Razotkriveno

Ne, mRNA cjepivo nije uzrokovalo paralizu lica Katy Perry

Snimka s koncerta Katy Perry izazvala je neutemeljene glasine da je pjevačica oštećena cjepivom protiv Covida-19.

“Nakon Justina Biebera i Katy Perry je dobila paralizu lica – poznatu nuspojavu mRNA cjepiva”.

Naslov je to teksta objavljenog na portalu Logično.com u kojem se sugerira da je cijepljenje protiv Covida-19 uzrok paralize lica koja se navodno dogodila pjevačici Katy Perry za vrijeme njenog koncerta u Las Vegasu.

“Mediji o tome izvještavaju i uspoređuju sa Justinom Bieberom, ali nipošto ne spominju cjepivo kao mogući uzrok, iako je se radi o službeno poznatoj nuspojavi eksperimentalnih mRNA cjepiva takozvanom Bells Palsy sindromu”, stoji u tekstu, koji se počeo širiti i po Facebooku (primjer ovdje).

Trenutak s koncerta Katy Perry uistinu je postao viralan – za vrijeme nastupa imala je spušteni kapak na jednom oku, koji se, dodirom, podignuo.

Ubrzo nakon koncerta korisnici društvenim mreža dali su niz objašnjenja za njen “tik” na licu – od toga da se pjevačici zalijepilo lijepilo za trepavice, do toga da je Perry zapravo robot koji ima kvarove.

Što kaže Perry?

Pjevačica se ubrzo putem objave na svom Instagram profilu našalila s teoretičarima zavjera.

Naime, Perry je objavila video viralnog trenutka te napisala kako poziva sve ravnozemljaše i one koji vjeruju da ptice nisu stvarne te da nebo nije plavo, da dogodine dođu vidjeti njen “trik oka slomljene lutke” uživo na koncertu u Las Vegasu.

Osim toga, i sami su fanovi potvrdili da je trik s okom dio koreografije.

“To je doslovno dio seta. Tijekom cijelog koncerta Perry je živa lutka, a u drugom dijelu glumi da je u smeću te da je slomljena”, napisao je korisnik Twittera (BuzzFeed).

Paraliza lica

Također, neutemeljeno je tvrditi da je Bellova paraliza, periferna kljenut ličnoga živca (nervus facialis), službena poznata nuspojava mRNA cjepiva.

Krajem ožujka ove godine u časopisu The BMJ objavljeno je istraživanje čiji su rezultati pokazali da neurološki rizici nisu veći nakon cijepljenja protiv Covida-19.

Velika studija uključivala je 8 330 497 cijepljenih, 735 870 necijepljenih pozitivnih na koronavirus te podatke 14 330 080 ljudi iz opće populacije u svrhu početne procjene stope neuroloških stanja prije pandemije.

Neurološka stanja koja su se istraživala bila su Bellova paraliza (slabost mišića lica), encefalomijelitis (upala mozga i kralježničke moždine), Guillain-Barréov sindrom te transverzalni mijelitis.

Znanstvenici su zaključili da slučajevi Bellove paralize, encefalomijelitisa i Guillain-Barréova sindroma nisu bili češći kod cijepljenih osoba. Naprotiv, povećana stopa tih stanja uočena je upravo kod osoba koje su imale Covid-19.

Kao što smo već pisali, dezinformacije o Bellovoj paralizi kao nuspojavi cjepiva javile su se nakon što američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila dokument u kojem je stajalo da su, za vrijeme kliničkog ispitivanja cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, među manje ozbiljnim neželjenim posljedicama nakon cijepljena zabilježena četiri slučaja Bellove paralize.

FDA je tada objavila da ti slučajevi (4 od 22 000 ispitanika, oko 0,002 posto) ne predstavljaju frekvenciju veću od očekivane u generalnoj populaciji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.