Razotkriveno

Pfizer ne tvrdi da cjepivo čini djecu superherojima

Pfizer nije tvrdio da cjepivo protiv Covida-19 djecu čini superherojima, nego je superherojima nazvao djecu koja su sudjelovala u kliničkom istraživanju.
Screenshot: Pfizer (Facebook)

Na Facebook profilu “Novo Nenormalno” pojavio se status s dva videa u kojima se tvrdi da farmaceutska kompanija Pfizer govori djeci da ih cjepivo čini superherojima. To je netočno jer je Pfizer u videu iz studenog prošle godine superherojima nazvao djecu koja su sudjelovala u kliničkom ispitivanju cjepiva protiv Covida-19, a nigdje nisu spomenuli da će djeca koja prime cjepivo postati superheroji.

“FAJ-ZER govori djeci da ih cjepivo čini ‘superherojima'”, stoji u statusu na Facebook profilu Novo Nenormalno uz koji su stavljena dva videa, jedan od Pfizera, a drugi Ureda za zdravstvo New Yorka.

Status na profilu Novo Nenormalno objavljen je 15. studenog, a prikupio je 11 dijeljenja, 16 komentara i 69 ostalih reakcija.

Pfizerova zahvala djeci iz kliničkih istraživanja

Pfizer je video iz statusa objavio na svom Facebook profilu 1. studenog 2021. godine . “Superheroji su svih veličina. Pogledajte kako stvarna djeca izražavaju zahvalnost svojim superherojima; volonterima iz kliničkih istraživanja za cjepivo protiv Covida 19 starih od 5 do 11 godina. Nevjerojatno smo zahvalni sudionicima u istraživanju i njihovim obiteljima”, stoji u Pfizerovom statusu uz video. Iz ovog statusa je jasno kako nisu rekli djeci da ih “cjepivo čini superherojima”, nego su superherojima nazvali djecu koja su sudjelovala u kliničkom istraživanju cjepiva.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Spremite se za borbu protiv Covida. Svi mi želimo biti superheroji, a najvažniji heroji su oni koji pomažu drugima. Ove godine tisuće djece kao što smo mi, diljem svijeta, priključilo se istraživanju cjepiva protiv Covida-19 i kada su to učinili, oni su postali naši superheroji. Svoj djeci volonterima želimo reći: Hvala vam superheroji. Hvala vam što ste podijelili svoje supermoći: hrabrosti, isprobavanja novih stvari, spremnosti spašavanja ljudi, pomaganja ne samo sebi nego i velikom broju druge djece; što se niste prestrašili, bili jaki, super hrabri, odvažni i hrabri, superherojska pikica, pomažete svima, borba protiv koronavirusa, pomažete cijelom svijetu… Hvala vam. Vi ste naši superheroji. Hvala vam, sjajni ste”, kaže se u snimci Pfizera.

I iz teksta te snimke jasno je da Pfizer nije djeci koja će se cijepiti poručio da ih cjepivo čini superherojima već su superherojima nazvali djecu koja su sudjelovala u kliničkim istraživanjima te su im na taj način zahvalili na sudjelovanju u kliničkim istraživanjima.

Snimka Ureda za zdravstvo New Yorka

Druga snimka koja je podijeljena uz status u kojem se tvrdi da “Pfizer govori djeci da ih cjepivo čini superherojima” nema nikakve veze s Pfizerom već je dio kampanje za cijepljenje djece protiv Covida-19 Ureda za zdravstvo grada New Yorka nazvanog “Be A Vaccine Hero” (Budi heroj cijepljenja).

Snimka se još uvijek može pogledati na YouTube profilu Ureda za zdravstvo New Yorka, a objavljena je 15. veljače ove godine. “Djeca se vole oblačiti kao superheroji. Sada mogu biti heroji cijepljenja. Cijepljenje je najbolji način zaštite od Covida-19 i spašavanje života. Postani heroj cijepljenja. Cijepi se”, kaže se u snimci gradske uprave New Yorka dok link stavljen uz video vodi na internetsku stranicu na kojoj su objavljene informacije o cijepljenju, a koja nema nikakve veze s Pfizerom. Niti na njoj se ne tvrdi da djecu cjepivo “čini superherojima”, kao što se navodi u statusu na profilu “Novo Nenormalno”, već da mogu postati “cijepni heroji”.

Zaključno, netočan je navod iz statusa na profilu Novo Nenormalno da “Pfizer govori djeci da ih cjepivo čini superherojima”. U snimci iz studenog 2021. godine Pfizer je djecu koja su sudjelovala u kliničkim istraživanjima cjepiva protiv Covida nazvao “superherojima”, a nije tvrdio da cjepivo djecu čini superherojima. Druga snimka uz status nema veze s Pfizerom već ju je objavio Ured za zdravstvo New Yorka kao dio kampanje za cijepljenje djece protiv Covida-19. No, niti oni u svom videu ne tvrde da će djeca od cjepiva postati superheroji već da mogu biti “cijepni heroji”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.