Razotkriveno

Zemlja je okrugla

Postoje mnogi znanstveni dokazi koji dokazuju da je Zemlja okrugla.

“Na 100tine dokaza da je zemlja nepomična i ravna… , i niti jedan dokaz da je lopta i da se vrti… , ali ti ipak VJERUJEŠ da je lopta… Čovječe probudi se, trgni se…”

Poziv na “buđenje” stiže s Facebook objave koja je na toj društvenoj mreži podijeljena preko 150 puta, i koja donosi ravnozemljaški dokumentarac naziva “The True World” objavljen 2015. godine.

Teoriju o ravnoj Zemlji već su odavno raskrinkali brojni znanstvenici.

Ovdje ćemo se samo kratko osvrnuti na samo neke od dokaza koji upućuju na to da ta teorija nema utemeljenje u činjeničnoj stvarnosti.

Vidjeli smo da je okrugla

Prije svega, postoje fotografski dokazi koji potvrđuju da Zemlja nije ravna.

Prva fotografija Zemlje snimljene iz svemira nastala je u listopadu 1946. godine kada su američki znanstvenici iz Novog Meksika  lansirali raketu V-2 koja je sa sobom nosila 35 milimetarsku kameru.

Kamera se prilikom slijetanja razbila, no zato je film ostao sačuvan te otkrio prvu fotografiju Zemlje snimljenu na udaljenosti od 105 kilometara od Zemljine površine. Na fotografiji se jasno vidi da je planet zakrivljen (1,2).

Dokazuje to i prva fotografija “cijele” Zemlje, Blue Marble, ona snimljena 1970. godine.

Nešto ranije, prilikom slijetanja na Mjesec 1968. godine, astronaut Bill Anders snimio je fotografiju Zemlje s Mjeseca koja je nazvana Earthrise.

Linije, horizonti

Enciklopedija Britannica navodi i ostale činjenice koje dokazuju da je Zemlja okrugla.

Na primjer, za vrijeme pomrčine Mjeseca, sjena Zemlje na Mjesecu je zakrivljena. Da je Zemlja ravna, ne bi postojao horizont iza kojeg bi Sunce “nestalo” pri zalasku. Isto tako mogli bismo, pod uvjetom da nam pogled ne zaklanjaju zgrade ili brda, vidjeti u daljini grad koji je udaljen stotinama kilometara.

Zakrivljenost Zemlje dokazali su brojni moreplovci, poput Ferdinanda Magellana,  koji su oplovili Zemlju i koji su se, krenuvši prema zapadu, vratili tamo odakle su i krenuli.

Zakrivljenost je lako dokazati i na sljedeći način:

“Hodate li 10 000 kilometara ravno po Zemljinoj površini, okrenete se za 90 stupnjeva udesno, hodate još 10 000 kilometara, ponovno skrenete desno i hodate još 10 000 kilometara, vratit ćete se tamo gdje ste krenuli. Kao što vam svaki student geometrije može reći, to je nemoguće na ravnoj površini”, navodi Britannica.

Uvjerljiv dokaz je i postojanje vremenskih zona.

Dan i noć događaju se u različito vrijeme na različitim mjestima na Zemlji. Zemlja se, naime, rotira oko vlastite osi, a tu rotaciju dovrši jednom svaka 24 sata. Kako se Zemlja okreće, jedan njen dio je okrenut prema suncu, a drugi u stranu.

Osim toga, svi ostali planeti i zvijezde koje smo vidjeli su okrugli te, navodi Britannica, nema razloga zašto bi Zemlja trebala biti drugačija.

Kao što smo već pisali, teorije o Zemlji kao ravnoj ploči populariziralo je američko Društvo ravnozemljaša. Popularnosti te teorije doprinio je YouTube te ostale društvene mreže putem kojih su ravnozemljaši objašnjavali svoje “dokaze” te skupljali sredstva za provođenje eksperimenata koji bi pokazali da je planet ravna ploča.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.