Ocjena točnosti

Prijedlog proračuna za 2023. ne može pratiti izvršenje tekućeg proračuna

Mjesec ili dva mjeseca prije kraja godine nije moguće imati podatke o izvršenju proračuna na razini godine koja još nije završila.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„Što se tiče prihodovne strane, možda još jedna opaska. Dakle, sada se prvi put dogodilo, a to će se vama dogoditi na Odboru da vi imate prijedlog proračuna za 2023. godinu, ali nemate izvršenje proračuna za 2022. Dakle, vrlo vam je teško uspoređivati“, ustvrdio je Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik SDP-a gostujući u emisiji Hrvatskog radija „U mreži prvog“.

O prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu osim Hajdaš Dončića govorila je i Grozdana Perić, saborska zastupnica HDZ-a koja je i predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, na kojeg se Hajdaš Dončić referirao.

Na Hajdaš Dončićeve riječi kako će taj Odbor raspravljati o prijedlogu proračuna za iduću godinu, bez izvršenja proračuna za tekuću godinu što se, prema njegovim riječima, po prvi puta događa, Perić je uzvratila: „Pa nije nikada ni bilo“.

„Molim?“, upitao je Hajdaš Dončić, a Perić je ponovila: „Pa nije nikada ni bilo“.

„Pa ne, ali mora biti. Ne možete vi uspoređivati plan iz 2022. ako nemate izvršenje“, uzvratio je Hajdaš Dončić.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Nije točna tvrdnja Hajdaš Dončića da se ove godine po prvi puta dogodilo da je Vlada uputila prijedlog proračuna za iduću godinu na raspravu u Sabor, a da taj dokument ne prati i izvršenje proračuna za tekuću godinu. To je uobičajeno postupanje jer u trenutku kada se donosi proračun za narednu godinu, aktualna proračunska godina nije zaključena i nije moguće imati podatke o proračunskom izvršenju na razini godine.

Za 2022. godinu za sada su poznati podaci o izvršenju proračuna u prvom polugodištu, odnosno u prvih šest mjeseci godine. Taj je dokument Vlada Saboru uputila krajem rujna, dok je Sabor o njemu raspravljao krajem listopada i potvrdio ga je na glasovanju održanom 4. studenog ove godine (1, 2, 3).

Istog dana je izglasan i drugi rebalans proračuna za tekuću, 2022. godinu kojeg je Vlada Saboru uputila sredinom listopada.

Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekciju za 2024. i 2025. godinu, s pratećim dokumentima, Vlada je u saborsku proceduru uputila sa sjednice održane 14. studenog.

Prema programu planiranja državnog proračuna, Vlada do 15. studenog utvrđuje prijedlog proračuna za iduću godinu i projekcije te ih dostavlja Saboru na donošenje. Sam Sabor do kraja godine donosi proračun za godinu koja slijedi.

U trenutku kada Vlada Saboru na donošenje šalje prijedlog proračuna za iduću godinu, aktualno proračunsko razdoblje još nije dovršeno i nije moguće dostaviti podatke o izvršenju proračuna. Svi su proračuni do sada, pa tako i proračun za 2023. godinu, u Sabor upućeni bez podataka o izvršenju proračuna u tekućoj godini, odnosno godini u kojoj se novi proračun izglasava.

Izvještaj o izvršenju državnog proračuna za prethodnu godinu Vlada usvaja tijekom svibnja i tada najčešće dolazi i do rebalansa proračuna tekuće godine.

Primjerice, Vlada je na sjednici održanoj 12. svibnja ove godine prihvatila Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2021. godinu (a istodobno je proveden i prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna), a Sabor je o tom dokumentu raspravljao 18. svibnja te ga je 27. svibnja usvojio.

Proračun za tekuću, 2022. godinu, podsjetimo, Vlada je Saboru uputila sa sjednice održane 28. listopada 2021. godine, a sa te iste sjednice u Sabor je upućen i rebalans prošlogodišnjeg proračuna. Sabor je prvog dana prosinca 2021. godine proveo raspravu o ovogodišnjem proračunu, a potvrdio ga je glasovanjem održanim 8. prosinca.

Niti postupak donošenja proračuna za tekuću, 2022. godinu, nije pratilo izvršenje proračuna za 2021. godinu jer kao i danas proračunska godina u trenutku donošenja novog proračuna nije bila završena. Ista situacija je i sa svim proračunima donošenim godinama unazad. Mjesec ili dva dana prije isteka godine – a prijedloge proračuna za iduću godinu vlade su znale poslati Saboru i pred kraj listopada – nije moguće imati podatke o izvršenju proračuna na razini svih 12 mjeseci godine.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.