Razotkriveno

Ne, Macron nije opet ošamaren u javnosti. Širi se snimka incidenta iz 2021.

Video koji se dijeli na društvenim mrežama nije nastao u studenom 2022. godine i ne prikazuje drugo šamaranje Macrona. To je video incidenta iz lipnja 2021.
Foto: EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

“Francuski predsjednik Emmanuel Macron još jednom ošamaren i osvojio nagradu za najšamaranijeg predsjednika u povijesti 🏆“, opis je videa (arhiviran ovdje) podijeljen na Facebook profilu “Novo Normalno”.

Video ima više od 130 oznaka ‘sviđa mi se’ i reakcija te je podijeljen osam puta. U opisu videa netočno se tvrdi da je francuski predsjednik Emmanuel Macron opet, u studenom 2022. godine, ošamaren te da je time “osvojio nagradu za najšamaranijeg predsjednika u povijesti”.

Screenshot Facebook

Ovom temom već su se bavile kolege s Reutersa. Naime, video isječak šamaranja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je snimljen u lipnju 2021. godine opet se dijeli u studenom ove godine (ovdje, ovdje, ovdje).

Kako dalje prenosi Reuters, BFT TV je izvijestio da je sud u lipnju osudio Damiena Tarela na četiri mjeseca zatvora jer je Macrona ošamario 8. lipnja 2021. Iako su mediji prenijeli snimku incidenta, korisnici društvenih mreža počeli su opet, više od godinu dana kasnije, dijeliti video istoga događaja, ali snimljenog iz drugog kuta.

Oba videa pokazuju isti incident

Postoji nekoliko snimki tog događaja iz lipnja 2021. godine snimljenih iz različitih kuteva. Reuters je tada objavio snimku incidenta (ovdje) u kojem se može vidjeti da Macron trčeći prilazi manjoj grupi ljudi dok se iza njega nalaze vjerojatno zaštitari. Čovjek u zelenoj majici kratkih rukava ga potom šamara te Macrona odvode zaštitari.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Reuters je i geolocirao video isječak koji trenutačno kruži online; video isječak snimljen je na Ulici Jean Monnet 138 u komuni Tain-L’Hermitage u pokrajini Auvergne-Rona-Alpe. To je ista lokacija gdje se dogodio incident 2021. godine (BBC, Reuters, Guardian).

Usporedba snimke zaslona iz Google mapa i kadra iz video isječka koji sada cirkulira društvenim mrežama potvrđuje da je video isječak snimljen u Tain-L’Hermitage.

Također, usporedba kadrova videa kojega je Reuters snimio u lipnju 2021. s videom koji sada cirkulira mrežama pokazuje da oba videa pokazuju isti incident, snimljen na istoj lokaciji, dok pojedinci na oba videa nose istu odjeću.

I odvjetnik potvrdio da se radi o istom događaju

Najnoviju verziju s drugim kutom snimanja incidenta iz 2021. koju je Reuters našao na Twitteru je 12. studenog objavio francuski odvjetnik Juan Branco (arhivirano ovdje). Branco je za Reuters kazao da predstavlja Tarela te je potvrdio da video isječak prikazuje isti incident iz 2021. godine, samo iz drugog kuta snimanja (ovdje, ovdje).

Zaključno, video isječak koji se dijeli na društvenim mrežama nije nastao u studenom 2022. godine te ne prikazuje drugo javno šamaranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, već prikazuje incident iz 2021. godine za koji je Damien Tarel osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.