zaključci s Logično

Autor teksta na Logično. com također navodi kako je utvrđeno da su problemi s ušima, nosom i grlom kod djece “koja su u potpunosti ubodena bila 537% veća nego kod djece bez cijepljenja”.

Taj se podatak u studiji ne navodi pa nije jasno kako je autor došao do njega. Naime, “djeca bez cijepljenja” nisu bila dio istraživanja, odnosno istraživanje je uključilo one cijepljene protiv Covida-19 te onu djecu koja su primila neko drugo cjepivo.

Nadalje, u tekstu stoji kako su mišićno-koštani simptomi za 155 posto veći kod cijepljene djece, dermatološki za 118 posto, otorinolaringološki za 537 posto veći, kardiovaskularni za 36 posto, gastrointestinalni za 54 posto.

Tablica koja je objavljena u sklopu istraživanja, a koja pokazuje učestalost različitih simptoma kod djece cijepljene cjepivom proizvođača Pfizer/BioNTech i onih koji su cijepljeni drugim cjepivima koji nisu za Covid-19, pokazuje da te brojke nisu točne. Simptomi jesu bili učestaliji u skupini djece cijepljene Pfizerovim cjepivom protiv Covida-19, nego u skupini djece cijepljenih cjepivima protiv drugih bolesti. Međutim, razlika u učestalosti pojavljivanja simptoma nije ni blizu tako drastična kakvom je prikazuje portal Logično.

Pozivanje na Newspunch

Za kraj, valja napomenuti da se autor teksta na portalu Logično poziva na stranicu Newspunch i njenog pokretača Seana Adl-Tabatabaija prenoseći njegov zaključak da je 500 djece hospitalizirano za svaki život koji cjepiva spase, što je tvrdnja koja također ne proizlazi iz predmetne studije niti se za nju nudi ikakav dodatni znanstveno utemeljeni dokaz.

Portal Newspuch učestalo objavljuje netočne informacije.

Izvješće BuzzFeeda iz 2017. identificiralo je NewsPunch kao drugi najveći izvor popularnih “lažnih vijesti” koje su se te godine širile na Facebooku.  Poynterova analiza iz 2018. pokazala je da su fact-checking portali Snopes, FactCheck.org, PolitiFact i Associated Press tijekom 2017. i 2018. godine u više od 80 slučajeva razotkrile dezinformacije koje je plasirao Newspunch.

Pokretač Newspuncha Sean Adl-Tabatabai prethodno je radio za Davida Ickea, poznatog teoretičara zavjera koji vjeruje da svijetom vladaju “ljudi-reptili”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.