Razotkriveno

Fotografija nije s Jakuševca, nego je snimljena na Maldivima 2014.

Uz status na Facebooku stavljena je fotografija za koju se sugerira da je snimljena na Jakuševcu. No, fotografija je s Maldiva.
Screenshot: YouTube (Alison's Adventures)

U Facebook grupi “Zagreb Istok report” objavljen je status u kojem se problematizira zagrebački sustav zbrinjavanja otpada uz poseban osvrt na smrad na koji se posljednjih mjeseci žale stanovnici koji žive u blizini zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševac. No, bez navođenja izvora, uz status je objavljena fotografija otpada na Maldivima iz 2014. godine, dok se sugerira da je ona nastala na “proplanku Jakuševačkog gorja”.

“Dobar dan sa proplanaka Jakuševačkog gorja nedaleko centra, #Zagreb a, Čovjeka se drži za riječ, a vola za rogove, kažu u narodu! 2017. Senf je izjavio: “Već u svom prvom mandatu zatvorit ću odlagalište Jakuševec”, stoji na početku statusa u Facebooku grupi Zagreb Istok report uz koji je objavljena fotografija gomile otpada.

Status s fotografijom objavljen je 9. studenog i prikupio je 17 reakcija.

Fotografija nije s Jakuševca, nego s Maldiva

Na početku statusa autor pozdravlja s “proplanaka Jakuševačkog gorja” iz čega bi čitatelji mogli zaključiti da je i popratna fotografija nastala na zagrebačkom odlagalištu otpada. No, fotografija iz statusa nastala je na Maldivima, otočnoj državi u južnoj Aziji, a nije sa zagrebačkog odlagališta otpada.

Britanski tabloid Daily Mail krajem rujna 2014. godine objavio je članak u kojem se može pronaći i fotografija za koju se u statusu netočno sugerira da je s “proplanka Jakuševačkog gorja”. U tekstu se objašnjava da su fotografije nastale kada je filmašica s Havaja Alison Teal posjetila Thilafushi, odnosno Trash Island (otok smeća), na Maldivima. S njom su tada bili i australski fotograf Mark Tipple i njegova kolegica Sarah Lee. Navodi se da se na taj umjetni otok svakoga dana baci više od 400 tona otpada.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Filmašica 2015. objavila prilog s “otoka smeća”

Fotografije su u članku Daily Maila preuzete od informativne agencije Caters. I na njihovim internetskim stranicama još uvijek se može pronaći fotografija stavljena u status u kojem se sugerira da je nastala na Jakuševcu.

Na YouTubu se još uvijek može pogledati i prilog Alison Teal s “otoka smeća” na Maldivima. Taj je prilog objavila na svom YouTube profilu u travnju 2015. godine. U njemu se može vidjeti kako se, noseći svoju ružičastu dasku za surfanje, probija kroz gomile plastičnog otpada.

Iz svega navedenog, jasno je da fotografija korištena u statusu na Facebooku nije, kao što se sugerira, s “proplanka Jakuševačkog gorja”, već je snimljena na “otoku smeća” na Maldivima 2014. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.