Razotkriveno

Ukrali identitet liječnika i izgled portala Nove TV da bi prodavali lažni lijek

Korisnicima Facebooka oglašava se lažni lijek za vid. Prevaranti su izmislili intervju sa splitskim liječnikom na stranici koja imitira izgled portala Dnevnik.hr.
Ilustracija: Faktograf

“Mladi student je izumio novi način za korekciju vida bez operacije❗️“, navodi se u postu (arhiviran ovdje) objavljenom na Facebooku. Slični postovi objavljivani su i s drugih Facebook profila.

Screenshot: Facebook

Poveznica potom vodi na članak koji izgleda kao da je objavljen na portalu Dnevnik.hr, a u kojem se promoviraju “O caps” kapsule za vid čiju je “jedinstvenu formulu” navodno izumio “student iz Hrvatske Vladimir Perić koji živi i studira u SAD-u”. U članku se još donosi i lažni intervju s doktorom iz splitskog KBC-a Krešimirom Dolićem kojega se i lažno predstavlja kao oftalmologa, iako je doktor Dolić radiolog.

Dr. Dolić: Intervju je lažan

U telefonskom razgovoru za Faktograf doktor Dolić potvrdio nam je da se radi o lažnom intervjuu, kazao je da se radi o krađi identiteta te da je cijeli slučaj prijavio policiji. Rekao nam je i da je od strane nekoliko osoba upozoren na lažni intervju, ali da je jedna pacijentica nažalost nasjela te kupila reklamirani ‘lijek’.

Uz lažni intervju doktora Dolića, čija je fotografija preuzeta s intervjua koji je on dao portalu Cronika.hr (arhiviran ovdje), o iskustvima stečenim tijekom pandemije Covida-19 te stanju u zdravstvu, članak o kapsulama “O caps” donosi i ‘razgovor’ s izvjesnim Vladimirom Perićem koji je navodno razvio “O caps” proizvod.

Naime, fotografija ‘Vladimira Perića’ je stock fotografija preuzeta s interneta, dok je izvorna snimka voditeljice Romine Knežić, za koju se lažno tvrdi da je intervjuirala Perića, preuzeta s portala Dnevnik.hr.

‘Vladimir Perić’ navodno je dobio i European Science Innovation Award, ali ta se nagrada dodjeljuje za inovaciju te posebna postignuća u geokemiji. Na popisu dobitnika na internetskoj stranici nagrade ne navodi se Vladimir Perić.

Iz HALMED-a navode da je u ovom konkretnom slučaju “primjetna određena doza sofisticiranosti u pokušaju zavaravanja građana, što ih, nažalost, čini još potencijalno opasnijim”.

HALMED: Prilikom izbora terapije savjetujte se sa zdravstvenim radnikom

Iz HALMED-a su nam također potvrdili da “O caps” nije registriran ni kao lijek ni kao medicinski proizvod.

“Budući da se nadzor nad oglašavanjem proizvoda za zdravstvo nalazi u nadležnosti Ministarstva zdravstva, informacije koje ste nam dostavili proslijedit ćemo Ministarstvu na daljnje postupanje”, kazali su iz HALMED-a.

Dodaju da, iako nadležne institucije intenzivno rade na suzbijanju nezakonitog oglašavanja i podizanju svijesti građana o opasnostima kojima se izlažu kupnjom lijekova i drugih proizvoda za zdravlje iz ilegalnog distribucijskog lanca, riječ je o globalnom problemu velikih razmjera kojemu je teško stati na kraj.

“Upozorili bismo građane da budu oprezni prilikom kupnje proizvoda za zdravstvo putem interneta. Elementi na koje treba obratiti pozornost su, primjerice, zajamčeni brzi ili senzacionalni rezultati, izjave o ‘magičnom izlječenju’ ili tajnim receptima, svjedočanstva stručnjaka ili pacijenata, tvrdnje kako je proizvod prikladan za širok raspon različitih bolesti ili pak za svakoga, internetske stranice bez potpune adrese koje nude isključivo kontakt putem elektroničke pošte, agresivni pristup prodaji (primjerice, kada se posjetitelju otežava napuštanje stranica) i dr”, navode iz HALMED-a.

Kako su nam rekli iz HALMED-a, prema nekim ranijim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.

S obzirom na to da se na internetu često proizvodi oglašavaju na neadekvatan način ili se čak oglašavaju i krivotvoreni proizvodi, HALMED uvijek apelira na sve da lijekove i druge proizvode za zdravlje (primjerice dodatke prehrani, kozmetiku) kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

“Lijekovi koji se prodaju na navedenim ovlaštenim mjestima imaju odobrenje za stavljanje u promet i provjerene su kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti primjene te je korisnicima na raspolaganju stručno i educirano osoblje koje pacijentima može pružiti sve važne informacije o indikacijama, kontraindikacijama, doziranju, nuspojavama i mjerama opreza koje se nalaze u uputi o lijeku”, kažu.

Zaključno ističu da je prilikom izbora terapije potrebno savjetovati se sa zdravstvenim radnikom, odnosno farmaceutom ili liječnikom koji jedini ima uvid u zdravstveno stanje pacijenta i može odrediti odgovarajuću terapiju.

Faktograf je poslao upit MUP-u koliko je ovakav tip prevare čest, a tekst ćemo upotpuniti ako i kada odgovor dobijemo. O ovakvom tipu prevare Faktograf je pisao u više navrata (1, 2, 3, 4).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.